Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pobláznila tenisový svet, doma hrať nemôže. Predstaví sa Gauffová na US Open?

Americká tenistka Cori Gauffová ohromila tenisovú verejnosť. Vo svojich 15 rokoch sa dostala v slávnom Wimbledone z kvalifikácie až do osemfinále, kde ju zastavila až neskoršia víťazka Simona Halepová.

19.07.2019 09:28
Cori Gauffová Foto: ,
Len 15-ročná americká tenistka Cori Gauffová.
debata

Gauffová pred dvoma týždňami nepobláznila len Wimbledon, ale celý tenisový svet. Na sociálnych sieťach smerovali na jej adresu viaceré povzbudivé príspevky a komentáre. Mladučká tenistka písala nový príbeh, dorovnávala legendy, do seniorského súťažného kolotoča tak vstúpila najlepšie, ako mohla.

O mesiac čaká na tenistov posledný grandslam roka US Open a všetci sú zvedaví, ako sa bude americkej hviezde na domácom turnaji dariť. V rebríčku WTA sa vyšplhala už na 141 miesto. Je tu ale jeden háčik, píše Tenisový svet.

Pravidlá WTA. Podľa nich môžu hráčky do 16 rokov odohrať len 10 turnajov ročne s tým, že môžu prijať maximálne 3 divoké karty. Je to tak preto, aby nevyhoreli v mladom veku kvôli príliš veľkej porcii profesionálnych zápasov a turnajov.

Gauffová síce ešte neprekročila limit v počte WTA turnajov, lenže tri divoké karty už dostala (do Miami a kvalifikácií Roland Garros a Wimbledonu).

Usporiadatelia US Open dokonca nechcú, aby Gauffová nemusela prechádzať ani kvalifikáciou. Chcú ju priamo v hlavnej súťaži a hľadajú spôsob, ako to zariadiť.

„Očakávame, že uvidíme Coco v hlavnej súťaži US Open,“ uviedol riaditeľ pre komunikáciu USTA (Americká tenisová asociácia) Chris Widmaier. „Po svojom vystúpení vo Wimbledone si získala v našej krajine srdcia tenisových fanúšikov. Nestáva sa každý deň, aby športovec v jej veku bol tak úspešný. “

Lenže ako to zariadiť tak, aby mohla naskočiť do hlavnej súťaže? Divokú kartu podľa pravidiel obdržať nemôže. US Open sa obrátila na WTA, u ktorej zrejme našla pochopenie.

„US Open, ako grandslam, si vyhradzuje právo nesúhlasiť s pravidlami o veku športovcov a má právo ponúknuť hráčke divokú kartu, ktorá prekračuje jeho limit podľa pravidla o vekovej spôsobilosti,“ uvádza sa vo vyhlásení hovorcu WTA, ktoré zverejnil denník New York Post.

Uvidíme, ako celá táto sága okolo pravidiel dopadne. Dôležité je, aby neublížila tenisu za žiadnych okolností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cori Gauffová #US Open 2019