Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dlháň bez svalov mieri na tenisový trón. Žena mu verila viac ako on sám

1. Novak Djokovič, 2. Rafael Nadal, 3. Roger Federer. Poradie, na ktoré sme v rôznych variáciách už viac ako desať rokov zvyknutí. Čoskoro však môže byť minulosťou - na pódium sa tlačí Daniil Medvedev. Aktuálna svetová štvorka.

16.10.2019 22:00
Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev počas víťazného ťaženia v Šanghaji.
debata

Aj New York sa obrátil

Najprv pár čísiel, aby sa vedelo, prečo o tomto Rusovi píšeme. Medvedev v dvadsiatich troch rokoch prežíva fantastické obdobie. Vo Washingtone vo finále podľahol Kyrgiosovi, v Montreale Nadalovi a následne v Cincinnati zdolal Goffina.

V septembri nechýbal ani pri vyvrcholení US Open, v ktorom statočne odolával Nadalovi, potom triumfoval v Petrohrade a naposledy v Šanghaji. Bilancia 29–3 hovorí za všetko. „Stále počúvam, ako sa hľadajú noví hrdinovia, tak som predviedol niečo nové,“ vraví.

Vráťme sa ale pár týždňov späť – do Flushing Meadows, kde si moskovský rodák v 3. kole turnaja pohneval americké publikum. Najprv sa nepekne zachoval voči podávačovi loptičiek, ktorý mu priniesol uterák, následne skrytým gestom ukázal divákom prostredník, aby ich na záver provokoval siláckymi rečami.

„Chcem, aby ste všetci vedeli, kým pôjdete spať, že dnes večer som vyhral vďaka vašej energii. Čím viac to robíte, tým viac budem kvôli vám vyhrávať,“ vyhlasoval.

Finále US Open mužov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Daniil Medvedev (vľavo) a Rafael Nadal pred...

Americké publikum nezabúda – predovšetkým ak ide o Rusa. Keď Medvedev nastupoval na finálový zápas proti Nadalovi, bolo jasné, komu bude fandiť. V záverečnom sete to však už také zrejmé nebolo – 198 centimetrov vysoký tenista si svojou hrou počas niekoľkých hodín podmanil New York.

„Domnievam sa, že raz prevezme žezlo. A nebude to dlho trvať,“ predpovedá pre idnes.cz legendárny wimbledonský víťaz Jan Kodeš. „Má všetky prednosti, nevidím jediné výrazné mínus,“ vraví.

A poklonu mu vystrúhali už aj jeho priami súperi. Napríklad Alexander Zverev po finále v Šanghaji. „V tejto chvíli je to najlepší hráč na svete. Predvádza tenis, s akým som sa dosiaľ nestretol. Nie je to nuda,“ priznáva Nemec. „Neskutočne kompletný tenista,“ dodáva Djokovič.

Sebavedomie mu už nechýba. Napokon, ako by aj mohlo, keď sa šesťkrát v rade dostal do finále prestížneho turnaja. Predtým to však bol iný Medvedev – taký, ktorý si príliš nedôveroval.

„Moja žena mi verila viac ako ja sám,“ povie a vzápätí pridá historku z vlaňajšieho júla, keď dostal od Francúza Pouilleho v tréningovom zápase nepopulárneho kanára. „Manželka mi opakovala, že patrím do elitnej desiatky. Tak som na ňu vtedy zamával a doberal si ju: Vidíš ma? Takto vyzerá špičkový tenista, však?“

Aj na tomto príklade je vidieť, čo znamená v živote tenistu jeden rok. Medvedev už nepochybuje o svojej príslušnosti k elitnej desiatke, mieri najvyššie. Priamo na tenisový trón. „Neobhajujem veľa bodov. Skúsim vyhrať čo najviac zápasov a uvidíme, čo sa stane. Bola by to pre mňa krásna odmena,“ uvažuje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Don’t stop me now

Príspevok, ktorý zdieľa Medvedev Daniil (@medwed33),

Nehraj, keď ti to ide

Vysoký, štíhly – ako tínedžer, ktorý sa za posledný rok vytiahol o pätnásť centimetrov, ale zabudol nabrať potrebné kilogramy. Taký je Medvedev – medzi elitnými hráčmi pôsobí jeho postava obzvlášť netenisovo. Nebude mu v nabitom kalendári spôsobovať problémy?

„Jeho somatotyp nezodpovedá tenisovému štandardu, javí sa, že nedisponuje dostatočnou svalovou hmotou. Tá je síce predpokladom menšieho rizika zranenia, ale z hľadiska telesnej stavby sú pri dnešných poznatkoch dôležitejšie úponové časti svalov a dostatočne funkčná fasciálna sieť,“ vysvetľuje kondičný tréner Kristián Cupák, ktorý spolupracuje s Martinom Kližanom či Magdalénou Rybárikovou.

Podľa neho sú rovnako dôležité aj kĺby. „Predovšetkým ich správne postavenie – pri čo i len malej genetickej chybe športovec určite nevyužije plný potenciál,“ zamýšľa sa odborník. Ako problém vníma skôr nabitý Medvedevov kalendár. Obzvlášť jeho americká šnúra, kde sa týždeň čo týždeň dostával do finále, musela dať mladému telu zabrať.

"Nestotožňujem sa s tým, zrejme ani sám nečakal, že sa na každom turnaji prebojuje do posledného zápasu. Predpokladám, že vpred ho ženie aktuálne psychické nastavenie – nepripúšťa si tlak, v rebríčku sa neustále posúva nahor a zároveň sa mu darí aj finančne.

Vtedy ide všetko ľahšie, človek má pocit, že ho to nestojí veľa fyzických síl. To sa mu raz môže vypomstiť. No ale nehrajte, keď vám vychádza všetko, na čo siahnete," uzatvára Cupák.

Medvedev si zrejme predsa len uvedomil, že takýmto šialeným tempom to ďalej nepôjde. Tento týžďen mal štartovať na domácom podujatí v Moskve, no odhlásil sa. Aby telo šetril na dôležitejšie turnaje. Tak, ako to robia traja veľkí šampióni pred ním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniil Medvedev