Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión sa vracia. Bez tradičnej prípravy

Žiadny trávnatý kurt? Žiadny problém! Keď sa minuloročný víťaz Wimbledonu Novak Djokovič rozhodoval, akú prípravu zvolí pred blížiacou sa obhajobou najslávnejšieho grandslamového podujatia, mnohých zrejme zaskočil.

01.07.2019 09:00
Novak Djokovič Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič sa pripravoval na Wimbledon na belehradskom betóne.
debata

Srb opomenul tradičné turnaje, ktoré sú predohrou londýnskeho podujatia a často napovedia, kto má akú formu. Namiesto toho sa vybral domov. Do Belehradu.

Vie, čo robí

V poriadku. Všade dobre, doma najlepšie. Avšak v hlavnom meste Srbska zatiaľ nemajú žiadny trávnatý kurt. Djokovič bol tak počas uplynulých týždňov odkázaný iba na betón.

„Len mi nájdite nejaký. Hneď tam pôjdem trénovať,“ vtipkoval 32-ročný víťaz 15-tich grandslamov, keď sa ho zahraniční novinári pýtali, prečo v rodnom Srbsku netrénoval na tráve.

„Zatiaľ tu žiadny nemáme. Ale betón, ktorý som zvolil, trávu dosť pripomína. V Belehrade je naviac veľmi teplo – dúfam, že náročné podmienky ma na chladnejší Londýn dobre pripravia,“ poznamenal.

Djokovič bude favoritom vždy. A to aj v prípade, že pred Wimbledonom sa po tráve ani len neprešiel.

"No a? Vyhral už toľko trávnatých turnajov, že sám najlepšie vie, čo potrebuje. Fakt, že tento rok sa neprihlásil ani na jeden z nich, nič neznamená. Tráva bude počas prvého týždňa veľmi rýchla, Nole vie, ako sa má pripraviť a kedy treba oddychovať.

Nikdy by som si nedovolil spochybňovať to, čo robí," povedal pre srbské noviny Novosti bývalý skvelý tenista Mats Wilander.

Obrat v kariére

Pred rokom vstupoval Djokovič do wimbledonského turnaja z 21. pozície a dokonca zvažoval, či do Londýna vôbec ísť. Napokon však zdvihol nad hlavu po štvrtý raz víťaznú trofej a bol späť na výslní.

Nasledovali triumfy vo Flushing Meadows aj Australian Open i návrat na post svetovej jednotky.

„Všetci sa ma pýtajú, či a ako dlho dokážem hrať konzistentne na najvyššej úrovni. Aj ja by som rád poznal odpoveď na túto otázku,“ zamyslel sa Djokovič, keď sa ho pýtali na obhajobu triumfu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ahh we’re backkk!!! Most sacred court in the world

Príspevok, ktorý zdieľa Novak Djokovic (@djokernole),

„Vlaňajší triumf bol pre mňa dôležitý moment obratu v kariére. Bol som po operácii lakťa a vypadol som z najlepšej dvadsiatky. Wimbledon je aj pre mňa najväčší a najslávnejší turnaj. Pred rokom ma naštartoval a teraz sa teším, že som späť na londýnskej tráve,“ skonštatoval.

Wimbledon je kráľom medzi grandslamovými turnajmi. Sprevádzajú ho zvyklosti, o ktorých na ostatných turnajoch veľkej štvorky ani nechyrovali. Napríklad biele oblečenie či úklon pred kráľovskou lóžou. Je však ešte jedno pravidlo, ktorým sa výrazne odlišuje. Má vlastný spôsob nasadzovania.

Španiel sa čudoval

Tentoraz naň doplatil aj vlaňajší semifinalista Rafael Nadal. Ten je síce podľa rebríčka ATP svetovou dvojkou, pre organizátorov britského podujatia bude však aj tak až číslo tri.

„Wimbledon je jediný turnaj v roku, ktorý postupuje takto. Samozrejme, lepšie by bolo, ak by som bol dvojka, ak si ale myslia, že som trojka, akceptujem to. Budem bojovať, aby som vyhral zápasy, ktoré mám vyhrať,“ povedal 33-ročný Španiel pre televíziu Movistar.

"Jediné, čo mi prekáža, je, že takto to má iba Wimbledon. Ak by rovnako postupovali všetky turnaje, bolo by to korektnejšie. Nie je to len o mne. Je tam viac prípadov hráčov, ktorí hrali celý rok dobre na všetkých povrchoch, ale Wimbledon nerešpektuje ich postavenie, ktoré si vybojovali.

Z tohto dôvodu je žreb komplikovanejší," dodal dvojnásobný wimbledonský víťaz a celkovo 18-násobný grandslamový šampión.

Tohtoročnou jednotkou bude Novak Djokovič, dvojkou zasa Roger Federer.

„Pre mňa to znamená, že ak sa chcem dostať do finále, v semifinále môžem hrať s Djokovičom alebo Federerom. Na to ale potrebujem vyhrať päť zápasov a ešte je to ďaleko,“ uzavrel minikauzu Nadal.

Priaznivý žreb

V akcii budú aj slovenskí tenisti. Už v pondelok sa do hry dostanú obaja mužskí zástupcovia – Martin Kližan i Jozef Kovalík. Prvý z nich si zmeria sily s Francúzom Jeremym Chardym. Druhý, ktorý sa dostal do hlavnej súťaže iba vďaka chránenému renkingu, vyzve Holanďana Robina Haaseho.

Kližan má s Chardym nerozhodnú vzájomnú bilanciu zápasov 2:2, Kovalík v roku 2014 podľahol Haasemu na challengeri v Trnave.

Ak sa niektorý zo Slovákov môže sťažovať na nepriaznivý žreb, tak potom Magdaléna Rybáriková. Semifinalistka Wimbledonu 2017 premiérovo vyzve nasadenú desiatku – Bielorusku Arinu Sobolenkovú.

Viktóriu Kužmovú čaká na úvod Slovinka Polona Hercogová, Anna Karolína Schmiedlová sa stretne s Portoričankou Monicou Puigovou.

Na tráve All England Clubu sa nepredstaví najlepšia slovenská singlistka Dominika Cibulková – vlaňajšia štvrťfinalistka sa odhlásila z turnaja pre problémy s achilovkou. Túto správu oznámila 30-ročná tenistka prostredníctvom sociálnej siete.

"Som smutná, že tento rok sa nebudem môcť predstaviť vo Wimbledone. Približne pred mesiacom sa mi obnovilo zranenie achilovky. Nanešťastie, nezlepšilo sa mi to tak, aby som mohla hrať na najvyššej úrovni.

Je to pre mňa veľmi ťažké, špeciálne po predošlom Wimbledone, keď som postúpila do štvrťfinále a odniesla si neuveriteľné spomienky. Budú mi veľmi chýbať moji fanúšikovia a tiež prechádzky wimbledonskou dedinou," uviedla Cibulková.

Tridsaťročná Bratislavčanka, ktorá počas aktuálnej sezóny vyhrala iba štyri zápasy, je na 40. mieste v rebríčku WTA.

Už teraz je zrejmé, že v renkingu opäť výrazne klesne – v Londýne mala obhajovať 430 bodov. Vlani v súboji o postup do semifinále podľahla lotyšskej hráčke Jelene Ostapenkovej v dvoch setoch.

TV Pravda: Niki Lauda nám zanechal veľké dedičstvo, vraví šéf FIA Jean Todt, ktorý navštívil Bratislavu
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Dominika Cibulková #Novak Djokovič #wimbledon 2019