Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal valcuje. Pred finále ho ťažko niekto zastaví

Nepotrebuje veľa času, aby všetkým pripomenul, kto je na kurte pánom. Nemusí sa hrdiť ani jedenástimi parížskymi titulmi, lebo stačí vidieť spôsob, akým získava body, gemy, sety a napokon zápasy.

31.05.2019 07:15
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Rafael Nadal má za sebou na Roland Garros iba dve kolá, ale aj tak ho všetci vidia už vo finále. Je vo forme – vlastne ako vždy, keď sa objaví na antuke. Navyše, jeho cesta turnajovým pavúkom nie je vôbec hrboľatá. Napriek tomu, že už dnes ho čaká duel s neraz nebezpečným Davidom Goffinom. No očakávania sa jasné – Belgičan by mal byť pre Španiela lahôdkou.

Keď Nadal schádzal v stredu z kurtu po víťazstve nad nemeckým kvalifikantom Madenom (6:1, 6:2, 6:4), rozladila ho iba jedna vec – keď sa ho jeden z novinárov opýtal na tri dvojchyby, ktoré urobil v treťom sete.

„V poriadku, spravil som chyby. Čo chcete, aby som povedal?“ zareagoval podráždene. Dal si pauzu a potom s pokojom na perách pokračoval ďalej: „Realitou však je, že stratené podanie som získal ihneď späť. V zápasoch na tri víťazné sety je náročné udržať si po celý čas koncentráciu.“

Otázky novinárov idú občas pod kožu – to všetko s cieľom dostať z respondenta niečo nové, zaujímavé a dosiaľ neopozerané. Avšak každý, kto sledoval Nadala na tohtoročnom Roland Garros v akcii, videl, že 32-ročný Malorčan má fazónu.

Aj legendárny John McEnroe.

Keď sa bývalého skvelého tenistu opýtali na mená, ktoré by mohli Nadalovi v Paríži skrížiť majstrovské plány, vysypal ich šesť.

Víťaz tamojšieho podujatia z roku 2016 – Novak Djokovič, jeho predchodca Stan Wawrinka, Roger Federer, ktorý sa na slávnej antuke radoval v roku 2009, dvojnásobný finalista Dominic Thiem, šampión turnaja Masters v Ríme Fabio Fognini a Grék Stefanos Tsitsipas.

„Vyzerá, že je nezastaviteľný, ale nezabúdajme, že čoskoro bude mať už 33 rokov,“ pripomenul Američan, ktorého okrem grandslamových trofejí preslávili aj slovné prekáračky so súpermi či empajrovými rozhodcami.

Rafael Nadal (vľavo) a Novak Djokovič. Podľa... Foto: SITA/AP, David Vincent
Novak Djokovič, Rafael Nadal Rafael Nadal (vľavo) a Novak Djokovič. Podľa Johna McEnroea je Srb jediným tenistom, ktorý by Španiela v Paríži mohol zdolať.

„Djokovič, Thiem a Fognini sú na opačnej strane pavúka. Federer na antuke? Je zrejmé, že Nadal má z neho vždy rešpekt. Wawrinka iba vtedy, ak ukáže to, na čo má – a zdá sa, že je na správnej ceste,“ zamyslela sa niekdajšia svetová jednotka.

Nadal má na Roland Garros úctyhodnú bilanciu – v Paríži prehral iba dvakrát. V roku 2009 so Švédom Söderlingom a neskôr aj s Djokovičom. Podľa McEnroea je Srb jediným tenistom, z ktorého môže mať najlepší antukár všetkých čias oprávnené obavy. „Ale ak sa stretnú vo finále, stále to vidím na 60:40 pre Nadala,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roland Garros 2019