Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Londýnom sa prehnalo tornádo. Strhlo aj Serenu

Rýchle a jednoznačné. Prekvapujúce i zdrvujúce.

14.07.2019 16:01
Simona Halep Foto: ,
Simona Halepová vôbec nečakala, že niekedy vyhrá Wimbledon
debata

Bolo to niekedy na konci prvého setu, keď jeden z britských fanúšikov – zrejme počítajúci investované peniaze za vstupenku v pomere k rýchlemu spádu ženského finále – zakričal, „Serena, zobuď sa!“

Pochopiteľne, že toto nemiestne gesto počula aj Američanka.

„V žiadnom prípade som nespala,“ povedala neskôr na tlačovej konferencii, keď novinári upriamili pozornosť na nevšedný moment.

Ale ani potom sa nič nezmenilo – zápas pokračoval aj naďalej pod taktovkou odhodlanej Simony Halepovej. Neuveriteľných 6:2, 6:2 a necelá hodina – siedma hráčka sveta predviedla brilantný výkon a stala sa prvou Rumunkou, ktorá získala wimbledonský titul – najstarší a najcennejší zo všetkých grandslamových turnajov.

Finále Wimbledonu žien 2019 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Rumunská tenistka Simona Halepová sa teší z...

Iba tri chyby

Mladšia zo sestier Williamsových ukončila zápas s 26 nevynútenými chybami. A teraz dobre čítajte – Halepová ich počas finále spravila iba tri! A nie preto, že by sa bála riskovať. „Ako z iného sveta,“ napísal portál tennis.com. „Ak hrá vaša súperka takýmto spôsobom, nezostáva vám nič iné, iba sňať klobúk,“ pridala sa smutná finalistka.

Obe hráčky na seba narazili aj vo štvrťfinále Australian Open. Vtedy sa radovala Serena. Keď sa Halepovej novinár po prehre spýtal, prečo podľahla Williamsovej v troch setoch, keď ona je svetová jednotka, odpoveď bola plachá a jednoduchá: „Lebo ona je Serena…“

V sobotu to však už v staručkom All England Clube bola iná Simona Halepová. Zdravo sebavedomá! „Zakaždým, keď som v minulosti nastupovala proti Serene, vstúpil so mnou na kurt aj strach,“ priznala rodáčka z Konstance, ktorá predtým zdolala americkú legendu iba v jednom z desiatich prípadov.

„Je inšpiráciou a vzorom azda pre každého. Teraz som sa však rozhodla, že vo finále sa budem sústrediť výlučne na seba a nie na ňu. Aj preto som ukázala iba to najlepšie – bola som zrelaxovaná, pozitívna a predovšetkým sebavedomá,“ vysvetľovala príčiny jednoznačného priebehu, aký nikto z tenisových odborníkov neočakával.

„Ráno som si uvedomila, ako musím hrať, aby som zvíťazila. Musela som ju dostávať neustále pod tlak, nedovoliť jej, aby predviedla svoju hru. Keď jej dáte čas, hrá neuveriteľne,“ prezradila svoje know-how.

Serena je napriek prehre nespochybniteľne najlepšou hračkou súčasnej generácie a jednou z najlepších všetkých čias. Má však už 37 rokov a na to, že bude vyhrávať ďalšie grandslamové trofeje, sa už nedá spoľahnúť. Sobotňajšia prehra proti Halepovej bola už jej treťou v rade vo finálových zápasoch veľkej štvorky. Všetky duely stratila v dvoch setoch a rekord Margaret Courtovej (24 grandslamových trofejí) tak naďalej zostáva v platnosti.

Dieťa či vek?

Na turnajoch WTA sa objavuje veľmi zriedka, od marca 2018, keď sa vrátila do kolotoča po pôrode dcérky Olympie a následných šiestich mesiacoch vážnych zdravotných problémov, nevyhrala žiadne podujatie.

„Cítim, že som neustále motivovaná a mám veľkú chuť po víťazstvách. Inak by som tu už predsa nebola,“ povedala úspešnejšia zo sesterského dua. „Vo väčšine prípadov cítim, že som na správnej ceste,“ potvrdila.

Ďalšiu šancu na dorovnanie vysnívaného rekordu bude mať na domácom US Open. Všetko sa ale bude odvíjať od jej zdravotného stavu. Tento rok odohrala aj s Wimbledonom iba sedem turnajov, starnúcemu telu pribúdajú trable – naposledy si liečila boľavé koleno. „To už je v pohode,“ upozornila.

„Musím nájsť cestu, ako zase vyhrávať veľké finále. Možno mi pomôže bojovať o tituly na iných turnajoch než na grandslamoch,“ pripustila.

V septembri oslávi 38. narodeniny a v sobotu sa z nej na centrálnom kurte v Londýne stala najstaršia finalistka na všetkých grandslamových turnajoch v open ére.

„Vôbec netuším, čo je náročnejšie – či pokračovať v kariére po narodení dieťaťa, alebo ako neskorá tridsiatnička,“ zamýšľala sa Martina Navrátilová, 18-násobná grandslamová šampiónka, ktorá sa naposledy prebojovala do finále Wimbledonu v roku 1994 ako 37-ročná a podľahla v ňom Španielke Conchite Martinézovej.

Nielen dieťa či pokročilý tenisový vek. Proti Serene hrajú aj iné okolnosti. Rodáčka z michiganského Saginaw okrem materských povinností stíha aj vlastný biznis, aktivity v oblasti rodovej rovnosti, či boj za práva ľudí s inou farbou pokožky. "Bola by som rada, aby toto všetko aspoň na rok a pol odložila bokom.

Aby raz, keď zavesí raketu na klinec a pozrie sa do zrkadla, mohla povedať, že urobila všetko pre úspech. Ale ak je šťastná s tým, čo robí, potom fajn. Je to jej život, nie náš," zamyslela sa niekdajšia skvelá hráčka Billie Jean Kingová.

Keď neskôr Williamsovú novinári konfrontovali s jej slovami, odpoveď bola jednoznačná. „Vzdať sa boja proti nerovnosti v spoločnosti? Až keď budem pod zemou.“

Rumunsko je bez trávy

Naopak, 27-ročná Halepová zažíva možno najkrajšie obdobie v kariére. Zatiaľ čo titulu z Roland Garros predchádzali tri finálové neúspechy, bolo skôr otázkou času, kedy na antukový grandslam konečne dosiahne. Ale tráva? Mnohí si mysleli, že jej pomôže jedine zázrak. Napokon, v 1. či 2. kole Wimbledonu stroskotala už štyrikrát.

„Úprimne som si nikdy nemyslela, že tu môžem zvíťaziť. Veď v Rumunsku ani nemáme trávnatý kurt,“ pripomenula šampiónka, ktorú doma čaká veľkolepé privítanie. „Pre rumunský tenis je to historický deň. Verím, že môj triumf bude inšpiráciou pre rumunské deti. Aj športovci z malej krajiny môžu dosiahnuť veľké úspechy, ak v príprave na sebe tvrdo pracujú,“ uviedla.

Tenistka sa však z Londýna neponáhľala. V nedeľu si užije tradičný galavečer šampiónov. Domov na Balkán sa vydá až v pondelok.

„Cítim, že som na vrchole, ale v niečom sa ešte predsa len môžem zlepšiť. Budem tvrdo pracovať, motivácia mi nechýba. Teším sa na ďalšie výzvy,“ uzavrela londýnsku kapitolu Halepová.

Bývalá svetová jednotka si pomohla aj v rebríčku. Zo svetovej sedmičky je oddnes štvorka. Halepová sa prvýkrát prebojovala do najlepšej desiatky 26. januára 2014 a odvtedy z nej nikdy nevypadla. Takúto vyrovnanú štatistiku nemá žiadna iná hráčka na okruhu WTA. Neohrozenou jednotkou aj po Wimbledone zostáva Austrálčanka Ashleigh Bartyová.

Halepovej cesta za titulom

1. kolo Alexandra Sasnovičová (Biel.) 6:4, 7:5

2. kolo Mihaela Buzarnescuová (Rum.) 6:3, 4:6, 6:2

3. kolo Victoria Asarenková (Biek.) 6:3, 6:1

Osemfinále Cori Gauffová (USA) 6:3, 6:3

Štvrťfinále Šuaj Čang (Čína) 7:6 (4), 6:1

Semifinále Jelina Svitolinová (8-Ukr.) 6:1, 6:3

Finále Serena Williamsová (11-USA) 6:2, 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #wimbledon 2019