Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti číslam, fyzike i fanúšikom. Djokovičov charakter vyčnieva nad všetkým

Epické, veľkolepé, grandiózne... Ale aj zvláštne.

15.07.2019 13:52
Novak Djokovič, vojvodkyňa Kate Foto: ,
Novak Djokovič sa pred prevzatím trofeje poklonil vojvodkyni Kate.
debata (5)

Ako inak si vysvetliť fakt, že víťaz Wimbledonu bol vo všetkých dôležitých zápasových štatistikách horší ako jeho súper Roger Federer? Nuž, iba tak, ako napísal srbský portál Kurir.rs.

„Novak Djokovič je tenisový mimozemšťan!“ Len pre ilustráciu: 32:36 na gemy, 204:218 na body, 54:94 na víťazné údery a aj tak je zo svetovej jednotky opäť wimbledonský víťaz.

Súboj šampiónov

Päť hodín a päť setov skvelého tenisu. Úderov, nad ktorými nekrútili hlavami iba fanúšikovia, ale neraz aj fyzika.

„Nádherný zápas. Agresívny Federer a kontrujúci Djokovič – bola to reminiscencia súbojov Muhammada Aliho s Joeom Frazierom. Nechýbali ťažké údery z nemožných uhlov,“ unášal sa úrovňou zápasu americký denník The New York Times.

Nedeľňajšie wimbledonské finále zatienilo, čo mohlo. Jednoznačne. Kráľovskú rodinu v lóži i Veľkú cenu formuly 1 v 150 kilometrov vzdialenom Silverstone. Súboj Djokoviča s Federerom nadchol celý svet.

Finále Wimbledonu mužov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Roger Federer v akcii.

„Ocenili ľudia žijúci v 15. storočí v severnom Taliansku svoje bohatstvo tým, že boli svedkami úsvitu renesančného umenia? Rozpoznali, že žijú v zlatom veku, ktorého súčasťou sú aj jedineční géniovia Michelangelo, Leonarda da Vinci a Sandro Botticelli – alebo len predpokladali, že keby tu neboli, ich miesta by zaujali iní? Budúce generácie sa raz možno budú pýtať, či sme súčasné vznešené štandardy tenisu, ktorých sme svedkami, prijali s dostatočným nadšením,“ napísal vo svojom stĺpčeku britský denník The Telegraph.

Čím skôr zabudnúť

Djokovič v nedeľu siahol na piaty wimbledonský a celkovo 16. grandslamo­vý titul.

„Bolo to najlepšie finále, ktoré som kedy hral. Bohužiaľ jeden musel prehrať. Väčšinu zápasu som bol horší – v defenzíve. Hru diktoval Roger, ja som sa len snažil bojovať a nájsť cestu, keď na tom najviac záležalo. A to sa mi podarilo,“ zhodnotil Djokovič.

Federerovi do reči príliš nebolo. Ale nečudo – veď 20-násobný grandslamový víťaz mal v piatom sete k dobru pri svojom podaní dva mečbaly. „Posnažím sa čím skôr zabudnúť,“ odpovedal moderátorke, ktorá tesne po finále sypala chválospevy.

„Ťažko sa mi o tom hovorí. Neviem, či je lepšie prehrať trikrát 2:6 alebo takto v tajbrejku piateho setu. Na konci je to asi jedno. Môžete cítiť sklamanie, či hnev, ani neviem, čo vlastne prevláda. Cítim len, že som nevyužil obrovskú šancu. Nemôžem tomu uveriť,“ súkal zo seba sklamaný Švajčiar.

Aj keď v počte grandslamových trofejí je Djokovič historickou trojkou – na Federera mu zatiaľ chýbajú štyri a na Rafaela Nadala dva tituly z turnajov veľkej štvorky – od roku 2011 vládne aj týmto dvom velikánom. So španielskym tenistom má za uplynulých deväť sezón aktívnu zápasovú bilanciu 21–10 – naposledy ho zmietol vo finále Australian Open za necelé dve hodiny po zdrvujúcom výsledku 6:3, 6:2, 6:3.

Otec srbského tenistu Novaka Djokoviča Srdan... Foto: TASR/AP, Tim Ireland
Srdan Djokovič, Stefan Djokovič, Diana Djokovičová, Marián Vajda Otec srbského tenistu Novaka Djokoviča Srdan (vľavo hore) drží na rukách svojho vnuka Stefana, vľavo hore jeho stará mama Diana a dole vľavo slovenský tréner Novaka Djokoviča Marián Vajda po finále Wimbledonu.

S Federerom mu to ide ešte lepšie, zápasové skóre 20:9 hovorí jednoznačne v prospech srbského tenistu.

Proti fanúšikom

Štatistiky sú však jedna vec, sympatie druhá. O tie musí rodák z Belehradu bojovať oveľa viac ako jeho finálový súper.

Lebo zatiaľ čo sa v nedeľu na dvorci odohrávala dráma od začiatku až do konca, v hľadisku to bola celkom jednoznačná záležitosť. „Roger, Roger, Roger,“ asi takto to vyzeralo po výmenách, ktoré dvíhali inak pokojných Britov zo sedadiel. Keď úder pokazil Djokovič, tlieskalo sa, ak sa nezadarilo Švajčiarovi, ľudia híkali.

Nie je to však nič nezvyčajné v súboji dvoch veľkých titanov. Narazili na seba aj vo finále US Open v roku 2015. Aj vtedy bolo na centrálnom kurte 22-tisíc divákov jednoznačne na strane bazilejského rodáka. Djokovič teraz prezradil, ako si so situáciou, ktorá by ochromila mnoho iných tenistov, poradil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

5️⃣

Príspevok, ktorý zdieľa Novak Djokovic (@djokernole),

„Dobrá otázka, lebo ignorovať takéto prostredie je veľmi náročné. Snažím sa teda k tomu pristupovať inak: keď z hľadiska ľudia kričia Roger, ja počujem Novak. Znie to síce hlúpo, ale je to tak,“ vysvetlil. „Aspoň sa o tom snažím presvedčiť sám seba,“ dodal.

Britský denník The Telegraph však pred samotným zápasom pri úvahe o preferenciách divákov jednoznačne napísal. „Novak Djokovič nie je nikdy taký nebezpečný, ako keď má proti sebe aj fanúšikov.“

Často sa stáva, že Djokovič po veľkých výhrach ďakuje publiku – postupne sa otočí na všetky svetové strany a na každú z nich pošle letmý bozk. V nedeľu sa však nič také neudialo. Po záverečnej loptičke sa na chvíľu so stoickým pokojom zapozeral do hľadiska. „V tej chvíli bolo všetkým zrejmé, že Djokovič práve nezdolal len Federera, ale aj publikum,“ glosoval zaujímavú situáciu New York Times.

Nadal na dostrel

Tenisovým nadšencom, ktorí obdivujú duo Federer-Nadal, postupne mrzne úsmev na tvári. To, čo bolo donedávna nepredstaviteľné, sa čoskoro môže stať skutočnosťou. Djokovič sa počtom trofejí opäť priblížil k najväčším rivalom . Pripomíname, že len za posledných dvanásť mesiacov získal Srb štyri triumfy.

Víťazné gesto Novaka Djokoviča po poslednej... Foto: Reuters, HANNAH MCKAY
Novak Djokovič Víťazné gesto Novaka Djokoviča po poslednej loptičke wimbledonského finále.

„Djokovič má stále všetko otvorené. Je to – ako väčšina Srbov – špecifická povaha. Ľudia ho buď milujú, alebo nenávidia. Stále má dosť času, aby vyhral veľa turnajov vrátane grandslamových. Zo všetkých troch je na tom fyzicky najlepšie,“ zamyslel sa pre Pravdu slovenský tréner Vladimír Pláteník. „Má na to, aby oboch prekonal. S jeho povahou a telom môže vyhrať ešte veľmi veľa,“ dodal.

Svoju kariérnu štatistiku môže zveľadiť už čoskoro – v auguste sa začína posledný grandslamový turnaj v sezóne – US Open. „Nole má už 16 titulov a čochvíľa ich bude mať sedemnásť. Väčšieho favorita vo Flushing Meadows nevidím,“ napísal na Twitteri bývalý britský tenista Greg Rusedski.

Nenašli ho ani stávkové kancelárie. Po Djokovičovom triumfe v Londýne naňho v New Yorku vypísali kurz 2,1. Na jeho nedeľňajšieho súpera Federera 6,0.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #wimbledon 2019