Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je v tranze. Strýcová sa nebojí ani Sereny

Sadla si na sedačku. Vedľa seba položila jedlo. A k nemu si dala malé pivo. Takto sa Barbora Strýcová chystala na pondelňajší osemfinálový duel na Wimbledone.

11.07.2019 07:00
Barbora Strýcová Foto: ,
Barbora Strýcová sa priznala, že pred štvrťfinále Wimbledonu na Centrálnom kurte cítila nervozitu.
debata

Nezvyčajný recept priniesol úspech, a tak ho česká tenistka zopakovala aj pred tým štvrťfinálovým. A znova uspela.

„Že by sa z toho stala rutina?“ smiala sa po famóznom obrate zo 4:6, 2:5 proti favorizovanej Elise Mertensovej.

Pred začiatkom turnaja tridsaťtriročná hráčka pripustila, že to pravdepodobne bude jej posledné wimbledonské vystúpenie. A pred štvrtkovým semifinále so Serenou Williamsovou sľúbila, že urobí všetko pre to, aby jej netuctový príbeh pokračoval ďalej.

„Nemám zo Sereny strach. Sústreďujem sa na seba. Je silnejšia, ale skúsim použiť moje zbrane. Chcem bojovať naplno o každú loptu a bitku si užiť. Nemám v nej čo stratiť,“ prezradila v rozhovore pre Mladú Frontu DNES Strýcová.

Týždeň plný bozkov

Od 54. hráčky sveta málokto očakával, že sa dostane až medzi najlepšiu štvoricu. Vo Wimbledone však predvádza podľa seba i expertov životný tenis.

„Keby mi niekto povedal, že postúpim do semifinále, bozkávala by som ho celý týždeň,“ prezradila Strýcová.

Jej najvydarenejší turnaj charakterizuje nezlomná vôľa aj starodávna technika servis – volej, ktorá jej výrazne pomáha sláviť úspech. Najmä tieto dva aspekty urobili zo Strýcovej najstaršiu novicku v grandslamovom semifinále v Open ére.

„Veľakrát si na lavičke hovorím: Neblázni! Snaž sa trafiť prvé podanie a dostávaj loptu do kurtu. Šla som do tranzu. Zavrela som sa do seba. Nevnímala som divákov ani môj tím. Bolo to len o mne a loptičke,“ vysvetlila Strýcová po osemfinále.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

SW19

Príspevok, ktorý zdieľa Barbora Strycova (@barborastrycova),

Počula spadnúť špendlík

Na sklonku kariéry akoby konečne naplno využila svoj potenciál. Spojila ho so skúsenosťami a mentálnym nastavením. Keď sa k tomu pridala aj športová šťastena či chyby súperiek, je zo Strýcovej ťaženia najväčší šok Wimbledonu 2019.

Domáci diváci na jednej strane smútili, lebo Strýcová vo štvrťfinále vyradila domácu Johannu Kontovú. Na druhej však nadšene tlieskali veteránke spoza rieky Morava, ktorá si po sebavedomom výkone užívala nevídanú pozornosť.

"Nie som zvyknutá na centrálne kurty. Pri nástupe som počula každý zvuk, spadnutie špendlíka na zem. Chytila ma nervozita a hovorila som si: Páni, si tu, vo štvrťfinále Wimbledonu proti babe z Anglicka.

Až keď som v prvom sete prehrávala 1:4, začala som hrať tenis, aký som chcela. Až vtedy zo mňa opadol tlak okamihu," vysvetľovala.

Vo štvrtok ju čaká ikona ženského tenisu. A opäť úloha, ktorá jej na londýnskej tráve tak sedí. Tej, ktorá nemá čo stratiť a môže len získať.

„Ak Serena dobre podáva, nemáte na returne skoro žiadnu nádej. Pokúsim sa tie jej bomby čo najviac vracať a predlžovať výmeny. To môže zvýšiť moje šance,“ uzavrela Strýcová.

Jej výkony vzbudili pozornosť aj u Williamsovej. Označila ju za vynikajúcu hráčku na tráve. Pochválila jej mentálnu vyzretosť a vystríhala pred Strýcovej zbraňami.

„Dobre vie, čo má robiť. Je všestranná a veľmi nepríjemná súperka. Nebude to ľahký zápas, ale mám dostatok zbraní na to, aby som ho zvládla. Chcem ísť do finále a ukázať to najlepšie, čo je vo mne,“ odkázala súperke Williamsová.

Bude to posledné Strýcovej londýnske dejstvo alebo sa nová česká veselohra skončí veľkým finále?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Barbora Strýcová #wimbledon 2019