Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obhajkyňu na RG vyradila nenasadená tínedžerka. Rodí sa veľká hviezda

Ženský tenis je v uplynulých rokoch absolútne nevyspytateľný. Nasadená-nenasadená - v Paríži je to jedno. Tipovanie víťazky pred štartom Roland Garros? Prakticky nemožné.

06.06.2019 13:39 , aktualizované: 18:08
Amanda Anisimová Foto: ,
Americká tenistka Amanda Anisimovová akoby ani neverila, že práve vyradila obhajkyňu titulu na Roland Garros.
debata (1)

Trofej v sobotu napokon nezdvihne nad hlavu ani obhajkyňa triumfu. Rumunka a svetová trojka Simona Halepová sa neprebojovala ani do semifinále. V boji o postup medzi najlepšie štyri ju včera pomerne hladko zdolala Američanka Amanda Anisimovová – za 68 minút 6:2, 6:4.

Obe aktérky boli hádam ešte stále na kurte, keď športová novinárka Hannah Wilksová z live-tennis.com napísala na Twitter: „Práve rozmýšľam, koľko mojich topánok je starších ako Amanda.“

Nuž, zopár by sa možno aj našlo, lebo Anisimovová má iba 17 rokov. Je najmladšou semifinalistkou druhého grandslamového podujatia v sezóne od čias Češky Nicole Vaidišovej – tá sa do rovnakej fázy turnaja prebojovala pred 13 rokmi.

Anisimovová v semifinále narazí na Austrálčanku Ashleigh Bartyovú, ktorá si poradila s Madison Keysovou zo Spojených štátov za rovnako krátky čas 6:3, 7:5.

"Nemôžem tomu uveriť. Dlho a poctivo som trénovala, ale vôbec som nečakala, že sa mi to môže takto vrátiť. O semifinále v Paríži som ani nesnívala. Keď som vyšla na kurt, vedela som, že musím urobiť niečo výnimočné.

Proti Simone som odohrala jeden z najlepších zápasov vôbec, snažila som sa hrať rovnako ako ona, agresívne a diktovať tempo," prezradila mladá rodáčka z mesta Freehold v štáte New Jersey.

Ak by Američanka s ruskými koreňmi napokon Roland Garros vyhrala, štatistici by museli podobný kúsok hľadať až v roku 2004 – aj Ruska Maria Šarapovová ovládla Wimbledon vo veku 17 rokov.

Poslednou tínedžerkou, ktorá sa na kurtoch pri Boloňskom lesíku naposledy tešila, bola v roku 1997 Chorvátka Iva Majoliová.

„Len sa pozrite na tú mladú dámu – práve sa rodí veľká hviezda,“ nadchýnala sa pre Eurosport sedemnásobná víťazka z Paríža – Američanka Chris Evertová.

„Jej idolom je Maria Šarapovová. Hrá ako Maria Šarapovová. Halepová mala niekoľko možností, ako zvrátiť nepriaznivý vývoj, ale v rozhodujúcich momentoch zlyhala,“ dodala legendárna tenistka.

Ženská časť Roland Garros tento rok favoritkám nepraje. Ani jedna zo semifinalistiek – Anisimovová, Bartyová, Vondroušová, Kontová – sa ešte v živote neprebojovala do grandslamového finále. V sobotu sa jedna z nich minimálne na rok stane antukovou kráľovnou.

Roland Garros, ženy – štvrťfinále

Amanda Anisimovová (USA) – Simona Halepová (3-Rum) 6:2, 6:4
Ashleigh Bartyová (8-Austr.) – Madison Keysová (14-USA) 6:3, 7:5

Srb Novak Djokovič a Rakúšan Dominic Thiem utvorili druhú semifinálovú dvojicu dvojhry mužov. Svetový hráč číslo 1 Djokovič si poradil s turnajovou päťkou Nemcom Alexandrom Zverevom 7:5, 6:2, 6:2 a postúpil do svojho deviateho miestneho semifinále.

Ešte predtým Dominic Thiem nasadený ako štvrtý vyradil desiatku turnaja, Rusa Karena Chačanova, 6:2, 6:4, 6:2. Thiem potvrdil povesť výborného antukového hráča a medzi najlepšiu štvorku na Roland Garros postúpil po štvrtý raz v neprerušenej sérii. Vlani stroskotal až vo finále na rakete antukového kráľa Rafaela Nadala.

Premožiteľa Martina Kližana Chačanova vyprevadil energický Rakúšan z kurtu s poriadnym výpraskom. Zápas trval iba 107 minút a Thiem dovolil Rusovi uhrať iba 8 gemov. Pomer víťazných úderov a nevynútených chýb mal 25-ročný rodák z Wiener Neustadtu vysoko nadpriemerný (29–12).

„Odohral som veľmi dobrý zápas. Kontroloval som výmeny z forhendovej strany a to bolo veľmi dôležité. Veľa som toho nepokazil a to je úžasný poznatok,“ povedal Dominic Thiem v prvom pozápasovom rozhovore na kurte.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu Djokovič stále reálne útočí na zavŕšenie tzv. nepravého Grand Slamu, keďže vlani triumfoval na Wimbledone aj US Open a v tomto roku na Australian Open.

V súboji so Zverevom ťažil z oveľa presnejšej ruky, keďže na nevynútené chyby to bolo 18:40 z pohľadu 32-ročného Srba. Zverev doplatil aj na nepremieňanie brejkbalov, využil len jeden z ôsmich pokusov.

„Spočiatku sa mi ťažko hľadal rytmus a správna pozícia na returne, lebo súper výborne podával. Keď som sa lepšie oprel do výmen, vyhral som päť-šesť hier a potom to už išlo,“ uviedol Novak Djokovič podľa oficiálnej stránky podujatia na internete.

„Mohol som mať rýchlo brejk, dostal som sa viackrát k stavu 15:40. Aj neskôr som mal šance získať prvý set, ale nevyužil som ich. S pribúdajúcimi bodmi na súperovej strane som strácal kontrolu a on ju získaval. Uvedomujem si, aké ťažké je zdolať svetovú jednotku,“ skonštatoval Zverev.

Do semifinále dvojhry mužov postúpili štyria najvyššie nasadení hráči, keďže prvú semifinálovú dvojicu už v utorok utvorili hrajúce legendy Roger Federer (Švaj.-3) a Rafael Nadal (Šp.-2).

Najvyššia štvorka v najlepšej štvorke v mužskom singli na turnaji profiúrovne bola predtým naposledy na Australian Open 2012. Odvtedy uplynulo 488 turnajov.

Roland Garros, muži – štvrťfinále

Novak Djokovič (Srb-1) – Alexander Zverev (Nem.-5) 7:5, 6:2, 6:2 Dominic Thiem (Rak.-4) – Karen Chačanov (Rus.-10) 6:2, 6:4, 6:2

TV Pravda: Nový tréner Slovana Roman Stantien o svojich prvých krokoch vo funkcii

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky #ženy #štvrťfinále #Roland Garros