Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ak tenistu ženie láska, hrá o tretinu lepšie. Ruský maľčik je unikát

Hoci ešte nie je svetovou jednotkou, v ostatných mesiacoch hrá tak, ako by ňou bol. Šnúra finálových zápasov na americkom betóne vyvrcholila jeho tesnou prehrou na US Open. Ruský mladík však aj tak nadchol tenisový svet. Po minulotýždňovom triumfe na turnaji v Šanghaji je zrejmé, že veľká trojka sa môže začať triasť. Na scéne sa objavil Daniil Medvedev.

17.10.2019 06:00
Daniil Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev je po triumfe v Šanghaji aktuálne 4. najlepším tenistom sveta.
debata (3)

„Ak má niekto prelomiť hegemóniu Federera, Nadala a Djokoviča, tak potom on,“ vraví bývalý slovenský tenista a dnes tréner Karol Kučera (45).

Aj na vás pôsobí, ako by každá jeho loptička mala skončiť v aute?

Neraz som sa stretol s názorom, že jeho forhend i bekhend nie sú dobré – má svojský štýl, ktorý nie je po vôli všetkým ľuďom v tenisovej komunite. Mňa to však nikdy nerozptyľovalo, technika ruských hráčov bola vždy zvláštna. Volkov, Česnokov, Čerkasov, ale aj Kafeľnikov sa presadili aj napriek tomu, že ju nemali ani zďaleka ideálnu. Uspeli vďaka zarputilosti. Medvedev je iba ďalším z množstva ruských hráčov, ktorí na kurte odvádzali neuveriteľné penzum práce.

Čo je za jeho veľkým progresom?

Má skvele vyriešené zázemie. Dnes sa stretávam s 26-ročnými tenistami, ktorí stále bývajú u rodičov a majú vlastnú detskú izbu. Vrátia sa z turnaja a majú uvarené od mamy. Daniil je v 23 rokoch už ženatý muž – na dnešné pomery to nie je iba tenisová, ale priam svetová rarita. Na rozdiel od súperov, ktorí si neraz lámu hlavu nad neúspešnými vzťahmi, Medvedev má vyriešené zázemie. Nič ho neškrie a nerozptyľuje. Ak je mladý chlap správne zamilovaný a poháňa ho láska, na výkone mu to pridá ďalších 30 percent. Chápem, že to znie zvláštne, ale je to tak (smiech).

Je mentálne silný?

Jeho manželský zväzok svedčí skôr o jeho vyzretosti. Napokon, márne by som sa hrabal vo svojich spomienkach, podobný prípad by som aj tak v tenisovej brandži nenašiel. Môžeme sa však baviť aj o iných aspektoch mentálnej sily – napríklad, ako zvláda na kurte rôzne konfliktné situácie. Vo Flushing Meadows si v úvode pohneval americké publikum a to mu to dalo v nasledujúcich zápasoch vyžrať. S Medvedevom to nič neurobilo. Zrejme si povedal – vylezte mi na hrb. Nevšímal si okolie a pevne kráčal za víťazstvom. Takto sa správa človek, ktorý má silné zázemie. Má však ešte niečo navyše.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Thanks to everyone who believes in me Спасибо всем, кто верит в меня :@besolomon

Príspevok, ktorý zdieľa Medvedev Daniil (@medwed33),

Vravte…

Vyplýva to z prostredia, z ktorého vzišiel – je Rus. Kafeľnikova som poznal veľmi dobre, vďaka mentálnej sile sa vzoprel oveľa nepríjemnejším okolnostiam, ako naposledy Medvedev v Spojených štátoch. A keď hral doma pred vlastným publikom, bol ešte silnejší. Spomínam si na zápasy Davisovho pohára – vtedy bola z Rusov cítiť neuveriteľne silná mentalita. Napokon, Kafeľnikov ovládol turnaj v Moskve päťkrát v rade. To hádam ani nepotrebuje komentár. Teraz sa zdá, že v Rusku vyrástol nový maľčik, ktorý bude na okruhu ATP valcovať.

V čom tkvie jeho sila?

Napriek tomu, že je štvrtý na svete, na hre systematicky pracuje. Vlani som bol s Filipom Horanským na turnaji v Moskve a mal možnosť si s Medvedevom zatrénovať. Bolo zrejmé, že jeho hra je postavená na silnom servise a skvelej hre zo základnej čiary. Pri tenistoch, ktorí merajú 198 a viac centimetrov, to je nezvyčajné. Mladý Rus sa však veľmi dobre popasoval s vysokou a štíhlou postavou. Do tenisového repertoára však teraz pridal aj nové prvky – častejší prechod na sieť a solídny volej. Práve to mu prináša posledné úspechy – vďaka ofenzívnej hre vie zozadu zatlačiť Rafaela Nadala či prísť si na sieť po víťazný úder.

Má aj rezervy?

Práve v prechode na sieť – nemá ho ešte taký kvalitný ako Roger Federer. Mimochodom, Švajčiar začal pracovať na tomto aspekte hry v neskoršej fáze kariéry. Ak porovnáte Medvedeva s jeho vrstovníkom Zverevom, je zrejmé, kto robí väčší progres. Obaja sú rovnako vysokí, dobre sa hýbu, ale Daniil má oveľa lepší prechod vpred.

Má skoro dva metre, je samá ruka, samá noha. Nie je to hendikep?

Vidíte, že nie (smiech). Rus zvláda náročnú koordináciu tela excelentne. Má len 23 rokov, predpokladám, že v najbližších sezónach naberie svalovú hmotu a jeho podanie a údery budú ešte prudšie. Samozrejme, svalov nemôže byť príliš veľa, ale na to má široký tím, aby to ustrážil.

Hrá na veľa turnajoch a keďže sa pravidelne dostáva do finále, má za sebou najviac zápasov z top hráčov. Nemôže mu to uškodiť?

Zranenia hrozia vždy – tenis je šport, ktorý neustále stavia telo na hranu. Obzvlášť na grandslamových turnajoch v päťsetových dueloch. Ale opakujem, Medvedev je zrelý chalan, vie čo robí. Tento týždeň sa hrá turnaj v Moskve, mal na ňom štartovať, ale zvážil, že by toho bolo príliš a radšej sa odhlásil. Viete si predstaviť, ako ho museli lámať a koľkými peniazmi presviedčať, aby na ňom hral? Nenechal sa, vie, že je už v takej pozícii, že na menších podujatiach – aj keď sú doma – nemusí štartovať. Radšej sa dobre pripraví na záverečný Turnaj majstrov v Londýne.

Potvrdil, že na betóne je excelentný. Bude však dominovať aj na iných povrchoch?

Antuka preňho zostane najtvrdším orieškom. Predsa len, tam sú skôr úspešní hráči, ktorí viac liftujú a sú doma v dlhších výmenách.

Vaša prognóza – bude čoskoro z Medvedeva svetová jednotka?

Tie nemám rád. Ale Daniil je v každom prípade horúce želiezko, má dobrú východiskovú pozíciu, neobhajuje veľa bodov a keď mu vyjde Australian Open, môže byť ešte vyššie ako dnes. Povedal by som to takto: ak má niekto prelomiť hegemóniu veľkej trojky – Federer, Nadal, Djokovič – potom on.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Karol Kučera #Daniil Medvedev