Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie je taký populárny ako Federer. Čo majú ľudia proti Djokovičovi?

Spomínate si na wimbledonské finále, v ktorom Novak Djokovič pokoril v piatich setoch Rogera Federera? V staručkom All England clube by ste len ťažko hľadali skupinku fanúšikov, ktorá by fandila srbskému šampiónovi. Ale prečo je to tak?

09.10.2019 09:40
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (17)

Odpoveď sa pokúsil nájsť riaditeľ tenisového turnaja v Marseille Jean-Francois Caujolle. „To, že ho publikum nedokáže doceniť, má dva hlavné dôvody,“ upozornil.

„V prvom rade – Federer s Nadalom tu už boli pred ním. Obaja sú veľmi silné a predovšetkým nadčasové značky,“ zamyslel sa tenisový funkcionár.

Ale švajčiarskemu 20-násobnému grandslamovému víťazovi nahráva aj iný fakt. Na kurte je tenisový elegán, čo sa o Djokovičovi povedať nedá. „Jeho hra je najkrajšia na okruhu, Djokovičov štýl je založený na dobrej defenzíve a dlhých výmenách. Federer sa snaží vo výmenách dominovať a Djokovič čaká na chybu súpera,“ povedal Caujolle.

Podľa Francúza nie je Djokovič ani tak charizmatický, ako jeho dvaja veľkí rivali. „Na druhej strane je mentálne veľmi silný a jeho paleta záujmov je mimoriadne široká. Federer s Nadalom sú rodenými šampiónmi, dominovali by v akomkoľvek inom športe, Djokovič musel na sebe pracovať,“ dodal Caujolle.

Zľava Roger Federer, Rafael Nadal a Novak... Foto: Reuters, Pravda.sk
Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič Zľava Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Pravda pred časom oslovila aj srbského novinára Sašu Ozma s otázkou, prečo tenisoví fanúšikovia jeho krajanovi až tak neprajú. „Tento pohľad možno skresľuje wimbledonské finále. Povedzme si pravdu – kto sa mohol dostať k lístkom na taký prestížny zápas? Som presvedčený, že medzi ľuďmi, ktorí sledovali duel hneď vedľa štadióna na veľkoplošnej obrazovke, to už také jednoznačné nebolo. Na druhej strane mám pocit, že médiá na západe často nie sú k Novakovi objektívne a kritizujú ho aj za veci, ktoré by napríklad Federerovi bez problémov prešli. Nepovažujem to však za podstatné,“ povedal reportér z televízie Sportklub.

„Novak je mimoriadne obľúbený v Číne či v Rusku. Jeho nevýhodou je možno aj fakt, že pochádza z malej krajiny, alebo že kedysi nabúral jednoznačný monopol dua Federer – Nadal. Kedysi ho to trápilo. Ale zvykol si už. Dnes mám pocit, že neprajné prostredie je preňho akýmsi palivom. V Srbsku máme jedno slovíčko – inat. Nebudem vám ho radšej prekladať, ale jeho význam spočíva v tom, že keď je v jednej chvíli všetko proti vám, prebudí sa vo vás to najlepšie. Ale opakujem, Djokovič je vo svete aj tak veľmi populárny,“ dodal srbský novinár.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič