Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič zmietol súpera, Federer zavŕšil stovku. V semifinále súboj titánov

Obhajca titulu Srb Novak Djokovič symbolicky ako prvý postúpil do semifinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone. Djokovič si vo štvrťfinále na londýnskej tráve poradil s Belgičanom Davidom Goffinom 6:4, 6:0, 6:2. Zápas trval 1:56 h a svetová jednotka využila prvý mečbal pri podaní Goffina.

10.07.2019 16:16 , aktualizované: 20:35
Roger Federer Foto: ,
Švajčiar Roger Federer zavŕšil stovku víťazstiev vo Wimbledone.
debata

Srbský tenista zaokrúhlil počet víťazných zápasov na Wimbledone, kde hrá pravidelne od roku 2005, na sedemdesiat. Jeho súperom v boji o postup do finále bude Španiel Roberto Bautista-Agut. Turnajová dvadsaťtrojka zdolala Argentínčana Guida Pellu (26.) za 3:06 h 7:5, 6:4, 3:6, 6:3.

Tridsaťjedenročný Bautista-Agut (22. v rebríčku ATP) je v semifinále na grandslamovom turnaji po prvý raz. Dosiaľ bolo jeho maximom štvrťfinále z tohtoročného Australian Open v Melbourne.

Zverenec Mariána Vajdu je po deviaty raz v semifinále Wimbledonu a stále má reálnu šancu zaútočiť na piaty titul. Ak sa mu to podarí, vyrovná zápis legendárneho Švéda Björna Borga.

Pred začiatkom sezóny avizoval 32-ročný rodák z Belehradu útok na tzv. kalendárny grandslam, teda víťazstvá na všetkých štyroch turnajoch veľkej štvorky v jednom roku. To sa naposledy podarilo Austrálčanovi Rodovi Laverovi v roku 1969.

Tento cieľ Djokovič už v aktuálnej sezóne nesplní. Po triumfe na Australian Open na Roland Garros zastavil jeho víťazné ťaženie Rakúšan Dominic Thiem tesne pred bránami finále.

"Môj súper začal veľmi dobre. Diktoval tempo hry vo výmenách a celkovo hral veľmi dobre. Musel som mazať brejk, ale pomohli mi nové loptičky a prvé zaváhanie súpera. Veľmi si cením, že som vyhral prvý set, neskôr som sa zlepšil a hral tak, ako som chcel.

Ak budem hrať ďalší zápas proti Bautistovi-Agutovi, veľmi sa na to neteším. Niekoľkokrát ma už tento Španiel zdolal. Je to veľmi solídny hráč od základnej čiary s plochými údermi a minimom nevynútených chýb.

V tejto fáze turnaja už nie je ľahký zápas ani súper," uviedol Novak Djokovič v prvom televíznom rozhovore po postupe do semifinále.

Djokovič zdolal Goffina po šiesty raz (bilancia 6–1), ale prvýkrát vo vzájomnom súboji na tráve. V úvodnom sete mal srbský favorit manko brejku (3:4), ale potom sériou troch gemov získal prvý set 6:4. V tom druhom už Srb vyučoval Belgičana z hry na tráve.

Goffin sa zmohol na odpor až za stavu 0:5, ale nevyužil ani jeden z troch brejkbalov. Djokovič si trpezlivo počkal na tretí setbal a ten už premenil – 6:0.

V treťom sete Djokovič odskočil Goffinovi z 1:1 na 4:1, pričom v piatom geme odvrátil dve brejkové príležitosti snaživého protivníka. To už bolo na Goffina priveľa a Djokovič bezpečne doviedol zápas do víťazného konca.

Stále platí, že „Nole“ prehral iba jeden set v piatich zápasoch na tohtoročnom Wimbledone. Vzal mu ho v zápase 3. kola Poliak Hubert Hurkacz.

Dvadsaťosemročný Goffin (23. v rebríčku ATP) nevyužil šancu na postup do svojho prvého semifinále na grandslamovom turnaji. Vo štvrťfinále na podujatí veľkej štvorky bol po tretí raz, prvýkrát od Australian Open 2017.

Bautista-Agut mal v zápase s Pellom istejšiu ruku a urobil výrazne menej nevynútených chýb ako jeho súper (35–51). Hoci využil iba 4 zo 16 brejkových príležitostí, stačilo mu to na prienik do semifinále.

Po tesne získaných úvodných dvoch dejstvách /7:5, 6:4/ a stratenom treťom sete 3:6 Bautista-Agut vo štvrtom sete unikol Pellovi z 1:1 na 4:1 a to už bol dostatočný náskok. Za stavu 5:3 nenechal nič na náhodu a pri svojom podaní premenil prvý mečbal.

"Je to úžasný pocit byť v prvom grandslamovom semifinále. Nemôžem byť šťastnejší ako v tejto chvíli. Bol to veľmi ťažký zápas. Musel som bojovať a odovzdať všetko. Môj súper je veľmi dobrý hráč a veľký bojovník.

Na zápas s Djokovičom sa teším. Bude to pre mňa veľká pocta zahrať si proti svetovej jednotke," uviedol v prvom televíznom rozhovore Bautista-Agut.

Stovka Federera

Švajčiar Roger Federer zdolal Japonca Keia Nišikoriho po setoch 4:6, 6:1, 6:4, 6:4. Rodák z Bazileja postúpil do svojho 45. grandslamového semifinále a zároveň dosiahol ďalší významný míľnik vo svojej kariére.

Na dvorcoch All England Clubu dosiahol v hlavnej fáze Wimbledonu jubilejné 100. víťazstvo.

Švajčiarsky tenista nezačal zápas najlepšie, pretože hneď v úvodnom geme prešiel o svoje podanie. Tento moment ho evidentne rozhodil a v ďalších dvoch gemoch pri vlastnom servise musel odvracať celkovo štyri brejkbaly japonského súpera.

Nišikori hral v prvom dejstve výborne, zahral trinásť víťazných úderov a ovládol ho pomerom 6:4.

„Bol to náročný zápas, začiatok bol brutálny. Kei zahral niekoľko víťazných úderov z returnu a ja som sa snažil s ním udržať. Mal som pár malých šancí, ale Kei bol v prvom sete lepším hráčom,“ vyjadril sa Federer v televíznom rozhovore.

V predošlom vzájomnom dueli na Turnaji majstrov v Londýne Japonec vyhral 2:0 na sety, ale Federer podobné zaváhanie nepripustil. Po prehranom prvom sete zlepšil svoju hru, čo sa ukázalo aj na skóre.

Druhý set vyhral jednoznačne 6:1, pričom spravil jedinú nevynútenú chybu a na servise získal 16 z 19 loptičiek. Dominancia na podaní pokračovala aj v ďalšom priebehu, a tak Švajčiarovi stačil jeden brejk v treťom i vo štvrtom sete.

„Dôležité bolo, že v druhom sete som sa dostal rýchlo do vedenia. Na servise som predviedol veľmi dobrý výkon, proti veľmi kvalitnému hráčovi na príme,“ zhodnotil Federer.

Podobne ako vlani skončil Kei Nišikori vo štvrťfinále Wimbledonu, vtedy nestačil na Novaka Djokoviča. Naopak, Roger Federer postúpil v All England Clube do semifinále a teší sa zo 100. miestneho víťazstva.

"Nebolo to tak, že som stále myslel na to, že môžem vyhrať 100. zápas vo Wimbledone. Snažil som sa vyhrať nasledujúcu loptičku, gem a napokon som mohol zdvihnúť ruky nad hlavu a oslavovať.

Teraz mi fanúšikovia hovorili, že som vyhral 100. zápas, tak som si povedal: Áno, je to pravda. Rád hrám vo Wimbledone, na tomto kurte a pred úžasnými fanúšikmi," skonštatoval rodák z Bazileja.

Nadal poľahky do semifinále

Španiel Rafael Nadal po siedmykrát postúpil do semifinále mužskej dvojhry na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone. Vo štvrťfinále si poradil s Američanom Samom Querreym v troch setoch 7:5, 6:2, 6:2. V piatok čaká 33-ročného rodáka z Malorky jeho veľký rival, Švajčiar Roger Federer.

Rafael Nadal položil základ svojho postupu víťazstvom vo vyrovnanom prvom sete. Mohol ho ukončiť aj skôr, ale za stavu 5:4 stratil svoje podanie. Napokon zužitkoval až piaty setbal, hoci Američan predviedol 14 es. Nasledujúce sety už boli jasnou záležitosťou Nadala, ktorý v nich stratil len štyri gemy.

„Som veľmi šťastný, že som opäť v semifinále. Bol to ťažký zápas proti veľmi silnému súperovi. Som spokojný s tým, ako som hral. V prvom sete som ustál niekoľko nebezpečných situácii. Potom to bolo lepšie a lepšie, za čo som veľmi vďačný,“ skonštatoval Španiel v televíznom rozhovore.

V semifinále wimbledonskej dvojhry figurujú traja najvyššie nasadení hráči (Djokovič, Federer, Nadal) a tiež Roberto Bautista-Agut, ktorému momentálne patrí v rebríčku ATP 22. miesto. Španielsko tak bude mať prvýkrát v histórii dvojnásobné zastúpenie v tejto fáze najslávnejšieho turnaja na svete.

„Som šťastný za neho, po tom, akými veciam si musel prejsť. Je to úžasné, aký je silný a akú má vášeň pre tenis. Je to špeciálny deň pre španielsky tenis,“ vyjadril sa Nadal na adresu svojho krajana.

V súboji o finále čaká Rafaela Nadala 20-násobný grandslamový šampión a odveký rival Roger Federer.

„Je to skvelé. Bude to ťažký zápas, ale momentálne som šťastný z dnešného víťazstva. Samozrejme, teším sa, že si zahrám proti Rogerovi vo Wimbledone po dlhom čase,“ vyjadril sa Španiel v televíznom rozhovore.

Spomenutí velikáni svetového tenisu si zmerali sily v All England Clube trikrát – naposledy v roku 2008 v pamätnom finálovom dueli s víťazným koncom pre Nadala.

Wimbledon, muži, štvrťfinále

Novak Djokovič (1-Srb.) – David Goffin (21-Belg.) 6:4, 6:0, 6:2
Roberto Bautista-Agut (Šp.-23) – Guido Pella (Arg.-26) 7:5, 6:4, 3:6, 6:3
Roger Federer (Švaj.-2) – Kei Nišikori (Jap.-8) 4:6, 6:1, 6:4, 6:4
Rafael Nadal (3-Šp.) – Sam Querrey (USA) 7:5, 6:2, 6:2, Roger Federer (2-Švajč.) – Kei Nišikori (8-Jap.) 4:6, 6:1, 6:4, 6:4

Hviezdne duo skončilo

Brit Andy Murray s Američankou Serenou Williamsovou neuspeli v osemfinále mixu. Na tráve All England Clubu podľahli najvyššie nasadenej brazílsko-americkej dvojici Bruno Soares, Nicole Melicharová 3:6, 6:4, 2:6.

Serena Williamsová sa môže naplno koncentrovať na semifinále dvojhry, v ktorom vo štvrtok nastúpi proti Češke Barbore Strýcovej.

Murray sa vo Wimbledone vrátil na grandslamovú scénu po operácii bedrového kĺbu. Na comeback vo dvojhre zatiaľ dvojnásobný víťaz tretieho grandslamu sezóny nepomýšľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon 2019