Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Učeň senzačne vyprevadil svoj vzor. Federer skončil v semifinále

Grécky tenista Stefanos Tsitsipas zvíťazil v prvom sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji majstrov nad Švajčiarom Rogerom Federerom 6:3, 6:4 a v Londýne si zahrá o titul. Šesťnásobný víťaz Masters Federer doplatil na nepremieňanie brejkbalov, keď z 12 využil jediný.

16.11.2019 17:52 , aktualizované: 17.11.2019 00:04
Stefanos Tsitsipas Foto: ,
Stefanos Tsitsipas (vľavo) po víťazstve v semifinále na turnaji majstrov vyprevádza z kurtu Rogera Federera.
debata (2)

Federer mal hneď v úvodnom geme šancu prelomiť podanie súpera. Tsitsipas si však udržal servis, v ďalšej hre sa po Švajčiarovom pokazenom smeči dostal k brejkbalu a ten aj využil po víťaznom forhende po čiare. Grék následne potvrdil brejk a ujal sa vedenia 3:0.

Za stavu 4:2 čelil Tsitsipas trom brejkbalom, no aj vďaka nevynúteným chybám Federera dokázal otočiť z 0:40 a ujal sa vedenia 5:2. V „maratónskom“ deviatom geme nevyužil Federer ďalšie dva brejkbaly a Tsitsipas nakoniec premenil siedmy setbal.

V druhom dejstve sa grécky tenista ujal vedenia 2:1, keď zlomil Švajčiarov servis. V ďalšom geme mu to však Federer oplatil, keď opäť po dlhej výmene premenil štvrtý brejkbal. Následne si ale znovu neudržal servis a Grék viedol 3:2. V ďalších minútach si už postrážil náskok a v druhom sete zvíťazil 6:4, keď v desiatom geme odvrátil dva brejkbaly.

Tsitsipas tak upravil vzájomnú bilanciu s Federerom na 2:3 a súperovi odplatil prehry z Dubaja, Bazileja a na Hopmanovom pohári. Prvýkrát nad Švajčiarom vyhral na tohtoročnom Australian Open.

Tsitsipas postúpil do finále Masters hneď pri svojom debute medzi osemčlennou „smotánkou“. "Som na seba veľmi hrdý. Dnes som podal super výkon, bol to jeden z najlepších zápasov v kariére. Bol to mentálny boj. Som rád, že som odvrátil toľko brejkbalov.

Keď som bol malý, pozeral som Rogerove zápasy vo Wimbledone a sníval som o tom, že si raz zahrám proti nemu. Teraz som ho zdolal v semifinále turnaja majstrov. Je to ako splnený sen. Roger hral počas celého týždňa veľmi dobre, je pre nás všetkých obrovská inšpirácia," uviedol Grék v prvom interview priamo na kurte.

Federera mrzeli nevyužité šance. „Mal som dvanásť brejkbalov, no podarilo sa mi využiť iba jeden. Neviem presne povedať, prečo sa to nenaklonilo na moju stranu V zápase boli pasáže, keď sa mi darilo, no boli tam aj pasáže, keď som hral dosť zle. Môj výkon nebol konzistentný,“ povedal Švajčiar pre akreditované médiá.

Thiemovi sa splnil sen

Súperom Tsitsipasa vo finále bude v nedeľu Rakúšan Dominic Thiem. V druhom semifinále vyradil ako nasadená päťka obhajcu titulu Nemca Alexandra Zvereva 7:5, 6:3. Na listinu víťazov Masters tak s určitosťou pribudne nové meno.

V prvom sete si Thiem i Zverev držali svoje podania o všetkom rozhodla až koncovka. Dvojnásobný finalista Roland Garros v dvanástom geme prelomnil podanie Nemca a dostal sa na koňa.

V druhom dejstve sa thiem po brejku v šiestom geme ujal vedenia 4:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. V deviatom geme premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

„Splnil sa mi sen. Turnaj majstrov je jedným z najväčších a najprestížnejších na mužskom profesionálnom okruhu. Je skvelé, že budem mať možnosť na koncoročnom vrchole sezóny hrať vo finále, Pri brejkbaloch súpera som bol mentálne silný,“ povedal v prvom pozápoasovom rozhovore Thiem.

Rakúšan v základnej skupine zdolal šesťnásobného šampióna Švajčiara Rogera Federera i Srba Novaka Djokoviča.

Turnaj majstrov, dvojhra, semifinále

Dominic Thiem (5-Rak.) – Alexander Zverev (7-Nem.) 7:5, 6:3, Stefanos Tsitsipas (6-Gr.) – Roger Federer (3-Švajč.) 6:3, 6:4

Klaasen s Venusom proti Francúzom

Juhoafričan Raven Klaasen s Novozélanďanom Michaelom Venusom sa stali prvými finalistami štvorhry. V dramatickom úvodnom semifinále zdolali ako nasadené päťky svetové jednotky Kolumbijčanov Juana Sebastiana Cabala s Robertom Farahom 6:7 (5), 7:6 (10), 10:6. V rozhodujúcom supertajbrejku odvrátili v 02 aréne dva mečbaly.

V dueli o titul nastúpia v nedeľu proti siedmemu nasadenému francúzskemu páru Pierre Hugues Herbert, Nicolas Mahut, ktorý si poradil a druhou nasadenou poľsko-brazílskou dvojicou Lukasz Kubot, Marcelo Melo 6:3, 7:6 (4).

Turnaj majstrov, štvorhra, semifinále

Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (7-Fr.) – Lukasz Kubot, Marcelo Melo (2-Poľ./Braz.) 6:3, 7:6 (4), Raven Klaasen, Michael Venus (5-JAR/N.Zél.) – Juan Sebastian Cabal, Robert Farah (1-Kol.) 6:7 (5), 7:6 (10), 10:6

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turnaj majstrov 2019