Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rivalita na obzore. Mladé pušky na seba zatiaľ iba mieria

Tenisová história pozná niekoľko prípadov, keď vzťahy hráčov presiahli hranice športu.

07.08.2019 16:52
Stefanos Tsitsipas Foto: ,
Stefanos Tsitsipas. Jeho vzťah s Alexandrom Zverevom je na bode mrazu.
debata

Už to nebolo o bodoch, gemoch či setoch, ale neraz aj o osobnej nevraživosti. Sestry Williamsové si takto nesadli s Mariou Šarapovovou, alebo taký John McEnroe…

Mimochodom, ktorý súper ho mal rád?

Uplynulé roky – a to predovšetkým medzi mužmi – sú však poznačené nebývalou korektnosťou. Inak povedané – je to éra džentlmenov. Alebo si spomínate na prípad, keď zdolaný grandslamový finalista neocenil súpera? Ťažko. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič, ale aj Andy Murray či Stan Wawrinka sú tenisovými gavaliermi.

Pravda, prví traja zatiaľ sedia aj napriek pokročilému veku pevne na svojich miestach. A mladíci za nimi len čakajú a formujú medzi sebou vzťahy. Čoskoro však budeme svedkami veľkej rivality medzi Alexandrom Zverevom a Stefanosom Tsitsipasom. Medzi tenistami novej generácie je napätie už dnes.

Písal sa 20. január aktuálneho roku, keď grécky mladík v 4. kole Australian Open vyprevadil z kurtu legendárneho Federera. Neprešlo ani 24 hodín a rovnako talentovaný Nemec, ktorého odborníci dlho považovali za budúcu svetovú jednotku, sa z Melbourne porúčal. Keď sa po zápase novinári opýtali Zvereva, či sleduje, ako si počínajú jeho rovesníci, iba stroho skonštatoval: „Nie, nerobím to často. Ale mám rádosť z Francesa Tiafoea.“

Áno, sitom 4. kola sa napokon prehrýzol aj mladý Američan. Ale všimli ste si nenápadné ignorovanie Tsitsipasa a jeho epického víťazstva? To nie je náhoda.

Zverev a Tsitsipas majú chladný vzťah. Keď sa pred rokom v Toronte pýtali rodáka z Atén, ako s Nemcom vychádza, zareagoval vtipne. „Je to úplne v pohode. Alebo vlastne nijako… Nie je to dobré, ani zlé, je to vybalansované. Medzi tenistami mám veľa priateľov, ale väčšina z nich má viac rokov ako ja,“ zamyslel sa Tsitsipas.

Chladné postoje jedného voči druhému nie sú prekvapením. Rivalita Zvereva s Tsitsipasom je na akejsi čakačke, lebo práve títo dvaja hráči by raz mali zvádzať boj o tenisový trón.

„V tejto chvíli je ich osobnostné súperenie dobre udržiavaným tajomstvom, rivalitou, ktorá stále nedokáže získať dostatočný priestor na nadýchnutie sa a ďalší rast. Stále sú tu Federer, Nadal a Djokovič – ich súboje patria k najväčším a nasávajú kyslík, ktorý živí ostatné zápasy,“ napísal na margo pošramotených vzťahov mladých tenistov portál espn.com.

Potenciál na veľký boj tu však definitívne je. Od uplynulého pondelka to platí obzvlášť. Tsitsipas sa prvýkrát dostal v renkingu ATP nad svojho rivala Zvereva. Zatiaľ čo Grék poskočil zo šiesteho miesta na piate, Nemec klesol z piateho na siedme. Na začiatku aktuálneho roku bolo pritom poradie tenistov opačné – 4:15 v prospech 21-ročného rodáka z Hamburgu.

Zverevovi, ktorý len nedávno prepustil trénera Ivana Lendla, sa toto zrejme nebude počúvať ľahko, ale fakty začínajú hrať v prospech Tsitsipasa. Aténčan je okrem iného o 16 mesiacov mladší a vo vzájomnej zápasovej bilancii vedie 2:1. Na kurte pôsobí uvoľnenejšie, vášnivejšie i sebavedomejšie. A evidentne má na svojej strane aj väčšinu fanúšikov.

Tí sa majú na čo tešiť. Je zrejmé, že obaja tenisti sa v budúcnosti stretnú ešte veľakrát a ich vzájomná rivalita bude už len rásť.

Ale nepredbiehajme. Traja borci, ktorých zaiste netreba menovať, musia najprv uhnúť z cesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič #Alexander Zverev #Stefanos Tsitsipas