Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Súboj generácií. Nadal vstúpil do turnaja majstrov senzačnou prehrou

Aktuálny líder rebríčka ATP Španiel Rafael Nadal nezvládol svoj úvodný zápas na koncoročnom výberovom turnaji Nitto ATP Finals v Londýne. V pondelok večer v skupine Andreho Agassiho totiž podľahol Nemcovi Alexandrovi Zverevovi 2:6, 4:6.

11.11.2019 17:30 , aktualizované: 23:14
Nadal Foto: ,
Rafael Nadal reaguje na nepriaznivý vývoj duelu s Alexandrom Zverevom.
debata

Nadal nepricestoval na svoj deviaty finálový turnaj v kariére v stopercentnom zdravotnom stave, keď ho trápili problémy s brušným svalstvom. V prvom sete vzdoroval iba v úvodnom geme, potom začal mať prevahu súper, čo vyvrcholilo dvoma stratenými podaniami Španiela za sebou.

Ani úvod druhého setu nevyšiel Nadalovi podľa predstáv, prišiel hneď o prvý servis. To sa napokon ukázalo ako rozhodujúce, Nemec mal na dosah aj ďalší brejk v piatom geme, ale Španiel ho odvrátil.

Naopak, Zverev si svoj servis postrážil, nedopustil drámu a doviedol duel do víťazného konca. Nadala zdolal vôbec prvýkrát v kariére v šiestom vzájomnom súboji.

„Veľa to pre mňa znamená, že tu môžem opäť stáť po tom, ako som tu vlani vyhral moju najvýznamnejšiu trofej. Veľmi som sa na tento zápas tešil a ďakujem všetkým, ktorí prišli a utvorili fantastickú atmosféru. Práve atmosféra je dôvod, prečo sa sem všetci tešíme,“ citoval 22-ročného Zvereva oficiálny web ATP.

Grék Stefanos Tsitsipas zvíťazil v úvodnom vystúpení na turnaji majstrov. Ako šiesty nasadený zdolal v skupine Andreho Agassiho štvorku podujatia Rusa Daniila Medvedeva 7:6 (5), 6:4. Tsitsipas zvíťazil nad Medvedevom po prvý raz v kariére a skorigoval ich vzájomnú bilanciu na 1:5.

Zápas dvoch debutantov na turnaji mal vyrovnaný priebeh, obaja si držali servis, hoci Rus musel v druhom geme odvrátiť brejkbal. Ani jeden zo súperov nespravil chybu a prvé dejstvo dospelo do tajbejku.

Rozhodujúci moment prišiel v jedenástej hre, keď Medvedev prišiel o svoje tretie podanie a Grék využil hneď prvý setbal.

Druhý set sa začal ako cez „kopirák“, Medvedev ťažil z dobrého podania, z úvodných troch stratil iba dva fiftíny. Do problémov sa dostal v siedmej hre, v ktorej Tsitsipas dosiahol dva brejkbaly, ale nedokázal ich využiť.

Podarilo sa mu to však hneď na ďalší pokus, keď síce prehrával 30:40, no napokon sa dostal do vedenia 5:4. V poslednom geme si udržal stopercentné podanie a premenil hneď prvý mečbal.

"Keď som v roku 2010 prvýkrát sledoval tento turnaj v televízii, sníval som, že si tu raz zahrám. Prešiel som dlhú cestu, kým som sa sem dostal a som naozaj vďačný všetkým ľuďom, vďaka ktorým sa mi to podarilo.

Je to jedno z mojich najdôležitejších víťazstiev a pre mňa veľká vzpruha, ukázalo mi to, že treba bojovať a veriť," povedal 21-ročný Tsitsipas, ktorý zdolal Medvedeva vôbec po prvý raz v kariére:

„Nebolo jednoduché nastúpiť s vedomím, že som s ním päťkrát prehral, ale uzavrel som sám so sebou dohodu, že sa nevzdám a budem bojovať, až kým sa mi nepodarí vyhrať.“

V Londýne okrem dvojhry prebiehajú aj súboje vo štvorhre. Slovensko-chorvátsky pár Filip Polášek, Chorvát Ivan Dodig má v pondelok voľno, keď v nedeľu podľahol poľsko-brazílskej dvojici Lukasz Kubot, Marcelo Melo.

V skupine Maxa Mirného v pondelok Nemci Kevin Krawietz, Andreas Mies zdolali holandsko-rumunské duo Jean-Julien Rojer, Horia Tecau 7:6 (3), 4:6, 10:6 (zápasový tajbrejk).

Tretí nasadený pár Kevin Krawietz a Andreas Mies zvládol vstup do turnaja majstrov. Nemci zdolali v skupine Maxa Mirného holandsko-rumunské šestky podujatia Jeana-Juliena Rojera a Horiu Tecaua 7:6 (3), 4:6, 10:6.

Turnaj majstrov či aktuálne Nitto ATP Finals je podujatie, ktoré má v tenisovom svete výsostné postavenie. Bojuje na ňom osmička najlepších hráčov sveta. V Londýne sa bude do 17. novembra hrať vo dvojhre o hlavnú odmenu 2 871 000 USD. Získa ju šampión a k tomu 1500 bodov do rebríčka ATP.

Za finálové víťazstvo tenista zinkasuje 1 354 000 USD a 500 bodov do rebríčka. Vo štvorhre si šampióni rozdelia prémiu 533 000 USD, za účasť organizátori garantujú každej dvojici 103 000 USD. Za každé víťazstvo v skupine je pripravených 40 000 USD.

Nitto ATP Finals v Londýne

DVOJHRA
skupina Andreho Agassiho
Alexander Zverev (7-Nem.) – Rafael Nadal (1-Šp.) 6:2, 6:4, Stefanos Tsitsipas (6-Gréc.) – Daniil Medvedev (4-Rus.) 7:6 (5), 6:4

ŠTVORHRA
skupina Maxa Mirného
Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (7-Fr.) – Juan Sebastian Cabal, Robert Farah (1-Kol.) 6:3, 7:5, Kevin Krawietz, Andreas Mies (3-Nem.) – Jean-Julien Rojer, Horia Tecau (6-Hol./Rum.) 7:6 (3), 4:6, 10:6

debata chyba
Viac na túto tému: #Turnaj majstrov 2019