Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Supertalent chce zmeniť svet raketou. Čo na to Rybáriková?

Na všetko mala dostatok času. Skvelú pozíciu na víťazný úder však nevyužila. Poslednú loptu 20. hry poslala do siete. Sklonila hlavu a o chvíľku sledovala zaslzenú súperku.

02.07.2019 10:03 , aktualizované: 14:14
Cori Gauffová Foto: ,
Cori Gauffová sa po víťazstve v 1. kole Wimbledonu nad Venus Williamsovou neubránila slzám.
debata

„Bol to kontrast. Dobrej a zlej hry. Mne to nešlo. A ona ukázala, že jej potenciál nemá limit,“ gratulovala súperke americká tenistka Venus Williamsová.

Tridsaťdeväťročná matadorka v pondelok podľahla o 24 rokov mladšej krajanke Cori Gauffovej dvakrát 4:6. Jej premiérový grandslamový triumf má niekoľko naj. A v ich rozširovaní môže pokračovať. Stačí, ak v stredu v druhom kole Wimbledonu zdolá Magdalénu Rybárikovú.

„Ťažko sa mi hľadajú slová. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Dostala som divokú kartu do kvalifikácie a zrazu som čelila svojmu idolu. Nezvyknem po zápasoch plakať, ale emócie ma prevalcovali,“ hodnotila duel víťazka.

Modlitba pred zápasom

Gauffová – to je zjav ako hrom. Otec Corey bol rozohrávačom basketbalového univerzitného tímu Georgia State. Mama Candi sa venovala gymnastike, bola aj americkou reprezentantkou v sedemboji.

Snaha rodičov, aby ich ratolesť pokračovala na športovej ceste, sa naplnili. Hoci nie pod deravými košmi, na tartane či kladine. Ako sedemročnej sa Cori zapáčili tenisové kurty.

„Od začiatku som jej vravel, že s raketou môže zmeniť svet. Ale dá sa to len tak, že za tým pôjde. Je lepšie urobiť dvojchybu a riskovať, ako to veľkým hráčkam len prehadzovať a sledovať ich víťazné údery,“ prezrádza svoju filozofiu otec a tréner v jednej osobe Corey Gauff pre New York Times.

Prvý súťažný duel odohrala jeho dcéra pred siedmimi rokmi. Odvtedy s otcom odriekajú tradičnú modlitbu. Nie je namierená len na túžbu po víťazstve či proti súperke.

„Jej hlavným motívom je, aby sme si to užili a ani jedna z nás sa nezranila,“ vysvetľuje silne veriaca Gauffová.

Bez Williamsových by nehrala

Bohu posielala aj želania o tom, že by si raz chcela zahrať so svojím idolom. Osud to zariadil tak, že sa to stalo na najväčšom tenisovom turnaji sveta. V prvom zápase Gauffovej na grandslame. A jednom z posledných v bohatej kariére Venus Williamsovej.

„Keby Venus a Serena neboli, Coco (Gauffovej prezývka, pozn.) by nehrala tenis,“ je presvedčený otec Corey.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

young, wild, & free

Príspevok, ktorý zdieľa Coco Gauff (@cocogauff),

Pätnásťročná tínedžerka svoj veľký vzor vyprevádzala z kurtu so slzami v očiach a množstvom slov na perách.

„Veľmi som si chcela zahrať proti niektorej zo sestier Williamsových a hneď sa mi to splnilo. Na kurte som už na Venus príliš nemyslela a snažila sa sústrediť na seba. Po zápase som sa jej chcela poďakovať za všetko, čo dokázala,“ vravela Gauffová.

Po pondelku je najmladšou ženou, ktorá vyhrala zápas v hlavnej súťaži grandslamu od čias Anny Kurnikovovej na US Open 1996. V Londýne ide dokonca o rekord z roku 1991. Nehovoriac o tom, že Gauffová je najmladšou kvalifikantkou v histórii Wimbledonu.

"Chcem byť najlepšia,“ pripomenula Gauffová slávny výrok legendárneho boxera Muhammada Aliho, keď mala dvanásť.

„Už teraz napísala skvelý príbeh. Má pred sebou svetlú budúcnosť,“ chválil kolegyňu Roger Federer. "Ak do dvadsiatich rokov nebude svetovou jednotkou, budem veľmi prekvapený,“ povedal na margo 313. hráčky sveta John McEnroe.

Zoznam rekordov môže rozšíriť, ak v stredu zdolá semifinalistku spred dvoch rokov Rybárikovú. Zahladí americký supertalent poslednú slovenskú stopu v All England Clube?

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Slávna Tour de France sa blíži. Peter Sagan je pred jej štartom na správnej ceste, tvrdí v ďalšej časti relácie Týždeň v športe bývalý slovenský cyklista Peter Velits:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #wimbledon 2019 #Cori Gauffová