Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský triumf s malým výkričníkom. Kližana bez formy podržali druhí

Zlý začiatok, dobrý koniec. Keď Martin Kližan v piatok prehral úvodný zápas Davisovho pohára s 286. hráčom sveta, s postupovými ambíciami Slovákov, ktorí čelili Švajčiarom, to vyzeralo všelijako.

15.09.2019 12:57
Slovensko tenis Foto: ,
Slovenský daviscupový tím neskrýval po víťazstve emócie.
debata (4)

Dlhodobo najlepšieho domáceho tenistu však tentoraz podržali spoluhráči – Andrej Martin, Norbert Gombos a deblisti Filip Polášek s Igorom Zelenayom.

Slováci napokon zdolali Švajčiarov, ktorí do Bratislavy pricestovali bez Rogera Federera a Stana Wawrinku, 3:1 na zápasy a zahrajú si v kvalifikácii o postup na finálový turnaj do Madridu.

Faktor forma

Niekto ju má, iný nie. Tenista, na ktorého sa Slovensko dlhé roky spolieha, je absolútne bez formy. Kližan v uplynulých týždňoch pôsobí na kurte bezradne a bez energie. V piatok to všetko proti Sandrovi Ehratovi trikrát podčiarkol. „Vôbec som si neveril,“ priznal 30-ročný Bratislavčan.

Kližan prežíva náročné obdobie. V rebríčku ATP sa prepadol na 90. miesto, na turnaji nevyhral dlhší čas. Počas minulého týždňa naznačil, že ho tenis nenapĺňa a koketuje s myšlienkou konca pri daviscupovom tíme. „Ťažko povedať, čo bude v novom roku. Možno už nebudem hrať tenis a zápas so Švajčiarmi bude jeden z mojich posledných. Moja výkonnosť na turnajoch už nie je bohvieaká. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie,“ vravel.

V nedeľu večer sa už na všetko pozeral inak. Zdá sa, že Slovensko môže s Kližanom počítať aj naďalej. „Na budúci rok by som mohol mať na konte už 20. štart v národnom drese a tým pádom aj získať medailu za oddanosť. Čo bude potom, v tejto chvíli neviem,“ prezradil.

Daviscupový kapitán Dominik Hrbatý Kližana potrebuje. Tvrdí, že stále je to najlepší slovenský tenista a jeho strata by bola pre jeho družstvo citeľná. „Martin je hráč, ktorý rád trénuje a hrá, keď má na to dôvod. Tento tím môže byť motiváciou, aby pokračoval. Na US Open mi povedal – Dodo poď, teším sa na Davisov pohár, vymysli nejakú akciu. Dúfam, že toto ho bude držať a potiahne najbližší rok,“ zamyslel sa Hrbatý.

Postup slovenských tenistov cez Švajčiarsko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Deblisti Filip Polášek (uprostred) a Igor...

Martin – Gombos

Pokles Kližanovej formy nahradili Martin s Gombosom. Prvý z nich si v piatok poradil s Laaksonenom po veľkej, trojsetovej dráme, druhý ho v sobotu doslova zmietol z kurtu. A to takým spôsobom, že švajčiarsky denník Tages Anzeiger neváhal napísať:

„Po prehre vo štvorhre to mali Švajčiari ťažké a Laaksonen po dezolátnom výkone proti Norbertovi Gombosovi dokonal dielo skazy. Očividne chcel byť čo najskôr v šatni a to sa mu aj podarilo. Zo 79 fiftínov získal iba 25.“

Nuž, pravdou je, že Laaksonen naozaj nehral dobre – ani to však neuberá na skvelom výkone Gombosa, ktorý na poslednú chvíľu nahradil v súboji jednotiek Kližana. „Rozhodol som sa na základe rannej rozohrávky. Podal skvelý výkon, Laaksonenovi nič nedovolil. Po dlhej dobe som ho videl odohrať veľmi solídny a koncentrovaný zápas od začiatku až do konca – bez toho, aby uletel,“ chválil slovenský kapitán.

Mimochodom, Gombos je hráč, ktorému to na tréningu ide lepšie ako v zápasoch. „Na tréningu ho nikto nezdolal azda aj pätnásť rokov. Až teraz Andrej Martin,“ smial sa na tlačovej konferencii 41-ročný Hrbatý.

Andrej Martin vyrovnal stav stretnutia na 1:1 Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Slovenský tenista Andrej Martin nastúpil na...

Obom sa v posledných mesiacoch mimoriadne darí. V rebríčku ATP sa dostali tesne za hranicu prvej stovky, Martin bol pritom na prelome rokov 184. a Gombos až 247. "Dobrá partia je akoby ďalší tenista. Keď hráči vedia, že za niekoho bojujú, na zápas idú bez stresu.

Gombosovi som povedal: uži si to, lebo po tebe pôjde Andrej Martin a ten má takú formu, že na 95 percent vyhrá," prezradil líder slovenského družstva, podľa ktorého majú obaja tenisti na to, aby sa čoskoro dostali do elitnej stovky.

Gombos si duel užil a Laaksonena zničil dvakrát 6:1! „Som veľmi šťastný, získať pre Slovensko rozhodujúci tretí bod je skvelý pocit. Uplynulé dva daviscupové zápasy mi nevyšli podľa predstáv, bol som z toho sklamaný. O to viac som teraz chcel uspieť,“ povedal rodák z Galanty.

A čo Madrid?

Švajčiari boli v Bratislave zvučný tím bez veľkých mien. Slovensko napokon rolu favorita potvrdilo. Má však na to, aby sa uchádzalo o miesto na záverečnom turnaji v Madride?

„Toto družstvo sa stále buduje a zlepšuje sa. Vidím pokroky. Chlapci o sebe vedia už naslepo, tušia, kto a kedy potiahne. Máme široký káder a tí, ktorí sa doňho nedostali, sami prišli s tým, že chcú s nami trénovať. Po týždni sa Jozef Kovalík dostal po veľmi dlhej dobe do finále challengerového turnaja, Filip Horanský uhral semifinále. Dobrý tím jednoducho pridá hráčovi ďalších dvadsať percent,“ vysvetľoval Hrbatý.

Kližan má 30 rokov, Andrej Martin a Norbert Gombos po 29, deblisti Polášek so Zelenayom majú síce dávno po tridsiatke, ale pri ich disciplíne vek nehrá rolu.

„Títo chlapci majú dva-tri roky pred sebou – úspech stále môže prísť. Nie sme takí slabí, aby sme sa do finále v Madride nedostali. Niekto si možno myslí, že tam nemáme čo hľadať, ja som však presvedčený, že aspoň na účasť máme. Či tam potom uhráme nejaký výsledok, je druhá vec. Ak nedostaneme do baráže hráčov z elitnej desiatky, môžeme sa merať s kýmkoľvek,“ dodal kapitán.

Je dobojované!

Slovenskí tenisti si udržali nádej, aby sa mohli v marcovej baráži pobiť o účasť na záverečnom turnaji. Je to zároveň šanca na reparát, keďže na jar podľahli v súboji o postup hráčom Kanady. Tento rok tak budú v Madride chýbať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí tenisti #Davisov pohár 2019