Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vajda môže byť k Djokovičovi úprimný. To sa v tenise často nevidí

Do začiatku US Open zostáva už iba týždeň. Minuloročný titul bude obhajovať Novak Djokovič - pod vedenením slovenského trénera Mariána Vajdu.

19.08.2019 06:00
debata (4)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Priča posle treninga. Malo zezanje, malo ozbiljno • #sportklub #wimbledon #ozmoblog

Príspevok, ktorý zdieľa Saša Ozmo (@ozmosasa),

„Ak by to záležalo iba na Novakovi, vydržia bok po boku až do konca kariéry,“ vraví srbský novinár Saša Ozmo (30) z televízie Sportklub, ktorý niekoľko rokov sleduje rodáka z Belehradu na najväčších turnajoch po celom svete.

Djokovič má 32 rokov a šestnásť grandslamových trofejí. Čo ho motivuje k ďalšej tvrdej práci?

Tenisová história a štatistiky s ňou spojené. Aj naďalej chce vyhrávať grandslamy a predbehnúť oboch veľkých rivalov – Federera s Nadalom. Okrem toho je svetovou jednotkou a ak na tejto pozícii zotrvá do ďalšieho Wimbledonu, vezme Federerovi ďalší rekord. Tenis ho stále baví a to je zrejme tá najlepšia motivácia.

Spomínate si ešte, kedy ste prvýkrát zaregistrovali meno Novak Djokovič?

Na rozdiel od mnohých mojich krajanov som tenis podrobne sledoval aj v čase, keď tento šport ešte nebol národnou záležitosťou. Spomínam si, že prvýkrát som sa o ňom dočítal na predposlednej strane športového denníka Sportski žurnal. Aj zopár miestnych televízií o ňom natočilo medailónik ako o veľkej nádeji srbského tenisu. Naživo som ho však videl až keď bol profesionál. Odvtedy sledujem jeho kroky veľmi podrobne, od roku 2004 som videl – v televízii, alebo priamo na štadióne – takmer každý jeho zápas.

Vedeli ste hneď od začiatku, aký veľký potenciál v ňom drieme?

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, lebo aktívne ho vnímam až od istého veku. Mám pocit, že v tom čase sa už všeobecne vedelo, že je to obrovský talent a môže to dotiahnuť veľmi ďaleko.

VIDEO: Novak Djokovič na Australian Open 2005

Do jeho tenisového života vstúpil pomerne skoro aj slovenský tréner Marián Vajda. Aký podiel má na jeho skvelých výsledkoch?

Obrovský. Napokon, potvrdil to aj sám Djokovič, keď vyhlásil, že za všetko, čo v kariére dosiahol, ďakuje Vajdovi. Čísla neklamú a podľa nich je Vajda jeden z najlepších trénerov všetkých čias. Je zrejmé, že Marián a Novak majú podobnú mentalitu.

Ich spolupráca sa začala v čase, keď Djokovič ešte nebol veľkou tenisovou hviezdou. Je to výhoda?

Jednoznačne. Fakt, že Vajda pozná Novaka od začiatku kariéry a vedomie, že práve on ho priviedol k najväčším úspechom, ho robí slobodným. K Djokovičovi môže byť na sto percent otvorený, nemusí sa pred ním na nič hrať. Veru, to sa často nevidí. V tenisovom kolotoči nenájdete vo vzťahu tréner – hráč veľa úprimných partnerstiev. Marián mu môže povedať čokoľvek.

Prečo si vôbec Djokovič vybral Vajdu?

Možno za tým bol práve podobný naturel a mentalita. Prvýkrát sa stretli v Paríži a ich spolupráca sa začala, keď bol Djokovič okolo 40. miesta v rebríčku ATP. Toto partnerstvo prinieslo okamžité úspechy, Novak ovládol turnaj v Montreale a neskôr sa dostal aj do finále US Open. Práve tam Vajda definitívne pochopil, akého veľkého bojovníka trénuje. Na druhej strane sa aj Djokovičovci presvedčili o tom, že ak má niekto ich syna posunúť v kariére ďalej, potom je Marián ten správny človek.

Marián Vajda a Novak Djokovič počas exhibície v... Foto: SITA/AP, Pravda, Ľuboš Pilc
Marián Vajda, Novak Djokovič Marián Vajda a Novak Djokovič počas exhibície v Bratislave v roku 2012.

Pred dvomi rokmi sa však ich spolupráca na istý čas prerušila. Čo ich k tomu viedlo?

Po víťazstve na Roland Garros obaja zostali akoby prázdni – dosiahli všetky ciele, ktoré si predtým vytýčili. Nemyslím si, že rozchod mal niečo spoločné s Djokovičovými osobnými problémami, skôr sa jeden druhého presýtili a mali potrebu sa od seba aspoň na chvíľku vzdialiť. Napokon sa ukázalo, že krátka prestávka im obom veľmi pomohla.

Zostanú spolu až do konca kariéry?

Všetko závisí od Vajdu. Je evidentné, že stále viac chce byť so svojou rodinou a preto na niektoré turnaje necestuje. Som však presvedčený, že ak by to záležalo iba na Novakovi, vydržia bok po boku až do konca.

Dokážete si predstaviť, že ho budeme vídať na okruhu ATP aj ako 38-ročného – ako Federera?

Ťažko povedať. Ak zostane zdravý a bude vyhrávať, môže sa to stať. Uvažovať v tenise šesť rokov dopredu sa nedá, myslím si, že ani Federer pred rokmi netušil, že v tak pokročilom veku bude ešte stále hrať. Je evidentné, že do popredia sa tlačí nová generácia hráčov a sám som zvedavý, ako si s tým Novak poradí. Najlepšia odpoveď na vašu otázku preto bude – počkajme si a uvidíme.

Novak Djokovič sa teší z triumfu na... Foto: SITA/AP, Adam Hunger
Novak Djokovič Novak Djokovič sa teší z triumfu na minuloročnom US Open. Vpravo jeho slovenský tréner Marián Vajda.

Vraví sa, že v srbských žilách koluje horúca krv – badať to nielen na futbalových trávnikoch, ale napríklad aj na basketbalových palubovkách. Djokovič si však dokáže v rozhodujúcich momentoch zachovať chladnú hlavu…

Ale emócie mu rozhodne nechýbajú, však? Napokon, rozbil už nejednu raketu a paradoxne neraz mu to aj pomohlo. Napriek tomu sa snaží na sebe pracovať aj v tomto smere – medituje, venuje sa strečingu, čomukoľvek, čo z neho robí mentálne ešte silnejšiu osobnosť. V jeho hlave sa akoby stretli dva svety – srbský, v ktorom vyrastal a západný, kde dnes pôsobí a vyhráva turnaje. Zdá sa, že je to skvelý koktail.

Ako ho dnes vnímajú ľudia doma v Srbsku?

Je pre nich tenisovou jednotkou, najlepším ambasádorom krajiny vo svete. V súčasnosti, ale aj v histórii sme mali niekoľko skvelých futbalistov či basketbalistov, no pre Srbov je Djokovič najlepším športovcom všetkých čias. Neuveriteľne si ho vážia.

Pred Wimbledonom vzal do tímu aj Chorváta Gorana Ivaniševiča. Ako na to zareagovala verejnosť v Srbsku?

Verte mi, že nič výnimočné sa tu nedialo. Možno pár bulvárnych plátkov sa to snažilo nafúknuť, ale nič viac.

Superhviezda s fanúšikmi v Belehrade. Novak... Foto: Reuters, DJORDJE KOJADINOVIC
Novak Djokovič Superhviezda s fanúšikmi v Belehrade. Novak Djokovič počas tréningu pred tohtoročným Wimbledonom.

Prijala s porozumením aj jeho podporu chorvátskych futbalistov pred lanským svetovým šampionátom?

Je pravda, že vtedy sa menšia časť spoločnosti ohradila. Avšak v každom národe sú ľudia, ktorí sú viac progresívni, ale všade nájdete aj menej tolerantných jedincov. Novak sa vydal po prvej ceste, chce ľudí spájať a podľa mňa mu to ide veľmi dobre. Djokovič je doma veľkou ikonou a aj keď s ním niekto v niečom nesúhlasí, veľmi ho kritizovať nemôže.

Mimochodom, aká je nálada medzi srbskými a chorvátskymi tenistami?

Možno vás prekvapím, ale ich vzťahy sú skvelé. Viem, že mnohé priateľstvá sú aj medzi futbalistami či basketbalistami. Kdekoľvek vo svete – vo Francúzsku, Spojených štátoch či v Nemecku – ak vedľa seba žijú Srbi a Chorváti, správajú sa k sebe ako rodina. Len u nás doma to akosi nefunguje.

Djokovič sa počas, ale predovšetkým po zápasoch, správa ako veľký džentlmen a dobrák. Venuje sa charite, prevádzkuje reštaurácie pre chudobných, no vo svete nie je taký populárny ako Federer či Nadal. Prečo?

Tento pohľad možno skresľuje uplynulé finále Wimbledonu. Povedzme si pravdu – kto sa mohol dostať k lístkom na taký prestížny zápas? Som presvedčený, že medzi ľuďmi, ktorí sledovali duel hneď vedľa štadióna na veľkoplošnej obrazovke, to už také jednoznačné nebolo. Na druhej strane mám pocit, že médiá na západe často nie sú k Novakovi objektívne a kritizujú ho aj za veci, ktoré by napríklad Federerovi bez problémov prešli. Nepovažujem to však za podstatné.

Finále Wimbledonu mužov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Roger Federer v akcii.

Austrálčan Kyrgios však tvrdí, že Djokovič má obsesiu byť taký populárny ako Federer…

Novak je mimoriadne obľúbený v Číne či v Rusku. Jeho nevýhodou je možno aj fakt, že pochádza z malej krajiny, alebo že kedysi nabúral jednoznačný monopol dua Federer – Nadal.

Trápi ho to?

Kedysi áno. Ale zvykol si už. Dnes mám pocit, že neprajné prostredie je preňho akýmsi palivom. V Srbsku máme jedno slovíčko – inat. Nebudem vám ho radšej prekladať, ale jeho význam spočíva v tom, že keď je v jednej chvíli všetko proti vám, prebudí sa vo vás to najlepšie. Ale opakujem, Djokovič je vo svete aj tak veľmi populárny.

Vyhrá blížiaci sa US Open?

Je jedným z najväčších favoritov. Tento turnaj ovládol v minulosti už trikrát, jeden, alebo dvakrát by sa mu to ešte mohlo podariť. V New Yorku zvyčajne nie je extrémne počasie, tento rok by to mohlo opäť vyjsť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič #Sašo Ozmo