Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal zostrelil Federera. Djokovič nezíska nepravý Grandslam

Podľa očakávania. Do nedeľňajšieho finále Roland Garros postúpil Rafael Nadal. V piatkovom semifinále nedal legendárnemu Rogerovi Federerovi žiadnu šancu. Čoskoro 38-ročného Švajčiara zdolal po viac ako piatich rokoch - suverénne 6:3, 6:4, 6:2.

07.06.2019 15:37 , aktualizované: 08.06.2019 16:13
Novak Djokovič Foto: ,
Srb Novak Djokovič v semifinále Roland Garros nestačil na Rakúšana Dominica Thiema.
debata (4)

V silnom vetre to nebol pre jedenásťnásobného víťaza parížskeho grandslamu príliš ťažký súboj. Po troch rokoch na antuku vracajúci sa Federer nekládol výrazný odpor – v troch setoch uhral iba deväť hier. Španiel sa tak mohol radovať po dvoch hodinách a 25 minútach.

Nadal bol lepší v každom smere

Nadal bol v 39. zápase dvoch veľkých rivalov lepším hráčom. A to v každom smere – zahral 33 víťazných úderov a spravil iba 19 nevynútených chýb. Federer, ktorý sa snažil na 33-ročného rodáka z Malorky útočiť, mal túto bilanciu pravdy o poznanie horšiu – 25:34. Španiel si naviac vypracoval až 16 brejkbalových príležitostí – nakoniec z nich premenil šesť.

Nadal zároveň prerušil proti Federerovi päťzápasovú šnúru prehier – celkovú bilanciu, ktorá však aj dosiaľ vyznievala v jeho prospech, upravil na 24:15. Na antuke vedie nad rodákom z Bazileja 14:2 a na Roland Garros dokonca 6:0.

„Zo začiatku som robil nevynútené chyby a nemohol som nájsť úderový rytmus. Dôležité bolo, že som vyhral druhý set, ktorý sa mohol skončiť aj opačne. Ustál som v ňom niekoľko dôležitých momentov – hlavne že som súperovi nedovolil ísť do vedenia 3:0. Celkovo bolo náročné získať kontrolu nad zápasom, lebo dosť fúkalo,“ opísal dianie na kurte spokojný Nadal.

Vo finále sa predstaví už dvanástykrát. Ako chutí prehra v záverečný deň podujatia, ešte nikdy nepocítil. „Stále je to pre mňa rovnako emotívne ako na začiatku. Mám už 33 rokov, ale maximálne sa z toho teším,“ uviedol v prvom rozhovore pre Eurosport.

Federer: Odohral som dobrý turnaj

Federer sa vrátil na antuku po dlhšej odmlke – počas uplynulých troch rokov sa zameral predovšetkým na víťazstvá na betóne a na tráve. Aj napriek tomu odohral v Paríži výborný turnaj. Na ceste do semifinále zdolal napríklad aj svojho krajana a šampióna z roku 2015 – Stana Wawrinku.

„Myslím si, že v Paríži som odohral dobrý turnaj. Postupom do semifinále som prekvapil sám seba. Užil som si celú antukovú sezónu i jej vrchol. Na každom kroku som cítil veľkú podporu od fanúšikov. Nikdy mi v Paríži nefandili ako v tomto roku, chcem sa im poďakovať,“ uviedol Federer na tlačovej konferencii po zápase.

Uvidíme ho ešte niekedy v hlavnom meste Francúzka? Možno áno.

„Pokiaľ ide o môj budúcoročný štart, všetko je otvorené. Mám však chuť sa sem vrátiť,“ dodal 20-násobný grandslamový šampión.

Thiem ukončil sériu Djokoviča

Rakúsky tenista Dominic Thiem bude rovnako ako vlani súperom Španiela Rafaela Nadala vo finále. V sobotnom dohrávanom semifinále zdolal najvyššie nasadeného Srba Novaka Djokoviča 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5. Minulý rok prehral v dueli o titul s Nadalom v troch setoch.

"Môj prvý päťsetový zápas na Roland Garros a hneď taký krásny koniec. Bol som v semifinále možno s troma najlepšími hráčmi všetkých čias a jedného som už zdolal. Veľmi si to vážim.

Bol to vyčerpávajúci zápas, tie dažďové prestávky boli náročné, ale po premenenom mečbale je potom všetko pekné," uviedol Dominic Thiem v prvom interview ešte na kurte.

„Vlani to bola pre mňa proti Rafovi veľká skúsenosť, aj teraz bude vysoký favorit. To všetci vedia. Ja sa pokúsim vydať zo seba to najlepšie,“ dodal Thiem.

Thiem zastavil Djokoviča na ceste za tzv. nepravým Grand Slamom, čiže víťazstvami na všetkých štyroch turnajoch „veľkej štvorky“, ale nie v jednom kalendárnom roku.

Djokovič vlani ovládol Wimbledon, US Open a v tomto roku aj Australian Open, no na Roland Garros už svoje snaženie nedotiahol do víťazného konca.

Dvadsaťpäťročný Thiem ukončil 32-ročnému Djokovičovu sériu 26 víťazných zápasov na grandslamovej úrovni. Trvala od 1. kola minuloročného Wimbledonu.

Rakúšan zabojuje o prvý grandslam

Thiem zabojuje proti Nadalovi o prvý grandslamový titul v kariére, kým Španiel o osemnásty, z toho dvanásty na obľúbenej antuke vo francúzskej metropole. Vo vzájomnej bilancii vedie Nadal 8:4, na antuke 7:4.

Práve Thiem je jedným z dvoch tenistov, ktorí zdolali kráľa najpomalšieho povrchu minimálne štyrikrát. Druhým je Djokovič (7×).

V piatok mali tenisti na dvorcoch Rolanda Garrosa náročné podmienky. Koncentráciu na zápasy im strpčovali dážď, chlad a vietor. Súboj Djokoviča s Thiemom už druhýkrát prerušili za stavu 2:6, 6:3, 1:3 z pohľadu Srba.

Centrálny kurt na dvorci Philippa Chatriera vtedy prikryli oranžovou plachtou a pokračovalo sa až v sobotu napoludnie. V dohrávke sa hral tenis s vysokou intenzitou a pestrou škálou úderov na oboch stranách.

Rakúšan viedol 3:1 aj 4:2, ale Srb dorovnal na 4:4. Thiem napokon lepšie zvládol koncovku tretieho setu, keď pri podaní Djokoviča využil štvrtý setbal.

Vo štvrtom sete šiel do brejku ako prvý srbský tenista /4:2/, ale jeho rakúsky súper otočil na 4:5. Za stavu 5:5 však Thiem po piaty raz v stretnutí prišiel o svoje podanie a Djokovič vzápätí dopodával na 7:5.

V piatom sete si mladší z oboch semifinalistov utvoril náskok 4:1, ale potom znovu začal úradovať dážď.

Po vyše hodinovej prestávke mal Thiem po chybnom rozhodnutí empajrového rozhodcu (ukázal dobrú loptičku namiesto ‚outu‘ z rakety Rakúšana) výhodu brejkbalu na 5:1, ale Djokovič sa z nepríjemnosti „vyhrabal“ a znížil na 2:4.

Nasledovali dva brejky za sebou a za stavu 5:3 si Thiem pri svojom podaní vypracoval prvé dva mečbaly. Neudržal si však nervy a „nevynútene“ pokazil v oboch prípadoch.

Djokovič využil „momentum“ a vyrovnal na 5:5. Lenže Thiem potom výborne odpodával v dvanástom geme skúsenejšieho súpera konečne zlomil. Premenil v poradí tretí mečbal a po roku vo finále opäť vyzve Nadala.

Dvojhra mužov – semifinále:
Rafael Nadal (Šp.-2) – Roger Federer (Švaj.-3) 6:3, 6:4, 6:2
Dominic Thiem (Rak.-4) – Novak Djokovič (Srb.-1) 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5

TV Pravda: Prezident Slovenského atletického zväzu a šéf organizačného výboru mítingu P-T-S Peter Korčok hovorí o hlavných ťahákoch 54. ročníka obnoveného atletického podujatia
Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič #Dominic Thiem #Roland Garros 2019