Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Víno z vody nevyrobím. Stačí mi dcérka vysmiata ako lečo

Za posledných šesť týždňov nemal deň voľna. Zápas - lietadlo - tréning - zápas. V Cincinnati, Pekingu, Štokholme, Bratislave či Paríži. Filip Polášek (34) má za sebou mimoriadne náročné obdobie.

02.11.2019 22:03
Filip Polášek, Ivan Dodig Foto: ,
Filip Polášek (tvárou) a Ivan Dodig.
debata (1)

No najmä – úspešné. Slovenský tenista dosiahol niečo, čo sa v ére samostatnosti žiadnemu z jeho krajanov nepodarilo. Od pondelka bude vo štvorhre členom elitnej svetovej desiatky. Navyše, spolu s Chorvátom Ivanom Dodigom si zahrá na prestížnom Turnaji majstrov v Londýne, ktorý privíta najlepších osem deblových párov sezóny. „Je to absolútne bláznovstvo,“ vraví rodák zo Zvolena, ktorý sa s Masters v Paríži lúčil až po semifinále.

Triumf v Cincinnati i v Pekingu, semifinále vo Wimbledone i v Paríži. Ktorý z tohtosezónnych úspechov čnie nad všetkými?

Najväčšie podujatie sme s Ivanom vyhrali v Cincinnati, ale celkový pohľad je zložitejší, všetko na seba nadväzuje. Keby sme predtým nevyhrali štyri challengerové turnaje, nehrali by sme ani vo Wimbledone. Ide to ruka v ruke, preto si vážim každé víťazstvo. Vrátane Davisovho pohára s Kanadou, kde som po prvý raz zaznamenal, že môj tenis je na veľmi vysokej úrovni.

Keby vám vlani, keď ste sa vracali späť do veľkého tenisu, niekto povedal, že rok zakončíte na Turnaji majstrov a ako člen svetovej desiatky, ako by ste zareagovali?

Nik normálny nemohol v tom čase očakávať, že sa takéto čosi udeje. No stalo sa. Hoci nikto netuší, ako. Dokonca ani ja.

Filip Polášek (vpravo) a Ivan Dodig v zápasovom... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Filip Polášek, Ivan Dodig Filip Polášek (vpravo) a Ivan Dodig v zápasovom nasadení.

Predsa len, pomenujte, čo stojí za výnimočnými úspechmi.

Najmä nesmierne veľa roboty, 63 víťazných zápasov. To je masaker. Taktiež odmakané tréningy a v neposlednom rade obetavosť mnohých ľudí. Môj partner nebol doma za posledných šesť týždňov ani minútu, ja som u seba strávil desať hodín.

Ako zvládate taký dlhý čas bez rodiny?

Ťažko. Preto šli na posledné dva turnaje so mnou už aj priateľka s dcérkou. Aj ony podriadili všetko tomu, aby sme s Ivanom uspeli. Keď to bolo potrebné, tak len šúchali nohami. Robili pre nás prvé aj posledné. A za to im patrí veľká vďaka.

Je pre vás jednoduchšie, keď máte najbližších pri sebe?

Jednoznačne. Niekto má rád svoj režim a nenechá sa blízkymi rozptyľovať. Ja to mám naopak – keď idem na kurt, som absolútne koncentrovaný na výkon. Po zápase som však rád, keď mám okolo seba najbližších. Nikdy som nebol vyznávačom samoty. Preto sa jej vyhýbam a je isté, že na každý turnaj už so mnou pôjde buď priateľka, alebo tréner.

Filip Polášek a Ivan Dodig s trofejou z Pekingu. Foto: Reuters, JASON LEE
Filip Polášek, Ivan Dodig Filip Polášek a Ivan Dodig s trofejou z Pekingu.

Čo pre vás znamená miestenka na Turnaji majstrov?

V našom športe nejestvuje nič náročnejšie, ako sa dostať na toto podujatie. Keď si chcete zahrať na grandslame, musíte byť vo svetovom rebríčku okolo sedemdesiateho miesta. Ak chcete ísť na Masters, potrebujete byť približne štyridsiaty. Na Turnaj majstrov sa dostane len osem najlepších párov sezóny. To, že sme to s Dodigom dosiahli za šesť mesiacov, je absolútne bláznovstvo.

Viete, ktorý slovenský tenista v Londýne zdvíhal vo štvorhre trofej nad hlavu?

Viem. Miloš Mečíř ho vyhral v roku 1987, potom si v Londýne zahral ešte Michal Mertiňák, ktorý postúpil do semifinále. Toho som už sledoval ako aktívny tenista.

Môžete jedného z nich napodobniť?

Ťažko povedať. Pokojne sa môže stať, že prehráme všetky zápasy. Ale faktom je, že zo siedmich párov, ktoré sa v Londýne predstavia, sme s piatimi hrali. A všetky sme zdolali.

Medzi nimi boli aj svetové jednotky…

Presne tak. Do Londýne nepôjdeme v pozícii outsiderov. Všetky páry budú mať pred nami rešpekt. To však platí tiež opačne, aj my budeme rešpektovať všetkých súperov. Napokon, pôjde o hráčov, ktorí zvíťazili na grandslamoch, boli svetovými jednotkami. Veľká ťarcha bude na mojich pleciach – dôležité bude, ako sa vyrovnám s novou situáciou. No tento rok som už zažil toľko vecí po prvý raz, že ďalšia ma hádam neprekvapí.

Filip Polášek. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Filip Polášek Filip Polášek.

Od pondelka budete tiež členom svetovej desiatky. Čo to pre vás znamená?

Je to niečo neuveriteľné. Veril som, že jedného dňa by som sa do nej mohol dostať, no nerátal som, že to príde už tento rok. Je to odmena za ohromnú sezónu.

Medzi najlepšími desiatimi deblistami sú – až na jednu výnimku – len tridsiatnici. Znamená to, že vo štvorhre rozhodujú skúsenosti?

Určite áno, aj keď v tomto období sa to trochu mení. Tým, že vo štvorhre je už viac peňazí, tak sa na ňu začínajú orientovať aj mladší hráči. Skúsenosti však k deblu patria, v kľúčových momentoch vás podržia, to je isté.

Po Wimbledone ste vraveli, že prémie za semifinále vám pokryjú dovtedajšie náklady. Dá sa povedať, že momentálne vás už tenis veľmi solídne živí?

Za prvý rok a pol po návrate som sa dostal na nulu. Odvtedy som v pluse, no je za tým veľa investovaných peňazí. Napríklad v Číne som mal so sebou dvoch trénerov, mám trénera aj v Paríži, doma tiež. Len na koučov presiahli náklady 20-tisíc eur. Samozrejme, v Pekingu som niečo aj zarobil, ale vždy je to riziko – náklady sa vám nevyhnú bez ohľadu na výsledok. Netreba zabúdať aj na to, že kvôli našej vláde musím z každého eura, ktoré zarobím, zaplatiť štrnásť percent štátu. So zárobkami sú spojené aj veľké výdavky, no momentálne nie som v situácii, aby som sa sťažoval. Moje príjmy sú nadštandardné – je to odmena za to, čo sme s Ivanom dosiahli.

Svoj reštart ste označili za – druhú kariéru. Pozdáva sa vám viac ako predošlá, hoci podstatne dlhšia?

Zatiaľ jednoznačne. Cesta, ktorou som sa vybral, ma baví. Som šťastný, že na turnajoch môže byť konečne so mnou aj rodina. Veď si len predstavte ten moment – po prehratom zápase za vami pribehne dcérka vysmiata ako lečo. V tej chvíli môžete byť akokoľvek nahnevaný, ale takýto moment vás naladí pozitívne.

Nie je to tak dávno, keď ste mali status bývalého tenistu. Ten sa zmenil na – svetová hviezda vo štvorhre. Ako to vnímate?

Vždy som obdivoval ľudí, ktorí dosiahli také úspechy, aké mám teraz za sebou ja. Konečne viem, čo všetko za tým je. Nemyslím si však, že by som sa zmenil. Nebudem z vody vyrábať víno, ani chlieb dokonca nezlacnie. Zostanem tým istým Filipom Poláškom, akým som bol. Mám okolo seba dostatok normálnych ľudí, ktorí dajú pozor na to, aby mi nestúpla sláva do hlavy.

Čo na vás čaká v najbližších dňoch?

Po semifinále sme s rodinkou zostali ešte jeden deň v Paríži, v utorok už letím do Londýna, čiže doma zas budem len dva dni. Potom nás s Ivanom čaká štvordňová príprava, v nej už zo seba vymačkáme posledné zvyšky síl. Predsa len, je toho už veľa.

Polášek a Dodig v sezóne 2019
Cincinnati Masters 1000 triumf
Wimbledon grandslam semifinále
Peking ATP 500 triumf
Paríž Masters 1000 semifinále

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Ivan Dodig