Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan má gombík na zázračné kúsky, no musí víťaziť priebežne

Ako posledný zo Slovákov sa s tohtoročným Roland Garros rozlúčil Martin Kližan. Onedlho 30-ročný Bratislavčan však na svojej obľúbenej antuke stále čaká na životný grandslamový výsledok.

03.06.2019 15:42
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan môže podľa bývalého tenistu Jána Krošláka pomýšľať na elitnú desiatku.
debata

„Potrebuje vyhrávať priebežne, nielen z času na čas, ako to u neho býva zvykom. Potom môže myslieť aj na prvú desiatku,“ tvrdí bývalý tenista Ján Krošlák (44). Dianie vo Francúzku sleduje z anglického Surbitonu.

Zo siedmich Slovákov sa do druhého týždňa neprebojoval nik. Je to sklamanie?

Vždy záleží na žrebe. Viktória Kužmová ma milo prekvapila, ale jediný, kto mal nárok dostať sa do druhej polovice Roland Garros, bol Martin Kližan. Výsledky pred začiatkom turnaja mal síce slabšie, ani jeho forma nebola ideálna, ale všetci vieme, čo dokáže na antuke.

Karen Chačanov je ťažký súper, no Kližan je dosť kvalitný na to, aby ho zdolal. Žiaľ, dva päťsetové súboje, ktoré absolvoval niekoľko dní predtým, si vyžiadali daň.

Dominik Hrbatý vraví, že môže patriť medzi päť najlepších antukárov na svete. Súhlasíte?

Už pred štyrmi či piatimi rokmi som tvrdil, že Kližan má na elitnú desiatku. A nemyslím iba na antuku, skvele dokáže zahrať aj na betóne. Nechápem ani jeho fóbiu z trávy – jeho ruka je dosť šikovná i rýchla na to, aby uspel na ktoromkoľvek povrchu.

Už keď v roku 2012 zdolal v 3. kole US Open Francúza Tsongu, bolo mi jasné, že má aj na absolútnu špičku. Na tom zápase som bol – Tsonga vtedy patril do elitnej päťky a Martin bol lepším hráčom. U neho si však musí najprv všetko sadnúť.

Čo konkrétne?

Zdravie, trénovanosť, kondícia, hlava – Kližan musí vyhrávať priebežne, nielen z času na čas. Nezabúdajme, že na pozíciu v najlepšej desiatke je dvadsať, možno až tridsať adeptov – dostanú sa tam však len tí, u ktorých sa tieto faktory skĺbia v správny čas.

Kližan v Paríži opäť dokázal obrátiť nepriaznivé skóre. Je to vizitka bojovníka?

Martin má niečo, o čom môže mnoho jeho súperov iba snívať – je to pomyselný gombík, ktorý – keď je zle – zvykne stlačiť. Potom zrazu vyťahuje zázračné kúsky. V tomto je naozaj famózny, jeho víťazné údery proti mečbalu, to nie je žiadna náhoda.

Hrbatý označil túto jeho vlastnosť za slabinu. Chcel, aby bol konzistentnejší…

Nie úplne s ním súhlasím. Martin potrebuje zvýšiť predovšetkým základný level svojej hry. Aj Nadal sa dokáže prepnúť – tiež má fázy, keď všetci pri obrazovke híkajú. Pochopiteľne, nedá sa hrať takto celý zápas.

Po prehre s Chačanovom oznámili rozchod. Bude Hrbatý Kližanovi chýbať?

Ťažko sa mi na to odpovedá. Vôbec neviem, kto s kým sa rozišiel – či Kližan s Hrbatým, alebo Hrbatý s Kližanom.

Dlhé roky mala skvelé výsledky Dominika Cibulková, v posledných mesiacoch sa jej však nedarí. Môže to byť aj tým, že v hlave už nosí blížiaci sa záver kariéry?

Vek hrá svoju rolu. Má tridsať rokov – keď sa zobudí, zaiste cíti, že to nie je, ako keď mala 22. Jej tenis bol vždy fyzicky mimoriadne náročný a takto sa hrať donekonečna nedá. Na druhej strane má oveľa viac skúseností – pokojne ešte môže vyhrať veľký turnaj, alebo sa dostať do semifinále grandslamu. Určite ju neodpisujem.

Medzi mužmi ďalej postupujú favoriti – žiadne veľké prekvapenie sme zatiaľ nevideli. Smeruje to k finále Rafael Nadal – Novak Djokovič?

V nedeľu som sledoval zápas Wawrinku s Tsitsipasom – to bol neskutočný tenis. Švajčiar už raz Roland Garros vyhral, nevidím dôvod, aby to nedotiahol ďaleko aj tentoraz. Ešte viac ma však prekvapuje Federer – v jeho podaní vyzerá zatiaľ celý turnaj veľmi presvedčivo.

Viem, že väčšina si nepripúšťa iné finále, ako Nadal – Djokovič, ale ja by som to tak jasne nevidel. V Paríži nie je iba jeden favorit, môže to tam byť celkom vyrovnané. Nakoniec medzi nimi rozhodnú detaily – napríklad, kto sa bude cítiť lepšie fyzicky.

Momentálne vediete Lukáša Lacka na turnaji v anglickom Surbitone. Stíhate podrobne sledovať aj dianie v Paríži?

Nie je to jednoduché, lebo takmer celé dni trávime na kurte. Keď však večer prídeme na izbu, pozrieme sa, ako tam chlapci masírujú antukové dvorce.

Mimochodom, o Lackovi sa kedysi vravelo, že sa nedokáže absolútne oddať tréningu. Zmenilo sa to už?

Trénujem ho už pol roka a dosiaľ sme nemali žiadny konflikt. Na kurte si vždy všetko poctivo odmakal. Ale potom je aj posilňovňa či telocvičňa, kde sa pracuje na kondičnej príprave – tam to nie je vždy stopercentné. V každom prípade – doteraz neodohral jediný zlý či odfláknutý zápas. Po tejto stránke som spokojný.

Aktuálne je na 138. mieste v rebríčku ATP. Kde by ste ho chceli vidieť po trávnatej časti sezóny, na ktorú sa už pripravujete?

Keď bude tam, kde je teraz, budem šťastný. Čaká ho veľmi náročná časť sezóny, v ktorej obhajuje 300 bodov – ak nič neuhrá, klesne možno až na 250. miesto. Najbližších päť týždňov to bude mať ťažké.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Ján Krošlák #Roland Garros 2019