Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polášek po reštarte kariéry postúpil na Turnaj majstrov: Bláznivá sezóna

Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom sa prebojovali na prestížny turnaj majstrov v Londýne (10.-17. novembra). Účasť v 02 aréne si zabezpečili ešte pred začiatkom piatkového štvrťfinále podujatia Masters 1000 v Paríži, v ktorom ako nasadené osmičky zdolali americko-britský pár Rajeev Ram, Joe Salisbury 6:3, 6:7 (5), 10:7.

01.11.2019 17:58 , aktualizované: 20:15
Filip Polášek a Ivan Dodig Foto: ,
Filip Polášek a Ivan Dodig.
debata (1)

Ich konkurenti v súboji o Londýn americké dvojičky Mike a Bob Bryanovci totiž ukončili sezónu. Vďaka postupu do semifinále v Paríži sa Polášek s Dodigom dostali v rebríčku ATP Champions Race pred Bryanovcov na siedme miesto.

Polášek zatiaľ nemal veľa času premýšľať o tom, že si prvýkrát v kariére zahrá na turnaji majstrov. "Oficiálne sme sa to dozvedeli až tesne pred našim dnešným štvrťfinálovým zápasom. Je to neuveriteľné, čo sa nám s Ivanom v priebehu piatich mesiacov podarilo.

Táto sezóna je celá bláznivá a postup do Londýna to iba podčiarkol. S Ivanom sa nám od začiatku hralo dobre. Ja som bol v júni vo svetovom deblovom rebríčku 80., on bol 35.

Bavili sme sa o tom, že keby sa naše renkingy viac podobali, mohli by hrať spolu aj na veľkých turnajoch. Ani vo sne som však nepočítal s tým, že budeme žať takéto úspechy," povedal Polášek.

Na margo štvrťfinálového duelu v Paríži uviedol. "V úvodnom geme sa nám podarilo pri mojom podaní odvrátiť brejkbal a udržať servis. Potom sme ich cez zhodu brejkli, čo udalo tón celému prvému setu. V tajbrejku druhého setu zahrali súperi lepšie, vyšli im tam kombinácie.

V supertajbrejku viedli 3:0, no bolo veľmi dôležité, že sme dokázali znížiť na 2:3. Ivan dal potom dobrý return, čo nás nakoplo. Súperi naopak stratili rytmus, dvakrát im nevyšiel prvý servis, čo sme využili. V koncovkách nám pomáha, že ťaháme víťaznú sériu. V sobotu urobíme všetko pre to, aby sme postúpili do ďalšieho finále."

Polášek je druhý slovenský deblista v ére samostatnosti, ktorý sa predstaví na Turnaji majstrov. V roku 2009 štartoval na záverečnom vrchole sezóny Michal Mertiňák po boku Františka Čermáka, slovensko-český tandem postúpil v londýnskej 02 aréne do semifinále.

V roku 1998 si vo dvojhre zahral na turnaji majstrov Karol Kučera. V roku 1987 ešte v ére ČSSR sa Miloslav Mečíř dostal medzi elitnú „smotánku“ v singli i v debli. Vo štvorhre sa spoločne s Tomášom Šmídom tešili v londýnskej Royal Albert Hall zo zisku titulu.

Polášek vlani po päťročnej prestávke reštartoval kariéru a v tejto sezóne má skvelú fazónu. S Dodigom hneď na prvom spoločnom turnaji v tureckej Antalyi postúpili do finále. Na grandslamovom Wimbledone to dotiahli až do semifinále.

Na turnaji Masters 1000 v Cincinnati získali cennú trofej po finálovom víťazstve nad svetovými jednotkami Kolumbijčanmi Juanom Sebastianom Cabalom a Robertom Farahom. Ďalší titul vybojovali v Pekingu.

Filip Polášek a Ivan Dodig s trofejou z Pekingu. Foto: Reuters, JASON LEE
Filip Polášek, Ivan Dodig Filip Polášek a Ivan Dodig s trofejou z Pekingu.

Mertiňák, ktorý v minulosti hrával s Poláškom štvorhru v Davisovom pohári, vyzdvihol výkony bývalého deblového partnera. "Filip dosiahol vynikajúci úspech. Je skvelé, že po desiatich rokoch bude mať Slovensko opäť zastúpenie na turnaji majstrov.

Filip s Dodigom dosiahli v priebehu piatich mesiacov naozaj vynikajúce výsledky. Majú skvelú formu a môžu to dotiahnuť veľmi ďaleko aj v Londýne," povedal tréner slovenskej ženskej tenisovej jednotky Viktórie Kužmovej.

ATP Masters 1000, Paríž, štvrťfinále
Ivan Dodig, Filip Polášek (Chor./SR-8) – Rajeev Ram, Joe Salisbury (USA/V. Brit.) 6:3, 6:7 (5), 10:7 (zápasový tajbrejk)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Polášek #Turnaj majstrov #Ivan Dodig