Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kužmová zostala pred bránami finále. Serena prepisovala rekordy

Slovenská tenistka Viktória Kužmová s Bieloruskou Alexandrou Sasnovičovou nepostúpili do finále štvorhry na grandslamovom turnaji US Open. V semifinále bola nad ich sily ôsma nasadená bielorusko-austrálska dvojica Victoria Azarenková, Ashleigh Bartyová, ktorej za 56 minút podľahli hladko 0:6, 1:6.

06.09.2019 06:36 , aktualizované: 07:20
Alexandra Sasnovičová, Kužmová Foto: ,
Alexandra Sasnovičová a Viktória Kužmová prehrali v semifinále US Open po hladkom priebehu.
debata (1)

Napriek prehre dosiahla Kužmová životný úspech a napodobnila Janette Husárovú s Danielou Hantuchovou, ktoré v ére samostatnosti vo Flushing Meadows tiež postúpili medzi elitné deblové kvarteto.

Husárová to v roku 2002 dotiahla v New Yorku až do finále. Kužmovej sa na US Open darilo aj medzi juniorkami. V roku 2015 sa po boku Rusky Aleksandry Pospelovovej tešila zo zisku deblového titulu. Vo štvorhre získala v tomto roku na okruhu WTA dve cenné trofeje – v Prahe a v Bukurešti.

Slovensko-bieloruskému tandemu nevyšiel vstup do semifinálového zápasu na štadióne Louisa Armstronga, súperky v druhom geme pri podaní Kužmovej získali čistou hrou výhodu brejku.

Po štvrťhodine svietilo na tabuli už 0:4 z pohľadu Kužmovej so Sasnovičovou, ktoré kopili nevynútené chyby. Azarenková s Bartyovou sa na kurte výborne dopĺňali, boli lepšie vo všetkých štatistických ukazovateľoch a prvý set vyhrali na nulu po ľahkej chybe Sasnovičovej na sieti.

Favoritky duelu pokračovali v nastúpenom trende a aj v druhom sete mali jasne navrch. Ich súperky sa síce dokázali dlhšie udržať vo výmenách, ale v rozhodujúcich momentoch kazili. Za stavu 0:2 svitla Kužmovej so Sasnovičovou nádej.

Pri podaní Azarenkovej mali k dispozícii dohromady štyri brejkbaly, ale aj v tejto hre ťahali za kratší koniec. Ani v ďalšom priebehu nedokázali súperky výraznejšie potrápiť, aspoň sa však vyhli dvom „kanárom“.

„Bolo to jednoznačné od začiatku do konca. V úvode sme ustáli určité ťažkosti a potom to už bola vysoká úroveň z našej strany. Nebolo tam nič také, z čoho by sme neboli šťastné,“ uviedla Ashleigh Bartyová na oficiálnom portáli Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

„Vika bola dnes výnimočná. Ja som si len sadla a nechala sa unášať tou jazdou,“ pochválila svoju deblovú partnerku.

Kužmovej tréner Michal Mertiňák nepredpokladal, že semifinále bude mať taký jednoznačný priebeh. "Dnes nie je veľmi čo hodnotiť. Na body to bolo 31:59 a Viki so Sašou vyhrali iba jediný gem. Vo viacerých hrách mali brejkbaly a gembaly, no nedokázali ich využiť.

Súperky boli od začiatku lepšie a hrali celý zápas takmer bez chýb, boli suverénne. Viki so Sašou boli naozaj bez šance na úspech. Celý turnaj však hodnotím super."

Napriek tomuto nezdaru majú 21-ročná Košičanka a o 4 roky staršia rodáčka z Minska za sebou skvelé newyorské predstavenie. Vyhrali štyri z piatich zápasov, v 1. kole vyradili nasadené jedenástky Belgičanku Kirsten Flipkensovú a Švédku Johannu Larssonovú, vo štvrťfinále si zasa poradili s trojkami Kanaďankou Gabrielou Dabrowskou a Číňankou Sü Ji-fan.

Kužmová a Sasnovičová si za postup do semifinále rozdelia spoločnú prémiu 175 000 USD (pred zdanením), čo je približne 157 730 eur.

„Baby vyhrali štyri ťažké zápasy a len v jednom z nich boli favoritky. Je to obrovský úspech, dúfam, že im to zdvihne sebavedomie do ďalších zápasov aj vo dvojhre,“ zaželal si tréner Mertiňák.

Čo Kužmovej tento rok nevychádza podľa predstáv vo dvojhre, úspešne dobieha vo štvorhre. Triumfy na turnajoch WTA v Prahe a Bukurešti, finále v Petrohrade aj aktuálne semifinále na US Open v New Yorku ju vyniesli zo 127. priečky deblového rebríčka na konci roka 2018 až na súčasnú 30. pozíciu.

Oficiálne sa na nej bude nachádzať až v pondelok po skončení US Open. Ambiciózna Slovenka postupom do semifinále amerického „grandslamu“ zopakovala úspech svojho krajana Filipa Poláška z predchádzajúceho podujatia tzv. veľkej štvorky z londýnskej trávy vo Wimbledone, kde ho dosiahol po boku Chorváta Ivana Dodiga.

US Open 2019, štvorhra žien, semifinále

Victoria Azarenková, Ashleigh Bartyová (8-Biel./Aus.) – Viktória KUŽMOVÁ, Alexandra Sasnovičová (SR/Biel.) 6:0, 6:1

Serena prepisovala rekordy

Americká tenistka Serena Williamsová a Kanaďanka Bianca Andrescuová sa v sobotu stretnú vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom US Open.

Američanka v pozícii turnajovej osmičky v semifinále deklasovala piatu nasadenú Ukrajinku Jelinu Svitolinovú 6:3, 6:1. Dosiahla 101. víťazstvo vo Flushing Meadows a vyrovnala rekord krajanky Chris Evertovej. Andrescuová nasadená ako číslo 15 si poradila so Švajčiarkou so slovenskými koreňmi Belindou Benčičovou 7:6 (3), 7:5.

V sobotu po 22.00 h SELČ to bude vo finále súboj generácií. Zatiaľ čo S. Williamsová o 20 dní oslávi 38. narodeniny, Andreescová je ročník narodenia 2000. Tínedžerka v newyorskom finále bola naposledy predtým Dánka Carolina Wozniacka presne pred 10 rokmi.

Serena Williamsová sa stala vo veku 37 rokov a 347 dní najstaršou grandslamovou finalistkou v histórii. V prípade zisku 24. titulu z podujatí veľkej štvorky vyrovná absolútny rekord Austrálčanky Margaret Courtovej.

V úvode zápasu bojovala so Svitolinovou o každý fiftín. Ukrajinka mala šesť brejkbalov, no nevyužila ich a záver setu patril Serene Williamsovej. Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii bývalej svetovej jednotky, ktorá zasypala Svitolinovú spŕškou víťazných úderov.

"Nebol to taký jednoznačný zápas ako ukazuje konečný výsledok. Jelina je výborná hráčka, v úvode zápasu sme hrali dlhé výmeny a bol to boj. V druhom dejstve som sa uvoľnila a predvádzala svoj najlepší tenis.

Je skvelé byť v jednej lige s takou hráčkou ako bola Chris Evertova a dosianúť také pozoruhodné čísla. Počas zápasu však nikdy nemyslím na to, že môžem prekonať rekord a sústredím sa výlučne na to, aby som zvíťazila. Chcela by som sa poďakovať fanúšikom za podporu, boli skvelí," uviedla mladšia zo sestier Williamsových v prvom interview.

Benčičová bola proti Andrescuovej dlho lepšia hráčka, nedokázala však premeniť brejkbaly a v tajbrejku prvého setu ťahala za kratší koniec. V druhom dejstve viedla Švajčiarka po dvoch brejkoch 4:1, no potom vytuhla a stratila úderovú istotu.

Štyrikrát za sebou stratila servis, čo bola voda na mlyn 19-ročnej Kanaďanky, ktorá má šancu stať sa prvou tínedžerkou s titulom na US Open od septembra 2006, keď v New Yorku triumfovala Ruska Maria Šarapovová.

Andrescuová dlho nemohla uveriť, že postúpila do grandslamového finále. "Vlani som na US Open postúpila z kvalifikácie, no potom som vypadla v 1. kole. Keby mi niekto vtedy povedal, že o rok pri premiére v hlavnej súťaži sa prebojujem až do finále, považovala by som ho za blázna.

Nemám slov, splnil sa mi sen. Je to šialené. Hrať vo finále v New Yorku proti Serene je niečo úžasné. Vo finále turnaja WTA v Toronte musela skrečovať pre zranenie za stavu 1:3 v prvom sete. Povedala som jej, že sa rýchlo vystrábi zo zranenia a čoskoro sa vráti. Je super, že si opäť zahráme proti sebe."

US Open 2019, ženy, semifinále

Serena Williamsová (8-USA) – Jelina Svitolinová (5-Ukr.) 6:3, 6:1, Bianca Andrescuová (15-Kan.) – Belinda Benčičová (13-Švajč.) 7:6 (5), 7:5

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktória Kužmová #US Open 2019