Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadalovi patrí v parížskom múzeu celá stena. Borg sa popri ňom stráca

Parížsky grandslamový turnaj Roland Garros si už dvanástykrát podmanil Rafael Nadal. Španielsky tenista opäť raz potvrdil, že je neohrozeným kráľom antuky.

12.06.2019 23:00
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s víťaznou trofejou z Paríža.
debata (1)

"To sa už ani nedá komentovať. Jednoducho, je to niečo neskutočné. Vždy som za mojej éry uznával velikánov ako napríklad Björn Borg, ktorý vyhral Roland Garros šesťkrát. Pred rokom som bol v Paríži v tenisovom múzeu a keď som videl tie Nadalove menovky, tak to vyzeralo, ako keby celá stena bola iba jeho a Borg sa popri ňom úplne stratil.

Nadal je skutočne fenomén, jeho úspechy na Roland Garros sú niečo výnimočné, genialita. Ťažko sa niekomu podarí toto napodobniť," vyjadrila sa slovenská tenisová legenda Miloslav Mečíř na adresu 33-ročného Malorčana.

Olympijský šampión zo Soulu 1988 vyzdvihol z jeho herného štýlu prispôsobivosť a schopnosť zareagovať aj na nepriaznivý vývoj hry.

Rafael Nadal je kráľom Roland Garros Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Kráľ tenisového Roland Garros Rafael Nadal.

"Vždy vzbudzoval môj obdiv, lebo sa počas hry dokáže prispôsobiť a nájsť recept. Najmä na antuke, kde mu to najviac vyhovuje a jeho hra takpovediac ‚píše‘. Keď mu to aj nejde, alebo niekto nájde naňho recept, on je schopný v priebehu pol setu sa adaptovať, vytiahnuť protizbraň a zahrať nové údery. V tomto spočíva jeho genialita a univerzálnosť zároveň.

Len máloktorý hráč sa dokáže počas zápasu z pozície slabšieho prepracovať na dominujúceho. K tomu treba pripočítať buldodžiu povahu, ktorá je tiež veľmi dôležitá. Vďaka nej nie je Rafaela, ak je fit, jednoduché zdolať.

Musíte ho takpovediac ‚dobiť‘ až do poslednej lopty, lebo on sa aj za beznádejného stavu dokáže povzbudiť a naštartovať. Pri toľkých pozitívnych vlastnostiach, povahe a kvalitných úderoch, ktoré veľmi dobre účinkujú na antuke, sú jeho triumfy zaslúžené."

Mečíř si myslí, že Nadal môže ešte pokračovať v úspešnom parížskom ťažení. Dokedy však bude kraľovať, to si netrúfa predpovedať.

"Ťažko povedať. Sám Rafa sa vyjadril, že aj preňho je toto vzácnosť. Mal dosť zdravotných problémov, keď nevedel, či bude schopný hrať ďalej. Preňho je to svojím spôsobom veľká motivácia a prekvapenie. Pokiaľ ide o povahové vlastnosti, údery, tak na to bude mať aj v budúcnosti. Musí mu však vydržať telo.

Myslím si, že je pár hráčov, ktorí by ho dokázali zdolať aj na antuke. Aj v tejto sezóne prehral nejaké zápasy. V Paríži sa však hrá na tri víťazné sety, pri jeho výdrži a morálnej sile je to oveľa náročnejšie ako na iných turnajoch. K súboju s Novakom Djokovičom sa nedostal, Dominic Thiem s ním odohral vo finále veľmi dobrú partiu najmä v prvých dvoch setoch.

V úvodnom sa to dosť lámalo, v druhom obaja takpovediac vyfúkli. Thiem následne na chvíľu zaváhal a Nadal to už nepustil. Najkrajší bol prvý set, ktorý bol kľúčový pre ďalší vývoj. Začiatok tretieho bol tiež dôležitý, ale Thiem tam už zistil, že Nadal našiel recept na jeho zbrane."

TV Pravda: V sobotu 15. júna bude Šamorín hostiť už 54. ročník mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Čo sú jeho hlavné lákadlá prezradili v relácii Týždeň v športe šéf organizačného výboru Peter Korčok a atletický manažér Alfonz Juck.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Miloslav Mečíř #Björn Borg