Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je paf z Federera a topánok. Mladá Češka spoznáva tenisovú elitu

Český ženský tenis je v laufe. Má hviezdy - dlhodobo etablované, aj vychádzajúce. Keď sa nedarí Petre Kvitovej či Karolíne Plíškovej, zažiari ďalšia - na Roland Garros Markéta Vondroušová. Iba 19-ročná hráčka vyzve v semifinále antukového grandslamu Britku Johannu Kontovú.

07.06.2019 07:24
Markéta Vondroušová Foto: ,
Markéta Vondroušová po postupe do semifinále ženskej dvojhry na Roland Garros 2019.
debata (1)

Narodila sa v roku 1999. Len pre ilustráciu, ako rýchlo plynie čas – v tenisovom živote obzvlášť – bolo to vtedy, keď Serena Williamsová vyhrala svoj prvý grandslamový turnaj – US Open. V Paríži sa v tej sezóne zasa radovali Andre Agassi a Steffi Grafová.

Talent od prírody

Sú deti, o ktorých viete ihneď, či v ich tele driemu milióny buniek určených pre pohyb. Aj Vondroušová takým bola.

"Od začiatku som mal víziu, že by sa mohla presadiť aj vo vrcholovom športe. Bolo zrejmé, že na to má. Jeden rok sa postavila na lyže a o pár mesiacov sme cestovali do Álp. Začala hrať florbal a v momente strieľala góly za školu.

Bola tiež výnimočná bežkyňa a nestratila sa ani pri futbale s chlapcami. A keď sme jej dali do ruky stolnotenisovú raketu, okamžite vyhrávala," zaspomínal si v rozhovore pre tenisovysvet.cz. jej otec David.

Športový talent sa nezaprie. Aj keď jej od útleho veku išlo prakticky všetko, vyhral tenis. „Úprimne, chcel som práve tento šport, pretože má veľmi dobrý cit pre loptičku,“ doplnil.

V západočeskom Sokolove tak vyrastal veľký talent. Keď mala Vondroušová pätnásť, vyhrala žiacky turnaj, kde zdolala aj niekoľko chlapcov. Nastal čas, aby odišla do Prahy – predsa len, v hlavnom meste boli podmienky pre jej rozvoj neporovnateľne lepšie.

„Kvôli Markéte ponúkli Sokolovu, kde všetky deti mali jedného trénera, že môže byť tenisovou farmou ČLTK Praha,“ podotkol hrdý otec. Tam si už Vondroušovú hýčkali ako budúcu hviezdu. „Uhradili jej dokonca aj ubytovanie,“ dodal.

Veľká kariéra sa mohla začať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pariiiiis❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Marketa (@marketavondrousova),

Šialená do topánok

V máji 2015 sa stala juniorskou svetovou jednotkou bez toho, aby ovládla čo i len jeden grandslamový turnaj. Nezastavil ju ani rok 2016, počas ktorého pre boľavý lakeť nedržala v ruke raketu osem mesiacov.

O rok neskôr sa prihlásila do kvalifikácie turnaja WTA vo švajčiarskom Bieli. Výsledok? Iba sedemnásťročná dievčina napokon celé podujatie vyhrala.

Mimochodom, aj keď sladkých sedemnásť znamená v živote profesionálnej tenistky stále iba začiatok kariéry, Vondroušová nie je ani zďaleka najmladšia, ktorá sa tešila z titulu na úrovni WTA.

Američanka Tracy Austinová sa stala šampiónkou, keď mala iba štrnásť rokov a 28 dní. A legendárna Steffi Grafová nazrela do kolotoča profesionálov ako čerstvá trinástka.

Vondroušová si zo Švajčiarska okrem titulu odniesla aj šek na 43-tisíc amerických dolárov. V prepočte na české koruny to bol necelý milión. Tušíte, na čo mladá Češka míňa najviac? Asi rovnako, ako jej rovesníčky, ktoré nehrajú tenis – na topánky.

"Mám skriňu s desiatimi priehradkami a stále mi to nestačí. Topánky sa mi povaľujú úplne všade – môj priateľ je z toho už poriadne vynervovaný. Vždy, keď prinesiem ďalší pár, povie: To si robíš srandu!

Na jar som si z Ameriky priniesla dva nové – som asi šialená. Dohromady ich mám asi dvesto. A to som ešte polovicu z nich nechala doma v Sokolove, kde si ich obúva babička a možno aj sestra," prezradila pre sport.cz.

Ale keď sme už pri peniazoch. Vondroušová ich okrem topánok zbytočne nevyhadzuje. Aj keď dnes by si už mohla dovoliť luxusné bývanie, stále žije v prenajatom dvojizbovom byte.

„Začínam už uvažovať aj nad vlastným, lebo neustále sťahovanie je únavné. Predovšetkým však potrebujem platiť ľuďom, ktorí mi vytvárajú dobré zázemie,“ povedala dnes 38. hráčka sveta. V reči netenisových fanúšikov – tréner, kondičný tréner, fyzioterapeut.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy Birthday Rogerrrr #legend#wimbledon2014

Príspevok, ktorý zdieľa Marketa (@marketavondrousova),

Z Rogera je paf

Počas krátkej kariéry si už stihla zarobiť 1,5 milióna dolárov, z toho tento rok viac ako 630-tisíc. Po Roland Garros na jej konto pribudne ďalších 620-tisíc a ak by proti Kontovej vyhrala, násobte dvoma.

Existenčné problémy, ako mnoho jej kolegýň z nižších poschodí rebríčka, síce už nemá, ale nezabudla na ne.

"Viem od ostatných dievčat, ako sa stresujú. Aj ja som to tak mala. Neustále sme museli zháňať najlacnejšie hotely či letenky. Takto začínajú skoro všetci – počíta sa každá koruna.

Veľa ľudí hrá pod tlakom, potrebujú vyhrať, aby mali na ďalší turnaj," pripomenula fakt, že začiatky tenisových profesionálov sú náročné aj po finančnej stránke.

Viete, čo spája Martinu Navrátilovú, Kvitovú, Šafářovú a Vondroušovú? Okrem toho, že sú Češky, aj dominantná ľavá ruka. Nezabudnuteľná žijúca legenda má z mladej krajanky radosť.

„O Markéte sme všetci vedeli, že má talent. Teraz sa však akoby všetko zišlo – navyše si mimoriadne verí. Na antuke vyrástla, vie, čo má na nej robiť. Jej hra však bude fungovať na každom povrchu,“ zamyslela sa pre iDNES.cz 62-ročná Navrátilová.

Slávna rodáčka z Prahy komentuje televízne dianie na Roland Garros. „Aj počas českých zápasov sa musím tváriť, že som neutrálna. Priznávam však, že keď vyhrávajú, mám obrovskú radosť. Ale aspoň ako jediná správne vyslovujem ich mená a popri tom ostatných opravujem,“ dodala.

Vondroušovej veľkým obľúbencom je Roger Federer. „Je super. Keď som hrala juniorku Wimbledonu, odfotila som sa s ním – aj dnes, keď ho vidím, som poriadne paf,“ priznala.

V tejto súvislosti sa v piatok v Paríži črtá malý problém. Mladá Češka nastúpi na hlavný dvorec ihneď po zápase Federera proti Rafaelovi Nadalovi. Čo ak bude zasa paf?

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #semifinále #Roland Garros #Markéta Vondroušová #české tenistky #kto je?