Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Napodobnila Poláška a môže dosiahnuť ešte viac. Kužmová sa teší na semifinále

Čo jej nevychádza podľa predstáv vo dvojhre, to úspešne dobieha vo štvorhre. Turnajové triumfy na turnajoch WTA v Prahe a Bukurešti a aktuálne postup do semifinále na US Open v New Yorku.

04.09.2019 19:28 , aktualizované: 05.09.2019 10:08
Viktória Kužmová Foto: ,
Viktória Kužmová sa v deblovom rebríčku posunula už na 30. priečku - je to jej maximum.
debata (2)

Slovenskú tenistku Viktóriu Kužmovú a Bielorusku Alexandru Sasnovičovú nezastavili ani nasadené trojky Kanaďanka Gabriela Dabrowská a Číňanka Sü Ji-fan. Vo štvrťfinále nad nimi zvíťazili v trojsetovej bitke 2:6, 6:3, 6:3.

„Do každého zápasu sme išli s tým, že nemáme čo stratiť a ani tento nebol výnimka. Dôležité boli momenty v strede druhého a na konci tretieho setu, keď Saša zahrala skvelé údery a pomohlo to aj mne. Moja partnerka bola neskutočne pozitívna, jednoducho zabrala. Určite jej vďačím za to, že som sa dostala z nepríjemnej situácie, keď som si neudržala servis na 3:0 v treťom sete.“ uviedla Viktória Kužmová na zvukovom zázname pre agentúru STARS for STARS.

Dvadsaťjedenročná košická rodáčka si počas víťaznej púte deblovým turnajom v New Yorku spomenula na svoj celkový triumf v juniorskej súťaži vo štvorhre spred štyroch rokov. Vtedy sa ako 17-ročná tešila z prvého veľkého triumfu v kariére po boku Rusky Alexandry Pospelovovej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Into the semis @usopen

Príspevok, ktorý zdieľa Vikuš Kužmová (@vikikuzmova),

„Akurát včera sme si písali. Trénovala som v hale na kurte, kde sa vtedy hralo finále, keďže pršalo. Poslala som jej fotku z toho kurtu, či si na to pamätá. Dlho sme sa nevideli, ale verím, že sa ešte niekedy stretneme a porozprávame sa,“ spomenula si Kužmová.

Mladá Slovenka bola doteraz na turnaji tzv. veľkej štvorky vo štvorhre najďalej v 2. kole. Teraz si zahrá o postup do finále, čo ju vynieslo z 52. až na 30. miesto vo virtuálnej verzii deblového rebríčku WTA. Kužmová priznáva, že s 25-ročnou rodáčkou z Minska Sasnovičovou si veľmi dobre rozumejú.

„Sadli sme si jedna s druhou. Obe hráme agresívne od základnej čiary, dobre servujeme a aj na volejoch je to solídne. Máme za sebou veľa deblových tréningov, čo nám určite veľmi pomohlo,“ priznala Kužmová.

Zverenkyňa Michala Mertiňáka postupom do semifinále zopakovala úspech svojho krajana Filipa Poláška z predchádzajúceho grandslamového podujatia na tráve vo Wimbledone, kde ho dosiahol po boku Chorváta Ivana Dodiga. Môže však dosiahnuť ešte viac. V semifinále sa spolu so Sasnovičovou postavia proti turnajovým osmičkám a zároveň skvelým singlistkám Bieloruske Viktorii Azarenkovej a Austrálčanke Ashleigh Bartyovej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Home not alone ✨

Príspevok, ktorý zdieľa Vikuš Kužmová (@vikikuzmova),

„Hrala som proti týmto súperkám spolu s Belindou Bencicovou na Roland Garros /prehra 6:4, 6:7 (6), 1:6 – pozn./. Znova platí, že absolútne nemáme čo stratiť. Dáme do toho všetko a uvidíme, ako to vyjde,“ doplnila Kužmová.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška vysoko vyzdvihol Kužmovej ťaženie na záverečnom grandslame sezóny. "Je to fantastický úspech slovenského tenisu a Viki Kužmovej, veľmi jej ho prajem. V tomto roku dosahuje v debli vynikajúce výsledky a verím, že sa teraz naštartuje k dobrým výkonom aj vo dvojhre.

So Sasnovičovou si sadli a nie sú bez šance ani v semifinále. Budú to mať ťažké. Bartyová je šikovná, Azarenková zasa húževnatá a obe sú výborné singlistky. V ženskom debli je však možné všetko," povedal Moška.

Veľkú radosť mal aj Kužmovej tréner Michal Mertiňák, ktorý sledoval zápas priamo na tribúne. "Dnes to bol boj až do konca zápasu. Viki so Sašou začali trochu ustráchane, predsa len ich súperky sú tretie na svete. Postupom času však zistili, že sa dá s nimi v pohode hrať a sú lepšie na kurte.

Potom to už bolo iba o tom, ako to zvládnu po psychickej stránke. Ani jedna z nich ešte nebola v semifinále grandslamu, je to pre obe niečo nové. Ku koncu zápasu to už bolo z ich strany super. Je to obrovský úspech," uviedol bývalý deblový špecialista.

„Bartyová s Azarenkovou sú veľmi silné protivníčky a jednoznačné favoritky. V ženskej štvorhre však nikdy neviete, čo sa stane. Môže sa udiať aj prekvapenie. Viktórii a Alexandre budem držať palce, aby si im splnil sen a dostali sa do finále,“ analyzoval pre semifinále Moška.

Kužmovej sa na US Open darilo aj medzi juniorkami. V roku 2015 sa po boku Rusky Aleksandry Pospelovovej tešila zo zisku deblového titulu. Vo štvorhre získala v tomto roku na okruhu WTA dve cenné trofeje – v Prahe a v Bukurešti. V onlajn vydaní svetového deblového rebríčka figuruje už na 30. priečke – najvyššie v kariére.

US Open 2019, štvorhra žien, štvrťfinále

Viktória KUŽMOVÁ, Alexandra Sasnovičová (SR/Biel.) – Gabriela Dabrowská, I-fan (3-Kan./Čína) 2:6, 6:3, 6:3

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktória Kužmová #US Open 2019