Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wimbledon očami rozhodcu. Nie je to nič jednoduché

Jan Smíšek je český tenisový rozhodca, ktorý už druhý rok zastával prestížnu pozíciu poradcu a taktiež supervízora, ktorých bolo vo Wimbledone len sedem.

16.07.2019 07:19
debata
Určite je to príjemný pocit, ak v zahraničí počujete svoj rodný jazyk. Rovnako je to aj s češtinou, ktorá sa vďaka hráčom, ale aj rozhodcom ozývala areálom Wimbledonu. Štyria čiaroví arbitri boli totiž z Česka a práve im šéfoval Smíšek, píše Nova šport.

„My supervízori máme na starosti dva, tri kurty a staráme sa o čiarových rozhodcov. Každé ráno máme s nimi mítingy, hovoríme im, čo by sa malo zlepšiť oproti predchádzajúcim dňom, ako by mali na kurte vyzerať, aby dodržiavali správne techniky,“ opisuje svoju prácu Smíšek.

Vo Wimbledone bolo tento rok 27 hlavných rozhodcov s najvyššou licenciou. Pre jej získanie platia prísne pravidlá. Obzvlášť pre rozhodovanie v All England Clube, kde sú špecifické kritériá. Nie je to teda úplne jednoduchá záležitosť.

Sedem supervízorov zodpovedá za 285 čiarových rozhodcov. Dohliadajú na každý najmenší detail, ako napríklad natočenie hlavy, alebo pozíciu nôh. Taktiež riešia to, ako sa majú rozhodcovia správať, keď sa zle zahlási out a opraví ich tzv. jastrabie oko.

„Akonáhle sa objaví akýkoľvek výsledok jastrabieho oka, musíme dodržať takzvaný Pokerface, s tým že nesmieme dať najavo, či sme spokojní, alebo nespokojní,“ hovorí Smíšek.

V 75 percentách prípadov potvrdí táto moderná technológia správne rozhodnutie čiarového rozhodcu. Oveľa väčšia pozornosť sa venuje empajrovým arbitrom. Tí sa často dostávajú do konfliktov s hráčmi a aj kvôli tomu existuje čierna listina.

„Každý môže mať na svojom blackliste nejakého hráča, hráčku a tým pádom to znamená, že sa mu v priebehu turnaja vyhne, aby sa predišlo prípadným konfliktom a problémom na kurte,“ vysvetľuje český arbiter. Rovnakú možnosť na svoj blacklist majú aj hráči.

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon