Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serenu už ponížila. Rumunka na seba uplietla bič

Ak by pred pár rokmi čelila vo svojom prvom wimbledonskom finále šampiónke, ktorá je na prahu historického 24. grandslamového úspechu, zrejme by sa zosypala.

13.07.2019 07:00 , aktualizované: 08:05
Serena Williamsová, Simona Halepová Foto: , ,
Kto sa bude vo Wimbledone tešiť po dnešnom finále - Simona Halepová alebo Serena Williamsová?
debata (3)

Iba 168 centimetrov vysoká a 60 kilogramov vážiaca Simona Halepová sa kedysi ľahko nechala zastrašiť. „Bola introvertná a pod záťažou sa topila rýchlejšie ako zmrzlina v horúcich letných mesiacoch,“ napísal o Rumunke britský denník The Telegraph.

Lenže Halepová je dnes už iná hráčka – len tak sa neopúšťa. Odhodlaná premôcť aj najjagavejšiu hviezdu a nedovoliť jej zápis do tenisovej histórie. „Veľmi chcem vyhrať Wimbledon. Oveľa viac, ako iba zastaviť Serenu,“ vraví siedma hráčka sveta.

Halepová si verí

Už dnes sa uskutoční prvý z dvoch vrcholov slávneho Wimbledonu. V ženskom finále si to Halepová rozdá s najlepšou hráčkou všetkých čias. Serenu Williamsovú delí už iba jeden zápas od toho, aby dorovnala grandslamový rekord Austrálčanky Margaret Courtovej.

„Ako hráčka sa musím priznať, že prežívam lepšie dni. Mám pocit, že môžem hrať kdekoľvek a proti komukoľvek. Keď vychádzam na kurt a čelím súperke, viem, že ju dokážem zdolať,“ verí si Halepová.

Lenže Serena nie je ktokoľvek. A Wimblendon tiež nie je kdekoľvek. Napokon, ostrieľaná veteránka triumfovala v Londýne už sedemkrát.

„Je príjemné hrať opäť vo finále. Špeciálne po sezóne, akú mám za sebou. Zlepšujem sa a jediné, čo som potrebovala, je, aby som sa na kurte cítila dobre. Iba vtedy dokážem hrať poriadny tenis,“ vysvetľuje Williamsová.

„Ale predovšetkým som šťastná, že stále môžem hrať. Každé ráno vstávam a robím všetko pre to, aby som bola fit a mohla nastupovať pred fanúšikmi, ako vo Wimbledone. Nie každému sa to podarí,“ odvracia pozornosť od finále.

Nenasrď Serenu

Ak by sme kládli príliš veľký dôraz na predchádzajúce vzájomné zápasy, nebolo by o čom. Šampiónku by sme mohli dekorovať ihneď.

Niekedy sa totiž neoplatí ponížiť súpera – tobôž, ak je ním Serena Williamsová. Spravila to Maria Šarapovová vo finále Wimbledonu 2004 a odvtedy sebavedomá Ruska márne hľadá recept, ako vyzrieť na Američanku.

Podobne je na tom aj Halepová. Rumunka tiež zdolala mladšiu zo sestier Williamsových na Turnaji majsteriek 2014 v Singapure krutým spôsobom – 6:0, 6:2. Odvtedy sa jej veteránka z floridského Palm Beach mstí – vyhrala posledných šesť vzájomných stretnutí vrátane dvoch grandslamových.

Finalistky Wimbledonu 2019 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Americká tenistka Serena Williamsová sa...

Väčšina z nás naozaj verí, že Serena nezabúda a túži po odplate. Tridsaťsedemročná mamička ponúka vysvetlenie, prečo rodáčku z Konstance v uplynulých rokoch hravo zdoláva.

„Som presvedčená, že hlavným dôvodom mojich posledných úspechov proti Halepovej je prehra, ktorú mi uštedrila v roku 2014. Nikdy som na ňu nezabudla. Hrala neskutočný tenis. Odvtedy viem, čoho je schopná. Musím byť teda lepšia,“ zamýšľa sa.

Ale Halepová má pred dnešným finále ešte jednu motiváciu.

Mamu.

„Po semifinálovom dueli som sa s ňou zhovárala. Povedala mi, že už pätnásť rokov sníva o tom, že nastúpim vo finále Wimbledonu. Páči sa jej, že na tom zápase je každý – vrátane kráľovskej rodiny. Splnilo sa jej to, budem hrať finále,“ tvrdí.

Ale bude to mame Halepovej stačiť?

Bomby

Obe hráčky predviedli v semifinále skvelú jazdu. Ale úprimne – grandslamové finále je úplne niečo iné. Serena pri svojich posledných dvoch pokusoch zlyhala, Halepová zasa prehrala prvé tri finálové zápasy a dočkala sa až vo štvrtom – vlani na Roland Garros.

Uplynulé dva duely medzi Serenou a Halepovou vyvrcholili v treťom sete – je pravdepodobné, že podobný scenár bude mať aj dnešné stretnutie.

Tak ako väčšinou na trávnatom povrchu – o výsledku výmeny rozhodnú prvé dva údery. Bude Američanka rovnako dominantná pri servise ako zvyčajne? V semifinále proti Češke Strýcovej jej padlo do kurtu iba 60 percent prvých podaní, proti Halepovej by jej však toto číslo nemuselo stačiť – akonáhle sa čiperná Rumunka dostane do hry, máločo nedobehne.

Ak je však podanie zvyčajne tou najsilnejšou zbraňou Sereny, Halepová má s ním zväčša problém. A jej slabý druhý servis by bol permanentnou výzvou na americký útok. „Vďaka sile diktuje dianie na kurte. Priletí vám taká bomba, že človek je vôbec šťastný, keď loptu vráti cez sieť,“ povedala vo štvrtok po prehre s Williamsovou pre iDNES.cz Strýcová.

Samozrejme, nie je to len o sile – tak, ako to v ženskom tenise chodí, bude rozhodovať predovšetkým hlava. Obe finalistky už majú za sebou niekoľko fatálnych zlyhaní vlastnej nervovej sústavy. Napokon, mentálne výbuchy Halepovej niekoľkokrát obleteli svet a na lanské vyvrcholenie US Open, v ktorom Serena proti Naomi Osakovej stratila hlavu, sa tiež tak skoro nezabudne.

Uvidíme, ktorá dnes bude na kurte silnejšia. Odhodlané sú obe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová #Serena Williams