Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Videohry a ryby. Austrálčanka má rekordný úlovok

Nepotrpí si na veľkolepé gestá, o ktorých by hovoril celý svet. Emócie ťahá z osobnej skrinky veľmi pomaly, opatrne, akoby s rozvahou.

03.11.2019 14:28 , aktualizované: 16:54
Ashleigh Bartyová Foto: ,
Ashleigh Bartyová s víťaznou trofejou z Turnaja majsteriek.
debata

Taká zostala Ashleigh Bartyová aj v nedeľu – po finále Turnaja majsteriek. Mladá Austrálčanka v ňom zdolala obhajkyňu titulu Elinu Svitolinovú vo dvoch setoch (6:4, 6:3). Mimochodom, vo všetkých predošlých vzájomných zápasoch gratulovala Ukrajinke k víťazstvu…

„Nemôžem byť pyšnejšia na seba a môj tím. Na kurt som šla s tým, že budem bojovať až do konca. Zvládla som to, mám za sebou neuveriteľný rok,“ vravela víťazka po záverečnej loptičke. Keď už sme pri výnimočnom roku – čo v ňom 23-ročná hviezda dosiahla?

Postupne: senzačne ovládla prestížny turnaj v Miami, následne ešte prekvapujúcejšie dobyla grandslamový Roland Garros. Po triumfe na turnaji v Birminghame sa vo svetovom rebríčku pri jej mene rozžiarilo číslo 1. Aby toho nebolo málo, v nedeľu sa stala piatou tenistkou histórie, ktorá pri premiére na Turnaji majsteriek získala trofej.

A bonus – sezónu zakončila ako líderka poradia WTA.

Bartyová pritom pred piatimi rokmi akoby na tenis zanevrela. Ubíjala ju samota na cestách, mala všetkého plné zuby. Presedlala na kriket a zdalo sa, že práve v tomto športe nájde svoje nové – ja. Lenže láska k tenisu po dvoch rokoch predsa len zvíťazila – našťastie pre Austrálčanku.

Potvrdil to tento rok. Bartyová si zahrala v šiestich finálových zápasoch, štyri vyhrala. Na žiadnom z grandslamov neskončila skôr ako v osemfinále. Jej výkony boli mimoriadne konštantné – ako z videohry, ktorým sa vo voľných chvíľach s obľubou venuje. Popri čítaní kníh či rybárčení.

Ashleigh Bartyová počas finále Turnaja majsteriek. Foto: SITA/AP, Andy Wong
Ashleigh Bartyová Ashleigh Bartyová počas finále Turnaja majsteriek.

Výnimočným úlovkom sa môže pochváliť aj po úspešnom zavŕšení čínskeho dobrodružstva. Za titul zinkasovala 4,4 milióna dolárov. Ide o najvyššiu prémiu pre jednotlivca v histórii tenisu – nielen ženského. Celkovo tento rok zarobila Bartyová na kurtoch viac ako jedenásť miliónov. Pre porovnanie – je to takmer dvakrát toľko, koľko jej prišlo na účet dokopy v predošlých rokoch.

Zdá sa, že Bartyová môže byť vo svete ženského tenisu novou dlhodobou vládkyňou. Čaká ju však náročnejšia časť kariéry, v ktorej bude z týždňa na týždeň potvrdzovať svoje postavenie. A odolávať tlaku súperiek na čele s Karolínou Plíškovou, Naomi Osakovou či Biancou Andreescuovou…

Dvojhra – finále:
Ashleigh Bartyová (1-Austr.) – Jelena Svitolinová (8-Ukr.) 6:4, 6:3

Štvorhra – finále:
Timea Babosová, Kristina Mladenovicová (3-Maď./Fr.) – Barbora Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Taiwan) 6:1, 6:3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elina Svitolinová #Ashleigh Bartyová #WTA Finals