Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priestor, v ktorom nemôže súperiť? Mamička sadá na kolotoč

Tri deti, štyri grandslamové trofeje. Tri z nich získala ako starostlivá matka. Vznešená tenisová bilancia stále nemusí byť konečná.

24.09.2019 06:00
Clijstersová Foto: ,
Belgická tenistka Kim Clijstersová pózuje s trofejou po víťazstve nad Dánkou Caroline Wozniackou vo finále US Open v roku 2009.
debata

„Tento nápad sa mnohým môže zdať z ríše uletených. Kim Clijstersová sa pokúsi o návrat k tenisu po siedmich rokoch od ukončenia kariéry. Belgičanka má už 36 rokov,“ takto uviedol prekvapujúcu správu denník USA Today.

„Môžeme hovoriť o začiatku roka 2020 a uvidím, na ktorom turnaji by som mohla získať divokú kartu. Keď ale v decembri budem mať pocit, že ani zďaleka na tom nie som tak, ako by som chcela byť, tak do toho nepôjdem. Nemám pocit, že by som si musela niečo dokazovať. Je to pre mňa výzva,“ povedala Belgičanka.

Tenis nezabudla hrať

Keď rodáčka z Blizenu prišla dať na sklonku roku 2017 bodku za tenisovým životom Slovenky Daniely Hantuchovej, bolo zjavné, že s raketou v ruke jej to stále pristane. A že zo svojho niekdajšieho umenia ešte veľa nezabudla.

Ale návrat medzi profesionálky?

„Nuž, keď sa nad tým zamyslíte, poviete si: prečo nie? A ešte výstižnejšie: kto by bol lepší?“ odpovedal všetkým pochybovačom vo svojom stĺpčeku americký denník.

Pravda – 36, to nie je najvhodnejší vek na obnovenie veľkej tenisovej kariéry. Obzvlášť u ženy – matky. Ale nezabúdajme, od finále US Open, v ktorom nastúpila Serena Williamsová, uplynuli iba dva týždne. Američanka bude mať čoskoro 38 a kto môže povedať, že niečo podobné nezopakuje aj v nasledujúcej sezóne?

Williamsová vo Flushing Meadows prehrala – rovnako skončili aj jej tri predchádzajúce pokusy v grandslamových finále. Je však evidentné, že za jej nezdarmi je viac mentálny blok, ako neschopnosť súperiť s o generáciu mladšími hráčkami. „A preto neexistuje žiadny dôvod, aby si rovnako dobre nepočínala aj Clijstersová,“ hľadal USA Today paralelu medzi tenisovými mamičkami.

Belgičanka Kim Clijstersová bola hosťom na... Foto: Pravda, Ivan Majersky
Rozlúčka Hantuchová Belgičanka Kim Clijstersová bola hosťom na rozlúčke slovenskej tenistky Daniely Hantuchovej s kariérou.

Proti tínedžerkám

Mladé, rýchle, s ohromne silnými údermi – to je generácia, ktorá sa tlačí na vrchol rebríčka WTA. Ale štvornásobná grandslamová šampiónka predsa len nemusí mať obavy. Nikdy neposielala na opačnú stranu kurtu najtvrdšie údery, jej flexibilita a rýchlosť všetko vynahrádzali.

„Priznám sa, že počas US Open som si neraz pomyslela: kdeže, toto nie je priestor, kde s nimi môžem súperiť. Veď udierajú do loptičiek neskutočne rýchlo,“ priznala Clijstersová prvotné obavy v podcaste pre internetovú stránku WTA.

„Vždy som však bola rovnaká. Vždy som hľadela na protihráčky v štýle: ó môj bože, veď ona je taká rýchla, nekompromisná a hrá neskutočne variabilne. Potom som nastúpila na kurt a všetko bolo v pohode. V tej chvíli som už necítila tvrdosť úderov ako cez televíznu obrazovku,“ zasmiala sa sympatická Flámka.

Mimochodom, Clijstersová vie, čo obnáša veľký návrat. Veď iba dva roky po tom, ako v sezóne 2005 ovládla grandslam v New Yorku, ohlásila koniec kariéry. Narodila sa jej dcérka Jada a vo februári 2008 – o osemnásť mesiacov neskôr, už bola späť. Netrvalo dlho a v roku 2009 oslavovala svoj druhý grandslam. Na US Open 2009 si postupne poradila so sestrami Williamsovými, Na Li i s Caroline Wozniackou.

Neskôr pridala ďalšie dve trofeje z úrovne veľkej štvorky a stala sa svetovou jednotkou. V sezóne 2012 sa potom opäť pobrala do tenisového dôchodku. „Odvtedy som sa neraz pristihla pri myšlienke na návrat, ale vždy som ju uťala štýlom: nie, je to nereálne,“ prezradila Clijstersová, ktorej medzitým pribudli k dcérke Jade aj synovia Jack (5) a Blake (3).

Belgickú tenistku Kim Clijstersovú uviedli v... Foto: Reuters, Brian Snyder
Kim Clijstersová Belgickú tenistku Kim Clijstersovú uviedli v roku 2017 do siene slávy.

Netipujte proti Kim

Na druhú koľaj nepôjdu. Clijstersová, ktorá sa v roku 2007 vydala za amerického basketbalistu Briana Lyncha, bude naďalej v prvom rade matka.

„S myšlienkou na návrat som sa pohrávala už skôr, ale vždy som si povedala, že je to nemožné. Že ma deti potrebujú. Ja sa s tým vyrovnám, ale u detí je to niečo iné. Nie je to tak, že sa zmení len môj život,“ skonštatovala.

U Clijstersovcov dozrel čas na veľké rozhodnutie. Belgičanke treba pri jej návrate držať palce.

"Aj o tom je krása športu – hráme ho a sledujeme, aby sme poznali naše limity a hranice. Napokon, nie je nič presvedčivejšie, ako dosiahnuť niečo, čo sme dosiaľ považovali za nemožné. Možno Clijstersová v našom tradičnom vnímaní nakoniec neuspeje, možno nevyhrá ďalšiu grandslamovú trofej a nevráti sa späť do prvej päťky.

A možno ani nevyhrá zápas na grandslamovom turnaji. Ale testuje sa a zároveň nám dáva návod, čo by bolo možné, ak by sme boli aspoň trošku odvážni," dodal vo svojom zamyslení USA Today.

V tenise už dávno neplatí, že matky-tridsiatničky patria do starého železa. Preto dobrá rada na záver. Netipujte proti 36-ročnej Kim Clijstersovej pri jej návrate. Nemuselo by sa vám to vyplatiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Clijstersová