Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polášek s Dodigom sa rozlúčili víťazne. Federer vyprevadil Djokoviča

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa prebojoval do semifinále turnaja majstrov v Londýne. Tretí nasadený hráč v priamom súboji o postup zo skupiny Björna Borga zdolal turnajovú dvojku Novaka Djokoviča v dvoch setoch 6:4 a 6:3. Srb tak skončil v skupine a zároveň prišiel o možnosť stať sa koncoročnou svetovou jednotkou, tou bude piatykrát v kariére Španiel Rafael Nadal.

14.11.2019 17:41 , aktualizované: 23:17
Novak Djokovič, Foto: ,
Novak Djokovič (vľavo) skončil na turnaji majstrov už v skupine po prehre s Rogerom Federerom.
debata

Federer v 49. vzájomnom dueli velikánov znížil bilanciu na 23:26 zo svojho pohľadu a prerušil sériu piatich prehier s Djokovičom, vrátane päťsetovej z tohtoročného finále Wimbledonu.

Srb prehrou stratil šancu vyrovnať sa svojmu súperovi v počte triumfov na koncoročnom podujatí ATP, ktorý vyhral celkovo päťkrát (2008, 2012, 2013, 2014, 2015). Federer má na Masters na konte rekordných šesť víťazstiev (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011) a do semifinále sa pri 17. účastiach nedostal jedinýkrát v roku 2008.

Vo vypredanej O2 aréne mal Federer lepší štart a hneď v prvej hre sa dostal k brejkbalu. Ten síce nevyužil, za stavu 1:1 si ale aj vďaka dvom dvojchybám súpera vypracoval ďalšie tri a čistou hrou zobral Djokovičovi servis.

Švajčiar ťažil z mimoriadne vysokej úspešnosti podania a keď sa dostal do náskoku 3:1, Djokovičovi prakticky nedal na príjme šancu zmazať manko. Prvý set tak Federer získal za 35 minút 6:4, keď využil hneď prvý setbal a celkovo pri svojom podaní stratil iba tri loptičky.

Djokovič v úvode druhého sete opticky vyrovnal hru, hoci v prvej hre opäť čelil dvom brejkbalom. Zverenec slovenského kouča Mariána Vajdu sa už ale dostával do hry aj pri podaní súpera a za stavu 2:1 sa dostal k prvej svojej šanci zobrať súperovi servis.

Federer sa pri brejkbale ubránil a za stavu 2:2 po chybách Djokoviča viedol 40:0. Srb sa z náročnej situácie nedostal a Švajčiar ho dokázal brejknút ešte raz, keď za stavu 5:3 využil hneď prvý mečbal a čistou hrou korunoval svoj skvelý výkon.

"Vynikajúca atmosféra a proti mne vynikajúci súper. Bolo to niečo špeciálne, ja som si to od začiatku užíval a hral som naozaj dobre. Výborne som servoval, mal som jasný zápasový plán a ten dnes fungoval na jednotku.

Už sa teším na víkend, dúfam, že ukážem opäť dobrý tenis," povedal Federer bezprostredne po zápase, ktorý trval iba 73 minút. V semifinále ho čaká víťaz skupiny Andreho Agassiho.

Berrettini dosiahol historický úspech

Talian Matteo Berrettini sa rozlúčil s turnajom víťazstvom. Vo svojom treťom vystúpení zdolal favorizovaného Rakúšana Dominica Thiema po setoch 7:6 (3), 6:3.

Pre krajinu z Apeninského polostrova dosiahol vôbec prvé víťazstvo na turnaji tohto rangu. Napriek tomu obsadil v skupine Björna Borga štvrté miesto a do semifinále na rozdiel od svojho štvrtkového súpera nepostúpil.

Prvý set bol veľmi vyrovnaný a až v deviatom geme sa diváci dočkali prvých brejkbalov. Tie si vybojoval rodák z Ríma, ktorému sa následne aj podarilo prelomiť podanie svetovej päťky.

V desiatom geme síce nedoviedol set do úspešného konca, ale napokon ho to mrzieť nemuselo, pretože v tajbrejku dovolil rakúskemu súperovi získať len tri loptičky. Rýchlo si vypracoval náskok 4:0 a v poradí tretiu možnosť na ukončenie setu dokázal zužitkovať.

V druhom sete sa ukázal byť ako rozhodujúci šiesty gem, v ktorom Thiem opäť prišiel o podanie. Berrettini už žiadne komplikácie nedopustil a zápas ukončil šikovne zahraným úderom, po ktorom dopadla loptička tesne za sieť.

"Som hrdý na seba, na môj tím a tiež rodinu. Všetkým veľmi pekne ďakujem. Bola to skvelá sezóna. Na jej začiatku som nečakal som, že tu budem, no verím, že budúci rok sa sem znovu vrátim.

Proti Dominicovi je to vždy náročný súboj. Dnes som však odohral dobrý zápas a zostal som mentálne silný aj po tom, ako som v prvom sete nevyužil náskok 5:4," vyjadril sa v rozhovore krátko po skončení zápasu 23-ročný Talian.

Víťazná rozlúčka Poláška s Dodigom

Slovák Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom sa s účinkovaním v debli rozlúčili víťazstvom. Ôsmy nasadený pár si poradil s Ravenom Klaasenom z JAR a Michaelom Venusom z Nového Zélandu vo dvoch setoch 7:6 (4), 6:4.

Polášek s Dodigom už po dvoch predchádzajúcich prehrách nemali šancu na postup zo skupiny Jonasa Björkmana a v tabuľke obsadili poslednú štvrtú priečku. S víťazmi skupiny Klaasenom a Venusom ale uspeli aj v treťom tohtoročnom vzájomnom stretnutí a bilanciu upravili na 3:0 vo svoj prospech.

Ako prví brejkli súpera Klaasen s Venusom v piatej hre prvého setu pri podaní Dodiga. Tesne predtým si po parádnych returnoch Poláška vypracoval dva brejkbaly aj slovensko-chorvátsky pár, ale šancu nevyužil.

Ani manko 2:4 ale neznamenalo definitívu, Polášek s Dodigom otočili na 5:4 a pri nasledujúcom podaní Venusa mali k dispozícii dva setbaly. Novozélanďan ich na servise odvrátil, v tajbrejku už ale tretí setbal za stavu 6:4 Polášek vydareným returnom premenil.

Druhý set rozhodol brejk slovensko-chorvátskeho tandemu v piatej hre za stavu 2:2. Polášek na dvorci exceloval, hoci sa nezdal stopercentne fit a v prestávkach medzi gemami si stojac „naťahoval“ nohu. Práve pri jeho servise za stavu 5:4 využila ôsma nasadená dvojica tretí mečbal po ese slovenského reprezentanta.

"Je to výborný pocit vyhrať posledný zápas v roku, aj keď to nebolo finále. Je to veľké povzbudenie do budúcnosti. Dnes to bol z našej strany veľmi dobrý zápas. Ja som lepšie returnoval ako Ivan, aspoň raz za rok som mu pomohol…

Celkovo sme však odohrali výborný zápas od začiatku do konca. Poslali sme do kurtu veľa returnov, dobre sme servovali a zaslúžene sme vyhrali. V poslednom geme som už síce cítil únavu, ale nakoniec z toho boli štyri esá. Išiel som do toho v štýle buď-alebo, trochu po hlave.

Mám nejaké zdravotné problémy, strieľa mi to do achilovky. Počas zápasu sa to stupňuje. Hral som s práškami a na radu fyzioterapeuta som počas každej prestávky strečoval. V posledných dvoch gemoch ma to ťahalo, no našťastie sme zápas dotiahli do úspešného konca.

Celkovo moju prvú účasť na Masters psychicky poznačilo to, že som nebol úplne fit. Byť medzi ôsmimi najlepšími pármi sveta je však skvelý pocit. Máme za sebou výbornú sezónu a už sa s Ivanom tešíme na ďalšiu. V úvode roka 2020 nám nepadajú žiadne body a môžeme sa v rebríčku dostať ešte vyššie.

V Dauhe spolu ešte štartovať nebudeme, lebo Ivan hrá ATP Cup. Začneme na turnaji v Adelaide a potom nás čaká grandslamový Australian Open v Melbourne," uviedol Filip Polášek v konferenčnom hovore z Londýna pre slovenské médiá.

Polášek bol druhý slovenský deblista v ére samostatnosti, ktorý štartoval na turnaji majstrov. V roku 2009 sa na záverečnom vrchole sezóny zúčastnil Michal Mertiňák po boku Františka Čermáka, slovensko-český tandem postúpil v londýnskej O2 aréne do semifinále. V roku 1998 si vo dvojhre zahral na turnaji majstrov Karol Kučera.

V roku 1987 ešte v ére ČSSR sa Miloslav Mečíř dostal medzi elitnú „smotánku“ v singli i v debli. Vo štvorhre sa spoločne s Tomášom Šmídom tešili v londýnskej Royal Albert Hall zo zisku titulu. V roku 2000 mal ísť na Masters v pozícii náhradníka Dominik Hrbatý.

Pre zranenie jeho deblového partnera Čecha Martina Damma, ktorý musel ísť na operáciu, však do dejiska turnaja neodcestoval.

Popoludní si druhú semifinálovú miestenku vybojoval poľsko-brazílsky pár Lukasz Kubot, Marcelo Melo. Ako turnajové dvojky si poradili v priamom súboji o postup zo skupiny so štvrtou nasadenou americko-britskou dvojicou Rajeev Ram, Joe Salisbury 6:7 (5), 6:4 a 10:7 v tzv. supertajbrejku.

Turnaj majstrov 2019 v Londýne

DVOJHRA

Skupina Björna Borga
Roger Federer (3-Švajč.) – Novak Djokovič (2-Srb.) 6:4, 6:3, Matteo Berrettini (8-Tal.) – Dominic Thiem (5-Rak.) 7:6 (3), 6:3

Konečná tabuľka
1. Dominic Thiem 3 2 1 4:3 2*
2. Roger Federer 3 2 1 4:2 2*
3. Novak Djokovič 3 1 2 3:4 1
4. Matteo Berrettini 3 1 2 2:4 1
* – postup do semifinále

ŠTVORHRA

Skupina Jonasa Björkmana
Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (8-Chor./SR) – Raven Klaasen, Michael Venus (4-JAR/N. Zél.) 7:6 (4), 6:4, Lukasz Kubot, Marcelo Melo (2-Poľ./Braz.) – Rajeev Ram, Joe Salisbury (4-USA/V. Brit.) 6:7 (5), 6:4, 10:7

Konečná tabuľka
1. Raven Klaasen, Michael Venus (JAR/N.Zél.) 3 2 1 4:2 2*
2. Lukasz Kubot, Marcelo Melo (Poľ./Braz.) 3 2 1 4:4 2*
3. Rajeev Ram, Joe Salisbury (USA/V. Brit.) 3 1 2 3:5 1
4. Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (Chor./SR) 3 1 2 4:4 1
*- postup do semifinále
pri rovnosti bodov rozhodol o poradí v tabuľke vzájomný zápas

debata chyba
Viac na túto tému: #Turnaj majstrov 2019