Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stačil jediný deň. Vo Wimbledone po prekvapení zostala iba Rybáriková

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková postúpila do 2. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne. Rybáriková nečakane hladko vyradila turnajovú desiatku Arinu Sobolenkovú z Bieloruska za 70 minút 6:2, 6:4.

01.07.2019 14:59 , aktualizované: 20:46
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Slovenka Magdaléna Rybáriková postúpila do 2. kola Wimbledonu.
debata

Rybáriková je semifinalistka Wimbledonu spred dvoch rokov, ale v tejto sezóne spadla až na súčasné 139. miesto v rebríčku WTA.

Tridsaťročná piešťanská rodáčka v súboji s o 10 rokov mladšou favoritkou Sobolenkovou iba raz prehrala svoje podanie, zatiaľ čo využila štyri zo šiestich brejkových príležitostí.

V treťom sete sa jej súperka dotiahla z 1:4 na 3:4, ale za stavu 5:4 si Slovenka pri svojom podaní už nenechala ujsť šancu na víťazstvo. Dvoma esami sa dostala k prvému mečbalu a ten premenila zásluhou chyby súperky z returnu.

Rybáriková hrá na londýnskej tráve v hlavnej súťaži po dvanásty raz. V 2. kole sa stretne s 15-ročnou Cori Gauffovou, ktorá v americkom derby nečakane vyradila bývalú svetovú jednotku Venus Williamsovú 6:4, 6:4.

Kužmovová viedla v 3. sete 4:1

Slovenská tenistka Viktória Kužmová prehrala v 1. kole dvojhry na Wimbledone v Londýne so Slovinkou Polonou Hercogovou 6:4, 6:7 (5), 5:7.

Dramatický zápas trval dve a pol hodiny a Hercogová využila druhý mečbal pri svojom podaní. Kužmovej k víťazstvu nepomohlo ani 11 es a celkovo 50 víťazných úderov.

Dvadsaťjedenročná košická rodáčka mala na dosah prvé víťazstvo v hlavnej časti najprestížnejšieho tenisového turnaja, ale nezvládla výborne rozbehnutý tretí set.

Kužmová v ňom viedla 4:1, ale od tohto momentu získala už len jeden gem. Za stavu 4:5 sa ešte rebrejkom dotiahla na 5:5, ale potom jej 28-ročná Hercogová opäť vzala podanie a svoj servis si už postrážila.

Zverenkyňa Michala Mertiňáka sa len po druhý raz predstavila v hlavnej súťaži na londýnskej tráve, oba svoje zápasy dosiaľ prehrala. Maximom Kužmovej na grandslamovom turnaji zostáva 3. kolo z tohtoročného Roland Garros v Paríži.

Kužmová bola na Wimbledone najvyššie rebríčkovo postavenou Slovenkou (47.), keďže Dominika Cibulková (41.) v Londýne chýba pre zranenie.

V druhom kole sa Hercogová stretne s Američankou Madison Keysovou, ktorá si v úvodný hrací deň Wimbledonu poradila s Thajčankou Luksikou Kumkhumovou hladko 6:3, 6:2. Keysová si finalistkou US Open z roku 2017, na londýnskej tráve je jej maximom štvrťfinále spred štyroch rokov.

Schmiedlovej nepomohol čiastočný obrat

Anna Karolína Schmiedlová nestačila na Portoričanku Mónicu Puigovú a rovnako v trojsetovom boji jej podľahla 7:5, 4:6, 5:7.

Juhoameričanka premenila prvý mečbal po 2:34 h, 24-ročnej Schmiedlovej nestačil priebežný obrat v treťom sete z 1:4 na 5:4. Úradujúca olympijská víťazka Puigová (52. v rebríčku WTA) ukončila zápas sériou troch víťazných hier. Jej slovenská súperka mala na konci bilanciu es a dvojchýb 0:12.

Dvadsaťštyriročná Schmiedlová (87. v rebríčku WTA) ani na šiesty pokus neprešla cez 1. kolo na Wimbledone. Hneď po úvodnom zápase sa na grandslamovom turnaji lúči po jedenásty raz za sebou.

Túto negatívnu sériu naťahuje od Australian Open 2016. Schmiedlovej maximom na turnajoch „veľkej štvorky“ zostávajú 3. kolá z Roland Garros 2014 a US Open 2015.

Osaková skončila

Dosiaľ najväčšie prekvapenie sa zrodilo na účet japonskej tenistky Naomi Osakovej. Svetová aj nasadená dvojka v zápase 1. kola dvojhry žien podľahla Kazaške Julii Putincevovej 6:7 (4), 2:6.

Zápas na centrálnom wimbledonskom dvorci trval 96 minút a 21-ročná favorizovaná Japonka trikrát prehrala svoje podanie, resp. urobila až 38 nevynútených chýb. Osaková prehrala s Putincevovou (39. v rebríčku WTA) aj na nedávnom prípravnom turnaji v Birminghame (2:6, 3:6).

Osaková je víťazka US Open 2018 aj Australian Open 2019, čo jej vynieslo aj post svetovej jednotky. Na nedávnom parížskom antukovom vrchole Roland Garros sa však lúčila v 3. kole a teraz na tráve v Londýne dokonca už po prvom zápase.

Na Wimbledone dosiaľ neprešla cez 3. kolo, aktuálne to bola jej tretia účasť na známej adrese SW19.

„Je to úžasný pocit. Nikdy predtým som nehrala na najväčšom miestnom dvorci a teraz toto víťazstvo… Odviedla som dobrú robotu, bojovala som a teraz som veľmi šťastná,“ povedala Putincevová, cituje ju oficiálny portál Wimbledonu.

Wimbledon, ženy, 1. kolo

Magdaléna Rybáriková (SR) – Arina Sobolenková (Biel.-10) 6:2, 6:4
Polona Hercogová (Slovin.) – Viktória Kužmová (SR) 4:6, 7:6 (5), 7:5
Mónica Puigová (Portor.) – Anna Karolína Schmiedlová (SR) 5:7, 6:4, 7:5

Julia Putincevová (Kaz.) – Naomi Osaková (Jap.-2) 7:6 (4), 6:2

Rýchly proces Kovalíka

Rýchlym procesom možno nazvať súboj Jozefa Kovalíka s Robinom Haasem. Skúsený 32-ročný Holanďan dovolil o 5 rokov mladšiemu Slovákovi uhrať iba 5 gemov a za 81 minút zvíťazil 6:1, 6:3, 6:1.

Kovalík sa v celom zápase dostal iba k dvom brejkbalom, ktoré nevyužil. O svoje podanie prišiel sedemkrát a na konci mal bilanciu es a nevynútených chýb 2–9. Haase odohral takmer bezchybný zápas, zahral 35 víťazných úderov a urobil iba 5 nevynútených chýb.

Kovalík (165. v rebríčku ATP) sa predstavil v hlavnej súťaži na Wimbledone po prvý raz a vďaka chránenému renkingu. Celkovo má na konte šesť zápasov v „main draw“ na grandslamových turnajoch, všetky prehral.

Hneď na úvod dohral aj Martin Kližan, hoci na rozdiel od Kovalíka získal aspoň set. Francúzovi Jérémymu Chardymu podľahol za 139 minút 6:3, 0:6, 3:6, 4:6.

Kližanovi tráva nevonia

Kližan (56. v rebríčku ATP) až šesťkrát prišiel o svoj servis a popri 9 esách zahral aj 10 dvojchýb (jeho súper mal bilanciu esá – dvojchyby 11–4).

Čoskoro 30-ročnému Kližanovi londýnska tráva nevonia, v siedmej účasti v hlavnej súťaži po šiesty raz stroskotal už na prvom súperovi.

Wimbledon, muži, 1. kolo

Robin Haase (Hol.) – Jozef Kovalík (SR) 6:1, 6:3, 6:1
Jérémy Chardy (Fr.) -Martin Kližan (SR) 3:6, 6:0, 6:3, 6:4

TV Pravda: Sedí profil etáp na Tour de France Petrovi Saganovi? Kto by ho mohol obrať o zelený dres? Aj na tieto otázky odpovie v relácii Týždeň v športe šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #wimbledon #1. kolo #Viktória Kužmová