Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdne starosti. Osakovú ťažia balvany na duši

Zdalo sa, že ženský tenis konečne našiel svoju kráľovnú a časy, keď si mohol na veľkú trofej siahnuť širší okruh favoritiek, sú preč. A že Naomi Osaková - ostýchavá Japonka s haitskými koreňmi - bude vládnuť roky.

05.08.2019 19:12
Naomi Osaková Foto: ,
Naomi Osaková.
debata

Po januárovom Australian Open sa však všetky predpovede zrútili. Áno, Osaková je stále najväčšia nádej ženského tenisu, ale dnes už vieme, že je vlastne ako sám ženský tenis – občas nevyspytateľná.

Stále iba 21-ročná hráčka sa na kurtoch dlhé mesiace trápi.

„Chcela by som sa zbaviť pár balvanov na duši,“ napísala na Twitter pred štartom betónových turnajov v Severnej Amerike. "Posledných pár mesiacov bolo pre mňa športovo mimoriadne drsných. Od Austrálie to nebola žiadna zábava,“ priznala pokles formy.

Na lopate Slovenky

Veru, tenisová kométa, ktorá prvýkrát zažiarila vlani na US Open a na začiatku tohto roka v Austrálii potvrdila status svetovej jednotky, sa nenápadne vytratila. Nie, žiadny dramatický rebríčkový pád sa nekonal, Osaková klesla iba o jedinú priečku – stále je druhá.

Ale už nehrá ako hviezda.

Čestný nadhod. Naomi Osaková koncom júla pred... Foto: Reuters, Gary A. Vasquez
Naomi Osaková Čestný nadhod. Naomi Osaková koncom júla pred zápasom zámorskej bejzbalovej MLB v Los Angeles medzi Dodgers a Angels.

V júni na Roland Garros ju mala na lopate aj Anna Karolína Schmiedlová – niekoľkokrát v zápase bola iba dve loptičky od vyradenia mladej Japonky. Čo sa nepodarilo Slovenke, dokonala o pár dní v 3. kole Češka Kateřina Siniaková.

Vo Wimbledone to bola ešte väčšia potupa – Osaková sa porúčala hneď v prvý deň. Následná tlačová konferencia trvala menej, ako jeden obyčajný gem. Talentovaná hráčka so slzami na krajíčku nedala novinárom šancu a predčasne odišla. „Mám pocit, že sa rozplačem,“ vravela.

Pozícia favorita nie je nikdy jednoduchá. Ak sa v nej ocitne mladý človek, platí to obzvlášť.

„Tlak sponzorov a agentov je všade okolo nej. Dvadsaťjedenročná dievčina je vlastne ešte stále dieťa, pre ňu to musí byť šialené,“ popisovala pre denník Mladá fronta Dnes česká hráčka Barbora Strýcová.

VIDEO: Prehra Osakovej so Siniakovou na Roland Garros

Napokon, čísla hovoria za všetko. Osakovej zápasová bilancia po turnaji v Melbourne je 12–7. Štatistika hodná priemernej tenistky na okruhu WTA.

Ale nemôže si za to Osaková aj sama?

Šťastie, nie úspechy

Možno áno. Po triumfe na Australian Open rozbila to, čo dlhodobo fungovalo – Japonka ohlásila rozchod s trénerom Saschom Bajinom. A nielen to, ozval sa aj tréner, ktorý ju viedol v tenisových začiatkoch. Žiadal nemalý podiel na ziskoch teraz už dobre situovanej hráčky.

"Každý si myslí, že išlo o peniaze. Vždy bude pre mňa na prvom mieste vlastné šťastie a nie úspechy. Nechcem nič z toho obetovať, len aby som niekoho udržala vo svojom tíme,“ vysvetľovala nečakané rozhodnutie pre BBC.

Potom prezradila, čo ju napriek úspešnej spolupráci trápilo. "Pre mňa je najdôležitejšie, aby som neustále myslela pozitívne. Nechcem mať v tíme človeka, ktorý pôsobí negatívne. To by bolo najhoršie. Chcem mať pri sebe osobu, ktorá mi povie všetko priamo a nie za chrbtom,“ uzavrela kapitolu menom Bajin.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

T-town

Príspevok, ktorý zdieľa 大坂なおみ (@naomiosaka),

Osaková je však – ako aj jej krajania – zložitá a neraz aj málo čitateľná povaha. Nazrieť do duše Japonca je priam sizyfovská úloha. Aj jej čerstvý výrok pre prestížny módny časopis Allure svedčí o jej komplikovaných myšlienkach.

„Moji rodičia nie sú najbohatší a ja zasa rozhodne nie som najmúdrejšia. Celý život hrám tenis, neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné. Takže buď môžem byť najlepšia na svete, alebo skončím ako bezdomovkyňa,“ povedala.

Pravda, svetová dvojka má výrazne bližšie k postu najlepšej na svete, ako k životu na ulici. Sama naznačuje, že za nevydareným obdobím už spravila hrubú čiaru. "Kládla som príliš veľký dôraz na výsledky – namiesto toho, aby som sa zo zápasov poučila,“ poodhalila ďalší kúsok zo svojho vnútorného sveta.

Dvojnásobná grandslamová šampiónka má aj jeden netenisový dôvod, aby sa konečne usmievala. Svetové médiá len nedávno informovali, že hanblivá tenistka randí s hip-hopovým spevákom YBN Cordaeom. "V poslednom čase som stretla pár nových ľudí a robila veci, o ktorých som predtým ani neuvažovala,“ povedala. Aj takto sa dá zoficiálniť vzťah s umelcom.

Obhajoba sa blíži

Ale Osaková je už sama osebe celebritou. Na prelome rokov nebola hráčka, o ktorej by sa písalo tak veľa ako o rodáčke z Osaky. A nielen to, z Japonky, ktorá dnes žije na Floride, sa stala veľká boháčka. Podpísala niekoľko lukratívnych sponzorských zmlúv – napríklad s Nissin cup noodles, Wowow TV či Nike. Vďaka japonským spoločnostiam dnes zarába výrazne viac ako jej americké kolegyne.

Záujem, popularita, peniaze, tlak a očakávania. To všetko mohlo prispieť k jej pádu.

"Mám pocit, že ako človek som sa veľa naučila. Som plná očakávania z budúcnosti na kurte, ale aj mimo neho,“ doplnila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Excuse me. Last one best one

Príspevok, ktorý zdieľa 大坂なおみ (@naomiosaka),

Nuž, uvidíme…

Kolotoč WTA sa teraz presúva z antuky a trávy na betónové dvorce. Tie má Osaková najradšej. Času je málo, US Open sa blíži a svetová dvojka potrebuje zabrať. Lebo jej ďalšie zaváhania by už mohli mať dramatické následky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Osaková