Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchlo a zbesilo. Federer takto prehral naposledy pred 16 rokmi

Keď Roger Federer prehrá skôr, ako tenisový turnaj vstúpi do svojej záverečnej časti, píše o tom celý svet. V Cincinnati sa to udialo po hladkom priebehu a za pomerne krátky čas - prekvapený zostal nielen legendárny Švajčiar, ale aj jeho premožiteľ Andrej Rubľov.

15.08.2019 23:30 , aktualizované: 16.08.2019 14:15
Federer Foto: ,
Švajčiar Roger Federer končí na turnaji v Cincinnati už v osemfinále.
debata (1)

V americkom štáte Indiana sa všetko zomlelo iba za 54 minút – mladý Rus vyhral 6:3, 6:4. Ak by si chcel rodák z Bazileja spomenúť na taký rýchly proces s neúspešným koncom, musel by mať pamäť ako slon. Niečo podobné sa mu prihodilo naposledy v roku 2003, keď ho v Sydney vyprevadil z kurtu Argentínčan Franco Squillari – rovnako za 54 minút.

„Ak hrám proti Rafaelovi Nadalovi alebo Novakovi Djokovičovi, viac-menej už viem, čo urobia alebo môžu urobiť. Pri súperovi, s ktorým hráte prvýkrát, je to iné,“ povedal Federer, ktorý absolvoval v Cincinnati svoj prvý turnaj od päťsetovej prehry vo wimbledonskom finále.

„Ale bez ohľadu na to – aj tu musíte rovnako triafať rohy a loptičky k čiare. Presne to robil Rubľov. Hral dokonale, bol to od neho skvelý výkon,“ ocenil 20-násobný grandslamový šampión svojho premožiteľa.

Všetko však mohlo byť inak. Stále iba 21-ročný ruský tenista sa pred časom zabudol na turnaj v Cincinnati prihlásiť. Cestu naň si tak musel kliesniť cez kvalifikáciu. V jej 1. kole mu zápas vzdal bombardér Bernard Tomic, v druhom mal zasa namále proti Kazachovi Kukuškinovi.

Po postupe do hlavnej časti podujatia však akoby z neho opadla všetká ťarcha – za tri dni zmietol trio Basilašvili, Wawrinka, Federer. „Neskutočné. Ani neviem, čo mám na to povedať,“ hľadal slová rodák z Moskvy, ktorý bol pred časom považovaný za jeden z najväčších talentov na okruhu ATP.

Po výhre nad Federerom ho premohli slzy. Dnes 70. hráč sveta predsa dosiahol najväčší výsledok vo svojej kariére. „Je to úžasný pocit hrať proti takejto legende, všetci ľudia ho podporovali až do konca. Raz snáď zažijem tiež niečo podobné,“ tešil sa Rubľov.

Nie, nebolo to tak, že sa Federer porazil sám. Naopak, Rubľov od začiatku diktoval tempo hry od základnej čiary a v druhom sete prehral pri svojom podaní len štyri body.

„Hral bezchybne, čisto. Obrana, útok, dobre podával. Nedal mi nič zadarmo a bol všade. Pre mňa to bolo ťažké, ale z jeho strany excelentný zápas. Bol som ohromený. Aby som s ním udržal krok, musel by som hrať oveľa lepšie,“ vypustil Federer ďalšiu salvu pochvalných slov.

US Open je za dverami – Nadal uplynulý víkend ovládol prestížne podujatie v kanadskom Montreale, Djokovič to má zasa dobre rozohrané v Cincinnati. Z veľkej trojky jedine Federer nepreukázal majstrovskú formu pred turnajom vo Flushing Meadows. Švajčiar je však skúsený borec a prehra s Rubľovom ho len tak nerozhádže.

„Tento rok som odohral 45 zápasov, takže si myslím, že to bude v pohode. Dôležité je, že ma netrápia žiadne zdravotné problémy. Dobre som si tu zatrénovali, takže bez ohľadu na výsledok som rád, že som tu bol,“ dodal Federer.

Dvojhra – osemfinále:
Novak Djokovič (1-Srb.) – Pablo Carreňo-Busta (Šp.) 6:3, 6:4, Lucas Pouille (Fr.) – Karen Chačanov (8-Rus.) 6:7 (3), 6:4, 6:2, Jošihito Nišioka (Jap.) – Alex De Minaur (Aus.) 7:5, 6:4, Richard Gasquet (Fr.) – Diego Sebastian Schwartzman (Arg.) 7:6 (6), 6:3, David Goffin (16-Belg.) – Adrian Mannarino (Fr.) 7:6 (6), 6:2, Daniil Medvedev (9-Rus.) – Jan-Lennard Struff (Nem.) 6:2, 6:1, Roberto Bautista-Agut (11-Šp.) – Miomir Kecmanovič (Srb.) 6:1, 6:2, Andrej Rubľov (Rus.) – Roger Federer (3-Švaj.) 6:3, 6:4

Stop pre vlaňajšiu finalistku

Wimbledonská šampiónka Simona Halepová z Rumunska vypadla v osemfinále dvojhry na turnaji WTA v Cincinnati. Štvrtá nasadená hráčka podľahla domácej Američanke Madison Keysovej v troch setoch 1:6, 6:3 a 5:7.

Dvojhra – osemfinále:
Svetlana Kuznecovová (Rus.) – Sloane Stephensová (8-USA) 6:1, 6:2, Naomi Osaková (2-Jap.) – Hsieh Su-wei (Taiwan) 7:6 (3), 5:7, 6:2, Madison Keysová (16-USA) – Simona Halepová (4-Rum.) 6:1, 3:6, 7:5, Sofia Keninová (USA) – Jelina Svitolinová (7-Ukr.) 6:3, 7:6 (3)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Daniil Medvedev #ATP Cincinnati Masters