Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rovnaké odmeny neplatia. Ženský turnaj majsteriek ponúkne viac

Tohtoročný premiérový Turnaj majsteriek v čínskom Šen-čene ponúkne elitným tenistkám dvojnásobne vyššie prize money než vlaňajší ročník v Singapure.

02.08.2019 14:24
debata

Víťazka jesenného finále WTA Tour si môže zarobiť až 4,725 milióna dolárov, čo je najvyššia odmena v histórii ženského či mužského tenisu.

Maximálny bonus víťazka Turnaja majsteriek dostane, ak prejde turnajom bez prehry. Aj v krajnom prípade, že získa titul až po dvoch zaváhaniach v základnej skupine, dostane stále rekordných 4,115 milióna dolárov.

Čínski usporiadatelia tak výrazne predčia organizátorov mužského Turnaja majstrov v Londýne, ktorého posledný víťaz Alexander Zverev z Nemecka dostal 2,71 milióna dolárov.

Minuloročnou šampiónkou Turnaja majsteriek v Singapure, bola v októbri Elina Svitolinová. Ukrajinka prešla turnajom bez prehry a zo sedemmiliónovej dotácie dostala 2,662 milióna dolárov. V Šen-čene, ktorý bude finále ženskej tenisovej sezóny hostiť minimálne do roku 2028, bude tento rok na odmeny vyčlenených 14 miliónov dolárov.

Na tému rozdeľovania odmien sa už vyjadrili viacerí tenisti. Najmä muži cítia krivdu, ak ide o grandslamové turnaje. V porovnaní so ženami hrajú na tri víťazné sety, čo znamená, že zápasy sa často končia v päťsetových drámach. U žien sú to len dva získané sety. Odmeny sa však nelíšia ani o cent.

Ženský záverečný šampionát tak zrejme znova rozvíri diskusie medzi jednotlivými tenistami. Účastníčky sa však rozhodne majú na čo tešiť.

Turnaj pre osem najlepších hráčok roka sa uskutoční od 27. októbra do 3. novembra. Medzi tenistkami, ktoré by sa na základe aktuálneho poradia kvalifikovali, sú aj obe najlepšie české tenistky Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Najväčšou odmenou v individuálnych športoch zostáva aj po zvýšení prize money Turnaja majsteriek prémia pre víťaza golfového FedEx Cupu, vyvrcholenie americkej PGA Tour, ktorý získa 10 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Šen-Čen #Turnaj majsteriek 2019 #Turnaj majstrov 2019