Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čierna škvrna v slovenskom tenise. Moška: Nebudeme sa tým zaoberať

V uplynulých dňoch sa objavila správa, že slovenskú tenistku Dagmaru Baškovú odsúdili za prijatie úplatku vo výške 1500 eur.

30.07.2019 14:42
debata
Bývalá slovenská tenistka Dagmara Bašková... Foto: facebook.com/dagmara.baskova
Dagmara Bašková Bývalá slovenská tenistka Dagmara Bašková prijala úplatok 1500 eur, aby pustila "kanára".

Slovenka sa dobrovoľne priznala, uznala vinu za spáchaný skutok a prijala dohodu o vine a treste.

Agentúra SITA v tejto súvislosti oslovila generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igora Mošku, ktorý odpovedal na otázky nielen o Baškovej (najvyššie v rebríčku WTA na 1117. mieste vo dvojhre a 777. vo štvorhre, pozn.), ale aj ohľadom korupcie v tenise.

Je toto prvý verejne známy prípad slovenského tenistu, ktorý takto zámerne ovplyvnil zápas?

Zrejme áno. Nepamätám si nikoho iného. Bašková je prvý prípad, keď niekoho dostihli a aj potrestali. Samozrejme, boli šumy či fámy aj o nejakých iných. Je tu však antikorupčný program, keď ATP, WTA či ITF alebo Tennis Europe veľmi prísne sledujú na turnajoch ľudí, ktorí sa tam pohybujú s takýmto cieľom.

Existuje pomerne obsiahli zoznam podozrivých osôb. My ako organizátori podujatí sme o ňom dopredu informovaní. Supervízor podujatia sleduje, či sa tam niekto z neho nenachádza. Ak áno, je vykázaný z turnaja a nemá prístup do areálu. Objektmi záujmu a sledovania sú aj hráči, a to nielen na najvyššej úrovni.

Profesionálne hrá 12 000 tenistov, preto si treba uvedomiť, aké je náročné všetko odsledovať od turnajov najnižšej úrovne až po grandslamy.

Prekvapilo vás, keď sa prevalil prípad Baškovej?

Áno, bol som prekvapený, ale priznám sa, že ju vôbec nepoznám. Až neskôr som si pozrel, že ona sa dlhodobo pohybovala v Afrike, teda hrala viac-menej len na turnajoch na tomto kontinente – v Egypte, Tunisku či Maroku. Na Slovensku bola registrovaná v TK Kúpele Piešťany (predtým TK Púchov, ŠA Trenčianske Teplice a ŠK TCTT Trenčianske Teplice, pozn.), kde jej obnovovali registráciu, keby ju potrebovali v súťaži družstiev.

Generálny tajomník Slovenského tenisového zväzu... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Igor Moška Generálny tajomník Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Ako sa dá zabrániť, aby prichádzalo k takýmto zlyhaniam zo strany hráčov?

V tenise je to na medzinárodnej úrovni riešené vzdelávacími programami. Už deti od 14 rokov podstupujú školenia v rôznych úsekoch kariéry, kde sa sa im vysvetľuje, ako zvládať určité situácie, ako vystupovať pri kontakte s médiami, učia sa základy, ako sa pohybovať na okruhu. Upozorňujú ich aj na tieto nástrahy.

Venuje sa tejto otázke aj STZ, ktorý vychováva hráčov prostredníctvom Národného tenisového centra?

V NTC sa špeciálne rozprávame s trénermi aj na túto tému. Mávame školenia a prednášky trénerov a rozhodcov o tom, ako by mali v tomto smere viesť svojich zverencov.

Sú najzraniteľnejší práve hráči pohybujúci sa na okruhu ITF, kde nie sú veľké finančné odmeny?

Priznám sa, že tejto otázke som sa nevenoval. Ale aj na kongresoch býva bod týkajúci sa tohto problému. Je však zrejmé, že práve účinkujúci na turnajoch ITF či challengerovej úrovni sú najzraniteľnejší a zároveň najľahšími obeťami stávkarov.

Čo sa dá proti tomuto nešváru robiť?

Už sa podnikajú určité kroky, lebo tzv. digitalizácia je živnou pôdou pre stávkové živly. Vedie sa diskusia, od akej úrovne prevádzkovať livestream či livescore, lebo živé prenosy a možnosť online sledovania vývoja zápasu spôsobujú nárast online stávkovania a vzniká veľký tlak na výsledky.

Na druhej strane pri priamych prenosoch sú aktéri zápasov pod väčším drobnohľadom. Nepomôže kontrola takýmto spôsobom?

V minulosti nemohol rozhodca potrestať hráča, keď nevyvíjal adekvátne úsilie. Teraz už má možnosť mu udeliť pokutu, alebo dokonca aj skrečovať zápas, keď sa dostatočne nesnaží. Nie je to nič neobvyklé ani na najvyššej úrovni, spomeniem Austrálčana Bernarda Tomica. Čiže aj na najnižšej úrovni je vytvorený priestor, aby mohli kompetentní zakročiť.

Niekedy je však ťažko posúdiť, či to hráč v dueli ‚fláka‘. Môže byť totiž zdravotne indisponovaný, mimo formy či mať psychické problémy.

Bude aj STZ riešiť prípad Baškovej, hrozia jej nejaké ďalšie tresty?

Nie, nebudeme sa ním interne zaoberať, keďže spomenutá hráčka nie je členkou STZ. Platnosť registrácie sa jej skončila 30. apríla 2018. V opačnom prípade by sme postupovali podľa disciplinárneho poriadku. Za svoje počínanie bola odsúdená, prípad je uzavretý. Ide síce o Slovenku, ale u nás už dlhšie nebola aktívna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Moška #športová korupcia #Dagmar Bašková