Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kližan môže byť jeden z najlepších antukárov. Musí odstrániť výkyvy

Poriadnu guráž i nemalú dávku šťastia potreboval Martin Kližan, aby sa prebojoval do 2. kola Roland Garros. Za stavu 0:2 na sety bol proti Michailovi Kukuškinovi krok od vyradenia.

30.05.2019 06:00
Martin Kližan, Dominik Hrbatý Foto: ,
Slovenský tenista Martin Kližan a jeho tréner Dominik Hrbatý.
debata

„Martin je vynikajúci hráč, ale na kurte často stráca koncentráciu. Ak si niekto myslí, že obraty sú jeho silnou stránkou, ono to môže byť aj naopak – svedčí to aj o nejakej slabosti,“ tvrdí jeho tréner Dominik Hrbatý (41).

Boli chvíle, keď ste už neverili v Kližanov postup?

Ťažko povedať – v úvodných dvoch setoch spravil veľa nevynútených chýb, nevedel som, či sa nakoniec dostane do rytmu a jeho hra sa zlepší. Našťastie sa potom uvoľnil.

Otočil by takýto nepriaznivý vývoj aj pred piatimi rokmi?

Dnes je konzistentnejší tenista, má omnoho menej výkyvov. Už sa mu nestáva, ako kedysi, že do zápasu nedá absolútne všetko. Možno to je vekom, možno získanými skúsenosťami. V tomto štádiu kariéry už aj on zistil, že vyhrať sa dá aj keď nemá najlepší deň. Keď hráč bojuje a mentálne sa neopúšťa, šanca môže prísť vždy.

Zdá sa, že popasovať sa s nepriaznivým vývojom v zápase mu sedí. Napokon, dostal za to už aj ocenenie. O čom to svedčí?

Martin je vynikajúci hráč, ale na kurte často stráca koncentráciu. Takže ak si niekto myslí, že obraty sú jeho silnou stránkou, ono to môže byť aj naopak – svedčí to aj o nejakej slabosti.

Pretože ak by bol stále od začiatku zápasu hlavou tam, kde má byť, neraz by sa nemusel s nepriaznivým vývojom potýkať. Stáva sa, že keď si myslí, že zápas je už stratený, začne hrať špičkový tenis.

Môže aj jeho ležérny pohyb medzi výmenami miasť súperov? Akoby dával najavo, že s prehrou je už zmierený…

Určite to má nejaký vplyv. Ale platí to predovšetkým pri hráčoch, ktorí sú v rebríčku na 70. mieste a nižšie. Naopak, s hráčmi z elitnej päťdesiatky sa dokázal takýmto spôsobom vrátiť do zápasu hádam iba párkrát.

Niekoho možno svojou ležérnosťou pomýli, nájdu sa však aj takí, ktorým stúpne sebavedomie – povedia si: zabijem ti ešte jeden klinček do rakvy. Ak by dnes niekto spravil jeho kariérnu štatistiku, koľko obrátil zápasov, zistil by, že sa mu to podarilo zväčša iba so slabšími hráčmi. Opakujem – je to skôr jeho slabosť.

Martin Kližan zdolal v 1. kole Roland Garros... Foto: TASR/AP, Michel Euler
Francúzsko Paríž SR tenis Roland muži Kližan Martin Kližan zdolal v 1. kole Roland Garros Michaila Kukuškina.

Môže ho obrat proti Kukuškinovi na Roland Garros naštartovať?

Dúfam, že áno. Ak v ďalšom kole nadviaže na záver z 1. kola, bude to dobré. Nesmie si však nechať súpera ujsť.

Bude musieť proti Pouillemu pridať?

Proti hráčom, ktorí sa pohybujú okolo dvadsiateho miesta, treba hrať vždy na maximum. Predovšetkým si musí odpustiť slabšie chvíľky – Francúz by mu to spočítal. Ak sa rebríčkovo najlepší hráči už raz zahryznú, potom málokedy pustia.

Prečo hrá Kližan v tejto sezóne horšie ako vlani?

Rozprávali sme sa o tom. Vlani hral proti slabším tenistom. Teraz, keď je v rebríčku vyššie, stretáva sa s lepšími – a tí mu už toľko šancí nedávajú. Dnes preto riešime iné veci ako pred rokom.

Vo februári ste ho označili za jedného z najlepších antukárov na svete. Platí to stále?

Isteže. Aj keď tam Martin zatiaľ výsledkovo nie je, potenciál na to definitívne má. Človek niekedy vidí bod A a potom aj bod B, ale nevie, ako sa dostane z jedného do druhého. Niekedy tam vedie aj sto ciest, ja ako tréner musím nájsť tú správnu. A potom ho – samozrejme – presvedčiť, že sa má po nej vydať.

S čím odídete z Paríža spokojný?

Ak Martin prejde aj cez 2. kolo, bude to v poriadku.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréner #rozhovor #Martin Kližan #Dominik Hrbatý #slovenskí tenisti #Roland Garros 2019