Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal na antuke? Aj Federer je outsider

Roland Garros sa blíži k svojmu víkendovému vyvrcholeniu. Ale čo ak má tento ročník vrcholov viac? Lebo semifinále medzi Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom takým určite je.

05.06.2019 20:16
Rafael Nadal, Roger Federer Foto:
Rafael Nadal a Roger Federer počas Roland Garros 2019.
debata

Dvaja titani, jeden favorit. Bitka o postup do nedeľňajšieho finále bude už 39. súbojom tenisových legiend.

Jednoznačných 13:2

Teraz niekoľko faktov, prečo je v tomto zápase 32-ročný Španiel obrovským favoritom.

To, že skóre ich vzájomných duelov – 23:15 – vyznieva v jeho prospech, nie je podstatné. Dôležité je toto číslo – 13:2. Z pätnástich stretnutí na antuke odchádzal Federer ako víťaz iba dvakrát. Bolo to však veľmi dávno – v Hamburgu 2007 a v Madride 2009. Ktovie, či si ešte spomína…

Videospomienka na finále v Madride 2009

Na očakávaniach, že do finále postúpi rodák z Malorky, nemení nič ani ich tohtoročná antuková bilancia – Nadalova 19:3 a Federerova 9:1.

Zdolať Nadala na bežnom turnaji je niečo neobvyklé, vyradiť ho na Roland Garros unikátne. Ako chutí takýto triumf, vedia iba Robin Söderling a Novak Djokovič. Švéd, ktorému sa to podarilo v roku 2009, ponúka recept.

„Treba byť agresívny. Nemal som z neho strach, snažil som sa hrať ofenzívne – ako sa len dalo. Nadal nesmie mať priestor, musí byť neustále pod tlakom. Ak zostanete na základnej čiare a začnete hrať opatrne, je po vás,“ prezradil bývalý tenista svoje know-how pre portál Tennis Smash.

Rafael Nadal. Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
Tenis Nadal Rafael Nadal.

Žiada sa doplniť, že hráč, ktorý si pred zápasom proti Nadalovi neverí, by si zrejme ani nemal špiniť tenisky – s takým urobí 11-násobný parížsky víťaz krátky proces.

„Proti každému hráčovi existuje šanca. Nikto sa predsa nepríde pozrieť na zápas, ktorý je vopred rozhodnutý,“ tvrdil Federer po postupe do semifinále.

Keď si však pozorne prečítate jeho slová (aj medzi riadkami), neunikne vám, že Švajčiar proti Nadalovi veľkým herným sebavedomím neoplýva. Napokon, posúďte sami.

„Nikdy neviete, čo sa môže stať. Súper môže byť chorý alebo inak indisponovaný. Možno práve vystihnete svoj skvelý deň a on ten slabší. Možno bude fúkať príliš silný vietor, zápas prerušia desaťkrát pre dážď a vám to môže zahrať do kariet. Nikdy neviete, čo príde,“ zamyslel sa 20-násobný grandslamový šampión.

Akoby sám vedel, že hrať v Paríži špičkový tenis proti Španielovi málokedy stačí. Aby ho premohol, potrebuje viac – pomoc od súpera.

Roger Federer. Foto: TASR/AP, Michel Euler
Francúzsko Tenis Roland Garros grandslam 1.kolo Federer Roger Federer.

Vyrástol na antuke

Nadal a antuka? V tenise by ste väčšiu symbiózu hľadali márne. Ani Federer a Sampras neboli takí dominantní na tráve alebo Djokovič na jeho obľúbenom betóne. Napriek tomu hovoriť o čoskoro 38-ročnom Bazilejčanovi, že si s najpomalším tenisovým povrchom netyká, by bola lož. Raz už Roland Garros vyhral.

„Veľa ľudí pochybuje o tom, či dokáže byť po niekoľkoročnej antukovej odmlke konkurencieschopný. On však na tomto povrchu vyrástol – vie, ako má na ňom hrať. Nie je to ako keď postavíte rekreačného lyžiara na štart prudkého zjazdu. Federer už predsa vyhral v Ríme aj v Madride – zvláda na antuke aj veľké zápasy,“ upozornil slávny americký tenisový tréner Paul Annacone.

Pravdou je, že Federer sa počas troch sezón v Paríži neukázal. Keď sa tento rok opäť zapojil do diania na antukových dvorcoch, mnohí špekulovali, či to už nie je jeho postupná rozlúčka s tenisom. Ale našli sa aj takí, ktorí videli za tým ešte viac – tzv. tenisoví konšpirátori.

Bazilejčana obviňovali z toho, že sa chce vyhnúť Nadalovi na jeho obľúbenom povrchu. „Ak by som mal pri návrate na antuku v hlave, že sa mu chcem automaticky vyhnúť, radšej by som na nej vôbec nehral,“ zareagoval Federer.

Švajčiar zatiaľ vo Francúzku valcuje. Do utorňajšieho štvrťfinále, v ktorom odohral vyrovnaný zápas proti krajanovi Stanovi Wawrinkovi, to bola spanilá jazda.

„Jeho najväčšou výzvou je aj tak vek – čoskoro bude mať 38 rokov, ak chce uspieť, potrebuje vyhrať sedem zápasov na tri víťazné sety – to je neskutočne veľká porcia tenisu. Ale keďže tu už bol päťkrát vo finále a raz dokonca uspel, nevidím dôvod, prečo by nemohol vyhrať aj teraz,“ poznamenal Annacone.

Stávkové kancelárie v tom majú jasno. Kurz na Nadala bol deň pred zápasom 1,14, na Federera 5,5. Španiela favorizuje aj portál tennistonic.com – predpovedá jeho víťazstvo v štyroch setoch.

Ale…

„Stále nie je koniec. Päť solídnych zápasov mám za sebou, ak chcem na antuke skutočne niečo dosiahnuť, potom musím zdolať Rafu. On je predsa ten najsilnejší,“ dodal odhodlane Federer.

TV Pravda: Prezident Slovenského atletického zväzu a šéf organizačného výboru mítingu P-T-S Peter Korčok hovorí o hlavných ťahákoch 54. ročníka obnoveného atletického podujatia
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Roland Garros 2019