Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Partnerky dobíjajú baterky. Ale vedia spraviť aj peklo

Zatiaľ čo sa španielsky tenista Rafael Nadal ženil v 50 kilometrov vzdialenom Manacore, športový psychológ Tomáš Gurský sledoval zápas Mallorcy proti slávnemu Realu Madrid. Dve udalosti, ktoré urobili počas víkendu zo španielskeho ostrova športovú mekku.

22.10.2019 09:00
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer s manželkou so slovenským rodiskom Mirkou.
debata

„Tým, ktorí sú na vrchole, život v partnerskom zväzku prospieva. Tenis je veľmi vyčerpávajúci, ak chce hráč vyhrávať zápas za zápasom, potrebuje sa vzdialiť od šialenstva v kolotoči ATP,“ vraví odborník.

Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer a Daniil Medvedev – aktuálne štyria najlepší tenisti sveta sú ženatí. O čom to svedčí?

S výnimkou Medvedeva sú to hráči, ktorí sa zaradili medzi najlepších ešte v čase, keď boli sami. Ak chce športovec dosiahnuť na vrchol, musí pre to spraviť maximum. Životnú partnerku si potom vyberá selektívne – s ohľadom na svoju kariéru. Spravidla nechce žiť po boku človeka, ktorý ho oberá o energiu a príliš veľa času.

Je to teda náhoda? Na okruhu je predsa väčšina tridsiatnikov, ktorí sa počas kariéry neoženili…

Všetci štyria majú v prvom rade vybudované svoje športové zásady a know-how, ako dosahovať úspech. Šampióni vedia ako vyhrávať, po čase však zistia, že potrebujú zázemie. Dodáva im energiu, silu, pokoj, ale aj oddych od mediálneho rozruchu, ktorý je neustále okolo nich.

Hráči bez životných partneriek ho nemajú?

Iba čiastočne. Veď povedzme si pravdu, život tridsiatnika so svojimi rodičmi je malá komédia – zobúdzať sa denne v mama hoteli nie je to pravé. Okolo takýchto hráčov sa síce obšmieta spústa pekných žien, ale tie im zázemie nevytvoria.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Fransisca Perello (@xiscaperello),

Sú tenisti – ženáči – zrelší?

Dozrievajú predovšetkým v partnerskom zväzku. Ich súperi, ktorí takéto zázemie nemajú, rozmýšľajú o tenise 24 hodín denne. Ich hlava si nemá kde oddýchnuť, nemajú doma deti alebo blízkeho človeka, aby ich myseľ rozptýlili. S dobitými baterkami v netenisovom prostredí sa cestuje na turnaj oveľa lepšie. Djokovič, Nadal i Federer sú svojej kariére absolútne oddaní. Je to ich štýl života a ak to troška preženiem, tak aj zmyslom ich existencie. Ich partnerky musia zapadnúť správnym spôsobom.

Z toho vyplýva, že stabilita vo vzťahu športovcom prospieva…

Tým, ktorí sú na vrchole, určite áno. Život tenistu je veľmi vyčerpávajúci, ak chce vyhrávať zápas za zápasom, potrebuje mať pauzu. Aspoň na chvíľku sa vzdialiť od šialenstva v kolotoči ATP.

Karol Kučera tvrdí, že ak je tenista správne zaľúbený, na kurte mu to pridáva 30 percent. Môže sa jeho skúsenosť paušalizovať?

Na percentá určite nie (smiech). Je pravda, že keď je človek pod vplyvom hormónov, dáva mu to krídla. Po istom čase sa však vo vzťahu vyskytnú prvé problémy a tie môžu so športovcom poriadne zamávať. Obzvlášť, ak sa prepierajú na sociálnych sieťach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Thanks to everyone who believes in me Спасибо всем, кто верит в меня :@besolomon

Príspevok, ktorý zdieľa Medvedev Daniil (@medwed33),

Naznačujete, že partnerský vzťah môže mať aj negatívny vplyv?

Vo svete športu je veľa známych príkladov, kde sa z partneriek vykľuli zlatokopky, ktoré to skúšali na viacerých adresách. Vzťah s takouto osobou musí byť pre tenistu peklom a hrozí, že mu to rozbije sľubne rozvíjajúcu sa kariéru.

A čo opačné garde? Sú tenistky rovnako senzitívne na partnerský život ako ich mužskí kolegovia?

Oveľa viac. Neplatí to však iba o tenise. Pre ženy je ich zázemie veľmi dôležité. Ak všetko nie je tak ako má byť, zväčša je to vidieť aj na kurte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Gurský