Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažké nohy nesú veľké srdce. Murray prekonal svoje telo

V polovici januára to s ním vyzeralo všelijako. Zatiaľ čo jeho súperi sa s ním na veľkoplošnej obrazovke najväčšej arény v Melbourne dojímavo lúčili, Andy Murray vôbec netušil, čo bude ďalej. Jediné, čo vedel, bolo, že takto to ďalej nejde...

13.08.2019 08:10 , aktualizované: 13:36
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray.
debata

Dokonca aj legendárny Mats Wilander ho odpisoval. „Druhý zákrok? Jeho návrat nevidím reálne,“ vravel expert televíznej stanice Eurosport.

Chýba mu prax

Murray však miluje tenis a tenis miluje Murrayho. Inak by sa predsa po dvoch operáciách bedra nevrátil do kolotoča ATP. Najprv to mal byť len deblový pokus doma na tráve. A bol mimoriadne vydarený, veď 32-ročný Brit ovládol štvorhru s Queens Clube. Následný Wimbledon mu síce nevyšiel, ale z cesty na definitívny návrat už nezišiel.

Rodák zo škótskeho Dunblanu sa v pondelok vrátil aj na singlové dvorce. Na turnaji v Cincinnati prehral s o rok starším Francúzom Gasquetom 4:6, 4:6. „Poviem úprimne, nevedel som, čo od seba očakávať. Myslím si však, že som to celkom zvládol. Boli tam veci, ktoré mohli byť lepšie, treba však byť realista. Vo dvojhre som dlho neodohral žiaden súťažný zápas, chýbala mi prax,“ vravel.

Občas býva už iba samotná účasť veľkým víťazstvom. Keď má tenista za sebou bolesti, ktoré ho limitovali aj pri obyčajnej chôdzi, platí to obzvlášť. „Po fyzickej stránke som sa cítil fajn, no na konci duelu som mal už trochu ťažké nohy. Nemalo to nič spoločné s bedrovým kĺbom, ktorý mi operovali. Za niektorými loptičkami som sa jednoducho rozbehol neskoro,“ zamýšľal sa Murray.

A teraz to porovnajte s obdobím, keď trojnásobný grandslamový víťaz veľmi trpel. „Bolesti ma trápia posledných 20 mesiacov. Uprostred decembrového tréningového bloku som povedal členom môjho tímu, že takto to ďalej nejde. Potrebujem vedieť, kedy ukončím kariéru. Nemôžem hrať s vedomím, že neviem, kedy bolesť prejde,“ uviedol na sklonku lanského roku.

Murray je teraz späť.

Pravda, nie je to ten Murray, ktorý sa pravidelne dostával do semifinále či finále turnajov veľkej štvorky a tam väčšinou prehral s niekým z trojice Federer, Nadal, Djokovič. Avšak akýkoľvek návrat je dobrý – mužský tenis tohto Škóta jednoducho potrebuje.

„Mal by som ešte niekoľko týždňov potrénovať a dostať sa do zápasového rytmu. Povedal som si, že to v Cincinnati skúsim a potom sa rozhodnem, či budem štartovať na US Open. Isté je, že vo Flushing Meadows sa v singli ešte nepredstavím,“ naznačil fakt, že na dvojtýždňový turnaj a zápasy hrané na tri víťazné sety ešte nie je pripravený.

Bývalej jednotke Andymu Murraymu hrozil ešte... Foto: Reuters, Aaron Doster
Andy Murray Bývalej jednotke Andymu Murraymu hrozil ešte nedávno koniec tenisovej kariéry.

Ďakujem, neprosím

Vo svetovom rebríčku je aktuálne na 324. mieste. Pre Murrayho to však veľa neznamená – na ktoromkoľvek z turnajov by mohol pokojne štartovať na základe divokej karty. O tom, že by mu ju každý z organizátorov bez výhrad udelil, niet pochýb. Aj o necelé dva týždne v New Yorku by to tak zaiste bolo.

„Predstavte si, že by mi ju dali a napokon by som na US Open aj tak nehral – dostal by som nespočetné množstvo otázok na moje operované bedro a všetci by sa pýtali: Prečo si divokú kartu odmietol? Kde je problém?“ vysvetľoval najpopulárnejší britský tenista uplynulých dekád. Murray následne zopakoval, že jeho nohy sú stále veľmi ťažké a to sa vraj počas najbližších pár týždňov určite nezmení.

Škót je medzi súpermi mimoriadne populárny. Keď v decembri oznámil odchod zo scény, na sociálnych sieťach sa strhla búrka smútku.

„Prosím, neprestávaj sa snažiť. Bojuj. Dokážem si predstaviť tvoju bolesť a smútok. Dúfam, že to prekonáš. Zaslúžiš si ukončiť kariéru podľa svojich predstáv,“ napísal napríklad Juan Martín del Potro, ktorý si v minulosti rovnako prešiel mnohými operáciami zápästia.

Radosť z návratu tentoraz neskrýval Novak Djokovič. „Skvelá správa. Andy je šampión, od všetkých si zaslúži veľký rešpekt. Vidieť ho späť po toľkom trápení je niečo ako dar,“ vyznal sa rodák z Belehradu.

Djokovič má k Murraymu naozaj blízko. Okrem podobného dátumu narodenia ich spája aj nadštandardné tenisové umenie. Prvýkrát na seba narazili, keď mali iba 13 rokov na juniorskom turnaji Les Petits As vo Francúzsku. Bola to jednoznačná záležitosť – Murray v pohode vyhral. Počas profesionálnej kariéry sa stretli 36-krát a tu už štatistika hovorí jednoznačne v prospech Srba – 25:11 na zápasy, 16:3 na grandslamové tituly.

Andy Murray a Novak Djokovič. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Novak Djokovič, Roland Garros Andy Murray a Novak Djokovič.

Finálový nešťastník

Tých mohol mať Murray oveľa viac. Napokon, do finále sa prebojoval až jedenásťkrát. Jeho najväčším prekliatím je Australian Open – v roku 2010 neudržal slzy, keď sa počas slávnostného ceremoniálu prizeral, ako víťaznú trofej dvíha nad hlavu Roger Federer. Žiaľ, toto bol iba začiatok niekoľkoročného sklamania. V Melbourne prehral vo finále aj v sezónach 2011, 2013, 2015 a 2016.

Žiadny iný muž v histórii tenisu nemá na ktoromkoľvek z turnajov kategórie major vo finále takú žalostnú bilanciu. Posledné štyri prehry mu uštedril práve Djokovič.

„No Murray si aj tak v histórii svoje miesto zaslúži. Pre dlhoročnú konzistenciu, odolnosť, s akou súperil so zraneniami i bolesťou, umenie hrať na najvyššej úrovni na všetkých tenisových povrchoch a predovšetkým schopnosť zvládnuť tlak tam, kde sa mnohým Britom podlamovali kolená – vo Wimbledone,“ napísal v januári americký denník New York Times.

Ale nepredbiehajme, Murray ešte neskončil. Štatistiky, ale aj definitívne súdy, sa možno budú meniť.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Richard Gasquet #ATP v Cincinnati