Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec pre Bartyovú a české favoritky, lúči sa aj supertalent. Polášek do štvrťfinále

Austrálska tenistka Ashleigh Bartyová nezíska vo Wimbledone svoj druhý grandslamový titul. Svetová i nasadená jednotka prehrala v osemfinále dvojhry s Alison Riskeovou 6:3, 2:6, 3:6.

08.07.2019 14:47 , aktualizované: 22:04
Ashleigh Bartyová Foto: ,
Ženská jednotka Ashleigh Bartyová nepostúpila do štvrťfinále ženskej dvojhry vo Wimbledone.
debata

Američanka ukončila 15-zápasovú víťaznú sériu šampiónky z Roland Garros a prvýkrát v kariére postúpila na podujatí veľkej štvorky do štvrťfinále.

Bartyová mala po triumfoch na parížskej antuke a na turnaji v Birminghame vysoké ambície aj vo Wimbledone. Po suverénnom postupe medzi elitnú šestnástku však nenašla recept na Riskeovú, ktorá potvrdila, že je špecialistka na trávu.

V rozhodujúcom dejstve Američanka výborne podávala a Bartyovú pretlačila aj v dlhších výmenách od základnej čiary. Za stavu 4:3 jej zobrala servis a v ďalšom geme premenila hneď prvý mečbal.

Vo štvrťfinále ju v americkom derby čaká jedenásta nasadená bývalá svetová jednotka Serena Williamsová, ktorá zdolala Španielku Carlu Suarezovú Navarrovú hladko 6:2, 6:2.

„Bude to pre mňa veľká výzva. Serena je legenda, bývalá svetová jednotka a najlepšia tenistka v histórii. Tráva je však moja srdcovka, dosahujem na nej najlepšie výsledky a pokúsim sa Serenu čo najviac potrápiť,“ nechala sa počuť Riskeová

„Úvod zápasu mi vyšiel podľa predstáv, vyhrala som prvý set. V ďalšom priebehu sa mi však duel vymkol z rúk. Nebude ľahké stráviť túto prehru, musím prehltnúť horkú pilulku,“ uviedla Bartyová pre akreditované médiá.

O prekvapenie sa postarala Karolína Muchová, ktorá v strhujúcom českom derby vyradila tretiu nasadenú Karolínu Plíškovú po vyše trojhodinovej trojsetovej dráme 4:6, 7:5, 13:11.

Plíšková podávala v treťom sete dvakrát na víťazstvo v zápase. Talentovaná Muchová však ukázala veľkú mentálnu silu a v dramatickej koncovke napokon slávila úspech. Za stavu 12:11 premenila aj s prispením pásky v poradí tretí mečbal a dosiahla životný úspech.

Ak by bol v rozhodujúcom dejstve stav 12:12, diváci by sledovali tajbrejk – tohtoročnú wimbledonskú novinku.

S turnajom sa rozlúčila ďalšia Češka – dvojnásobná wimbledonská šampiónka Petra Kvitová v pozícii nasadenej šestky podľahla domácej Britke Johanne Kontovej 6:4, 2:6, 4:6.

Siedma nasadená Rumunka Simona Halepová v osemfinále ukončila rozprávkovú víťaznú púť 15-ročnej Američanky Cori Gauffovej. Bývalá svetová jednotka triumfovala presvedčivo 6:3, 6:3.

Gauffová pri grandslamovej premiére medzi ženami postupne vyradila svoju krajanku Venus Williamsovú, Slovenku Magdalénu Rybárikovú i Slovinku Polonu Hercogovú. Na skúsenú Halepovú však recept nenašla, v dôležitých momentoch ju nepodržalo podanie.

Wimbledon, ženy, osemfinále

Johanna Kontová (19-V. Brit.) – Petra Kvitová (6-ČR) 4:6, 6:2, 6:4, Karolína Muchová (ČR) – Karolína Plíšková (3-ČR) 4:6, 7:5, 13:11, Simona Halepová (7-Rum.) – Cori Gauffová (USA) 6:3, 6:3, Serena Williamsová (11-USA) – Carla Suarezová Navarrová (30-Šp.) 6:2, 6:2, Barbora Strýcová (ČR) – Elise Mertensová (21.Belg.) 4:6, 7:5, 6:2, Alison Riskeová (USA) – Ashleigh Bartyová (1-Austr.) 3:6, 6:2, 6:3, Jelina Svitolinová (8-Ukr.) – Petra Martičová (24-Chor.) 6:4, 6:2, Šuaj Čang (Čína) – Dajana Jastremská (Ukr.) 6:4, 1:6, 6:2

Favoriti postúpili do štvrťfinále

Španiel Rafael Nadal sa suverénnym spôsobom prebojoval do štvrťfinále mužskej dvojhry. Dvojnásobný šampión z trávy All England Clubu zdolal v osemfinále ako nasadená trojka Portugalca Joaa Sousu 6:2, 6:2, 6:2.

Nadal je medzi elitnou wimbledonskou osmičkou siedmykrát v kariére. "Bol to z mojej strany solídny výkon. Nepodával som síce až tak dobre ako v predchádzajúcom zápase, no vychádzali mi forhendové i bekhendové údery.

Spokojný som aj s hrou na sieti a s volejmi. Z tohto zápasu si odnášam veľa pozitív," uviedol Nadal v prvom interview.

Trojnásobný wimbledonský víťaz Nemec Boris Becker na adresu Španiela uviedol, že v tomto toku hrá na tráve najlepší tenis v kariére.

„Aj vlani som hral veľmi dobre, no v semifinále som prehral po päťsetovej bitke s Novakom Djokovičom. Pokúsim sa dostať čo najďalej. Musím sa teraz dobre pripraviť na náročný štvrťfinálový zápas,“ dodal držiteľ 18 grandslamových titulov, ktorého vo štvrťfinále čaká Američan Sam Querrey.

Suverénne ide ďalej najvyššie nasadený obhajca titulu Srb Novak Djokovič, ktorý zvíťazil nad Francúzom Ugom Humbertom 6:3, 6:2, 6:3. „Nole“ postúpil medzi elitnú wimbledonskú osmičku jedenástykrát v kariére a vyrovnal zápis svojho bývalého trénera Beckera.

"Toto číslo pre mňa veľa znamená a je dôkazom toho, že sa stále držím v absolútnej špičke. Wimbledon mal v mojej kariére vždy špeciálne miesto. Odmalička som sníval o tom, že si zahrám na tráve All England Clubu.

Dnes som podal veľmi koncentrovaný výkon. S Ugom som predtým nikdy nehral, no vedel som, že už zdolal dobrých tenistov. Naštudoval som si jeho hru. Dnes nepodal najlepší výkon, no má veľký potenciál," uviedol „Nole“ v pozápsovom rozhovore.

V ďalšom kole nastúpi proti Belgičanovi Davidovi Goffinovi.

Švajčiar Roger Federer postúpil suverénne do rekordného 17. štvrťfinále wimbledonskej dvojhry. V osemfinále ako nasadená dvojka deklasoval Taliana Mattea Berrettiniho za 73 minút 6:1, 6:2, 6:2.

Rekordér v počte grandslamových titulov dosiahol celkovo 99. víťazstvo na tráve All England Clubu. O jubilejný triumf bude bojovať v stredu proti Japoncovi Keiovi Nišikorimu.

Berrettini dva týždne pred tretím grandslamom sezóny vyhral turnaj ATP v Stuttgarte. Zápas na wimbledonskom centri proti svojmu idolu však vôbec nezvládol.

Talian pôsobil na dvorci kŕčovitým dojmom. Mal veľmi nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania, robil priveľa nevynútených chýb najmä z forhendu. Federer podal takticky výborný výkon, exceloval na servise, pri dlhších výmenách účinne využíval technické údery s rotáciou.

"Odohral som výborný zápas, som veľmi spokojný s predvedeným výkonom. Veľmi dobre som čítal Berrettiniho servis, dal som do kurtu veľa returnov. Mal som navrch aj pri výmenách od základnej čiary.

Som rád, že som si ušetril sily i energiu na ďalšie zápasy," uviedol Federer, ktorý je vo veku 37 rokov a 11 mesiacov najstarším singlovým grandslamovým štvrťfinalistom od septembra 1991, keď Američan Jimmy Connors postúpil medzi osem najlepších na US Open.

Wimbledon, muži, osemfinále

Guido Pella (26-Arg.) – Miloš Raonič (15-Kan.) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6 (3), 8:6, Kei Nišikori (8-Jap.) – Michail Kukuškin (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4, Roher Federer (2-Švajč.) – Matteo Nerrettini (Tal.) 6:1, 7:2, 6:3, Novak Djokovič (1-Srb) – Ugo Humbert (Fr.) 6:3, 6:2, 6:3, Sam Querrey (USA) – Tennys Sandgren (USA) 6:4, 6:7 (7), 7:6 (3), 7:6 (5), David Goffin (21-Belg.) – Fernando Verdasco (Šp.) 7:6 (9), 2:6, 6:3, 6:4, Roberto Bautista Agut (23-Šp.) – Benoit Paire (28-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2, Rafael Nadal (3-Šp.) – Joao Sousa (Portug.) 6:2, 6:2, 6:2

Polášek je vo štvrťfinále

Slovák Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom sa prebojovali už do štvrťfinále štvorhry. V osemfinále si poradili so šiestym nasadeným chorvátskym párom Nikola Mektič, Franko Škugor 7:6 (5), 6:4, 7:6 (3).

Slovensko malo naposledy zastúpenie medzi elitnou osmičkou v mužskom wimbledonskom debli v roku 2005, keď do štvrťfinále postúpil tandem Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák.

Polášek, ktorý sa vlani po piatich rokoch vrátil do tenisového profikolotoča, figuruje v onlajn vydaní svetového deblového rebríčka už na 59. mieste.

S Dodigom, wimbledonským finalistom z roku 2013, majú na tráve All England Clubu už istú spoločnú prémiu 67.000 libier. V dueli o postup do semifinále narazia na nenasadenú novozélandsko-holandskú dvojicu Marcus Daniell, Wesley Koolhof.

Slovenský daviscupový reprezentant po trojsetovom osemfinálovom víťazstve neskrýval veľkú spokojnosť.

„Dnes to bol z našej strany výborný výkon, najmä na servise. V koncovkách setov sme boli nebezpečnejší a dokázali sme dostať do hry viac returnov ako naši súperi, čo rozhodlo. Verím, že sa nám podarí dobre zregenerovať a pripraviť sa na utorňajšie štvrťfinále,“ povedal 33-ročný Polášek.

Wimbledon, štvorhra mužov, osemfinále

Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (Chor./SR) – Nikola Mektič, Franko Škugor (6-Chor.) 7:6 (5), 6:4, 7:6 (3)

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Ashleigh Bartyová #wimbledon 2019