Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Koniec! Cibulková sa definitívne rozlúčila s kariérou

Pýši sa hneď niekoľkými naj - žiadna zo Sloveniek sa nevyšplhala vo svetovom rebríčku tak vysoko. Žiadna z nich si na najväčších turnajoch planéty neužila toľko slávy a radosti.

12.11.2019 15:29 , aktualizované: 18:41
debata (65)

VIDEO: Pozrite sa, ako 30-ročná Cibulková oznámila koniec kariéry.

Video

Dominika Cibulková (30) má za sebou výnimočnú kariéru. Áno, má. Jej ďalšiu kapitolu už nenapíše. Slovenská tenistka sa s ňou totiž v utorok definitívne rozlúčila. Veľkolepo, po boku osobností, svojich najbližších, v bielych šatách a s úsmevom na tvári.

„Vždy som všetko robila na sto percent. Keď som hrala tenis, nezaujímalo ma, čo bude potom. Teraz prišiel ten okamih, keď už je všetko oficiálne a očakávam, že prídu ponuky z rôznych oblastí. Uvidíme, čo príde. V prvom rade sa však teším na rodinný život,“ vraví niekdajšia štvrtá tenistka sveta, víťazka turnaja majsteriek z roku 2016 či finalistka grandslamového Australian Open 2014.

O ukončení kariéry

Premýšľala som o tom viac ako rok. Oficiálne som odohrala posledný zápas v máji na Roland Garros proti Sobolenkovej. Paradoxne som potom ešte nastúpila vo štvorhre po boku Češky Lucky Šafářovej. Ona sa v tom okamihu lúčila s kariérou verejne, ja neverejne.

O plánoch do budúcnosti

Uvidíme. Tenis je zatiaľ to jediné, čo viem najlepšie robiť. Vďaka svojej akadémii sa ho budem držať aj naďalej. Navyše, nie som v situácii, že som včera položila raketu do kúta a neviem, čo so mnou bude. Mám za sebou päť mesiacov voľna – čas, ktorý bol krásny a užila som si ho. S manželom sme zažili leto, aké som dovtedy nepoznala. Tešíme sa na rodinu. Každopádne, vždy som všetko robila na sto percent. Keď som hrala tenis, nezaujímalo ma, čo bude potom. Teraz prišiel ten okamih, keď už je všetko oficiálne a očakávam, že dostanem ponuky z rôznych oblastí. Uvidíme, čo ma čaká. V prvom rade sa však teším na rodinný život.

VIDEO: Po ukončení kariéry Cibulková pokrstila novú knihu.

Video

O možnom návrate

Áno, uznávam, že som sa rozlúčila s kariérou veľmi skoro. Ale tým, že posledný zápas som odohrala ešte v máji, čo je už päť mesiacov, som z tenisového kolobehu vonku. Voľno sme si s manželom nesmierne užili. Zároveň musím povedať, že keď som videla na turnajoch tenistky s deťmi, pomyslela som si, že to by som nikdy nedala. V poslednom čase som však začala nad tým premýšľať a vravieť si – nikdy nehovor nikdy. Odpoveď môjho manžela je však jasná – len cez moju mŕtvolu.

O dieťati

To je jedna z obligátnych otázok. Prírastok zatiaľ neočakávame a keby aj áno, tak to neprezradím.

O spomienkach na úspechy

Tenis mi priniesol krásne chvíle. Napríklad turnaj majsteriek v Singapure mi doprial takú radosť, akú by som chcela znovu zažiť. Verím, že raz sa podobnej eufórie ešte dočkám. Vtedy mi napadlo – pre toto hrám tenis celý život. V tej chvíli som začala byť spokojná s kariérou.

O nesplnenom sne

Samozrejme, nevyhrala som grandslamový turnaj. Keď som vlani hrala štvrťfinále Wimbledonu, tak všetci – vrátane trénera – vedeli, ako a čo všetko riešim v hlave. Kariéru som mohla ukončiť už tam, ale napokon sa to zvrtlo a všetko je tak, ako má byť.

Pozrite si kariéru Dominiky Cibulkovej v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Dominika Cibulková na začiatku kariéry na...

O možných zdravotných problémoch

Achilova šľacha bola niečím, čo ma trápilo. Napokon, telo mi dalo definitívny signál na ukončenie kariéry.

O úvahách o konci v roku 2016

Keď si prečítate moju knihu, bola som päť mesiacov vo veľmi zlom psychickom rozpoložení. Nazvala by som to až depresiou. Myslela som si, že jediným východiskom z tejto hroznej situácie bude ukončenie kariéry. Našťastie k tomu vtedy neprišlo, pozbierala som sa, začala som o všetkom hovoriť. V polovici roka sme problém rozlúskli, pomohol mi mentálny kouč, naštartoval ma. Prišiel turnaj majsteriek v Singapure a ten mi dodal novú energiu.

O netenisovej postave

Dala som príklad ostatným nízkym hráčkam, že aj ony môžu dosiahnuť veľké úspechy. Od detstva mi nikto neveril. Nemala som však v sebe pocit krivdy či toho, že potrebujem všetkým dokázať, že na to mám. Tenis ma skrátka vždy bavil, chcela som v ňom niečo dosiahnuť. Teší ma to, že som dala menším hráčkam motiváciu. Nejedna z nich mi povedala, že som im dodala vieru v úspech.

O pozícii trénerky

Na to zatiaľ nemám kvalifikáciu, čiže na tomto poste sa zatiaľ nevidím. Chodím však do mojej akadémie, rozprávam sa s hráčkami, radím im. Nazvala by som sa asistentkou trénera, ktorá odovzdáva skúsenosti.

Cibulkovej míľniky
2004 Premiéra na okruhu ITF.
2005 Debut šestnásťročného slovenského talentu v Pohári federácie.
2007 Úspechy na turnajoch ju postupne posunuli zo 131. miesta v rebríčku WTA na 47. priečku.
2008 Osemfinalistka olympijských hier v Pekingu uzavrela rok ako devätnásta hráčka sveta.
2011 Prvé víťazstvo na turnaji WTA po triumfe nad Kanepiovou v Moskve.
2014 Pokus o grandslamový titul na Australian Open zmarila až vo finále Číňanka Na Li.
2016 Životný rok premietla do štyroch víťazných turnajov vrátane WTA Finals v Singapure.
2017 V marci dosiahla historicky najvyššie umiestnenie v rebríčku WTA – štvrté miesto.
2019 Koniec kariéry vo veku 30 rokov po ôsmich turnajových víťazstvách a 13 finálových účastiach na okruhu WTA.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #kariéra #koniec #Dominika Cibulková