Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kužmová si zahrá o osemfinále Roland Garros. Svetovú štvorku zastavila hnačka

Slovenská tenistka Kristína Kučová sa nepostarala o prekvapenie na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži.

29.05.2019 16:21 , aktualizované: 20:20
Viktória Kužmová Foto: ,
Viktória Kužmová postúpila do 3. kola Roland Garros.
debata

Kučová dosiahla na RG maximum

Ako úspešná kvalifikantka nestačila v stredajšom súboji 2. kola na turnajovú dvojku Češku Karolínu Plíškovú a podľahla jej hladko 2:6, 2:6. V treťom kole svetovú dvojku Plíškovú preverí víťazka duelu Petra Martičová (Chor.-31) – Kristina Mladenovicová (Fr­.).

Dvadsaťdeväťročná Kučová (203. v renkingu WTA) a o dva roky mladšia Plíšková (2.) absolvovali štvrtý vzájomný duel. V predchádzajúcich troch zápasoch zakaždým triumfovala česká tenistka.

V stredu na parížskej antuke videl diváci vyrovnaný úvod stretnutia až do stavu 2:2. Od tohto momentu získala česká hráčka vo svoj prospech štyri gemy a oslalovala zisk úvodného setu v pomere 6:4.

Rovnaký priebeh malo aj druhé dejstvo. Slovenka dokázala vzdorovať Plíškovej iba do stavu 2:2. Česká tenistka získala nasledujúce štyri hry a tešila sa z postupu do ďalšieho kola.

Rodáčka z Bratislavy Kučová štartuje na grandslamovom podujatí vo francúzskej metropole tretíkrát. Pri predchádzajúcich dvoch účastiach (2017, 2018) sa nedokázala prebojovať cez prvé kolo, takže si tento rok vylepšila miestne maximom.

Okrem tohtoročného Roland Garros sa v druhom kole predstavila aj vo Wimbledone (2009, 2017) a na Australian Open (2017). Ďalej na turnajoch veľkej štvorky ešte nikdy nepostúpila.

Víťazka juniorskej dvojhry US Open 2007 Kučová si účasť v parížskej kvalifikácii vybojovala až úspešným ťažením na zámorských kurtoch v priebehu apríla, v rámci ktorého triumfovala na podujatí ITF v americkom Dothane.

Kvalifikáciou Roland Garros prešla bez straty setu a v prvom kole hlavnej súťaže dokonca zdolala bývalú svetovú dvojku a miestnu šampiónku z roku 2009 Rusku Svetlanu Kuznecovovú 6:4, 6:2.

Kužmová využila problémy súperky

Viktória Kužmová postúpila do 3. kola dvojhry. Jej súperka svetová štvorka Kiki Bertensová z Holandska musela pre náhlu nevoľnosť zápas 2. kola za stavu 3:1 v prospech slovenskej tenistky skrečovať.

Kužmová za stavu 2:1 prelomila podanie Bertensovej a dostala sa na koňa. V priebehu ďalšieho gemu si Holanďanka, ktorá nebola vo svojej koži a kopila nevynútené chyby, nechala na kurt zavolať lekárku.

Sťažovala sa, že sa jej trasú ruky a nemá v nich silu. Následne zápas skrečovala a rozlúčila sa s parížskym publikom. "Na utorňajšom tréningu som sa cítila fajn, ale dnes ráno som vstala už o tretej ráno. Vracala som a počas celého dňa som mala hnačky.

Niekoľko hodín pred zápasom sa môj stav zlepšil, no počas rozcvičky sa to opäť zhoršilo. Nemala som žiadnu energiu. Je mi ľúto, že som musela zápas skrečovať, pretože v uplynulých týždňoch som bola vo veľmi dobrej forme," povedala Bertensová.

Ďalšou súperkou Kužmovej bude nasadená dvadsaťšestka Britka Johanna Kontová, ktorá zdolala Američanku Lauren Davisovú 6:3, 1:6, 6:3.

„S trénerom sme vedeli, ako súperka hrá, keďže sme mali za sebou už dva zápasy. Taktiku sme, samozrejme, pred zápasom preberali. Snažila som sa hrať svoju hru v prvom sete, čiže tlačiť sa do kurtu, neponáhľať sa, udržať loptičku dlhšie v hre cez krížne údery,“ vravela po zápase Kužmová.

„Súperka je veľmi nepríjemná, veď je to hráčka Top 10, ktorá vyhrala veľké turnaje. Jej skreč? Je mi to ľúto, že sa to takto skončilo. Verím, že sa bude mať čoskoro lepšie,“ doplnila.

Na otázku, či na kurte vnímala indispozície Bertensovej, Kužmová odpovedala: „Najprv som si nič nevšímala, lebo som sa sústredila len na seba. Potom som však išla servovať a ona tam nebola, sedela na lavičke. Neskôr mi to povedali aj lekári na kurte, že jej nie je dobre.“

Kužmovej tréner Michal Mertiňák nečakal, že zápas bude mať taký rýchly priebeh. "Dnes to dlho netrvalo. Do stavu 3:1 a 40:15 hrala Viki dobre a odvážne. Možno aj to trochu urýchlilo Kikin skreč.

Keby vyhrávala, možno by to skúšala ešte dlhšie. Kontová je skúsená a kvalitná hráčka, ale tešíme sa na ďalšie kolo," povedal Mertiňák.

Dvadsaťjedenročná Kužmová (46. v rebríčku WTA) a o šesť rokov staršia Bertensová (4.) odohrali tretí vzájomný duel v prebiehajúcej sezóne. Vo februári zvíťazila Slovenka v rámci 2. kola na turnaji v Dubaji 6:2, 4:6, 7:6 (6).

Pre Kužmovú išlo o prvý kariérny triumf nad hráčkou Top 10 rebríčka WTA. Odveta sa uskutočnila v marci na hardovom podujatí v americkom Miami, z triumfu sa po výsledku 3:6, 6:0, 6:1 tentokrát tešila Bertensová.

Rodáčka z Košíc Kužmová sa v hlavnej súťaži v Paríži štartuje po druhýkrát. Pri vlaňajšej premiére dokázala prejsť cez 1. kolo, keď zdolala miestnu šampiónku z roku 2010 Francescu Schiavoneovú z Talianska 7:6 (2), 7:6 (2).

V aktuálnej sezóne má zverenka Michala Mertiňáka v rámci projektu NTC Kužmová na svojom konte jednu singlovú semifinálovú účasť na podujatí WTA. Medzi najlepšiu štvoricu sa jej podarilo prebojovať ešte v januári v novozélandskom Aucklande.

Roland Garros, dvojhra žien – 2. kolo

Karolína Plíšková (ČR-2) – Kristína Kučová (SR) 6:2, 6:2
Viktória Kužmová (SR) – Kiki Bertensová (Hol.-4) 3:1 – skreč, Bertensová odstúpila

Sloane Stephensová (USA-7) – Sara Sorribesová-Tormová (Šp.) 6:1, 7:6 (3)
Elina Svitolinová (Ukr.-9) – Kateryna Kozlovová (Ukr.) bez boja, Kozlovová nenastúpila
Anastasija Sevastovová (Lot.-12) – Mandy Minellová (Lux.) 6:2, 6:4
Belinda Bencicová (Švaj.-15) – Laura Siegemundová (Nem.) 4:6, 6:4, 4:4 – prerušené pre tmu
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-19) – Johanna Larssonová (Švéd.) 6:4, 6:1
Elise Mertensová (Belg.-20) – Diane Parryová (Fr.) 6:1, 6:3

Cibulková skončila aj vo štvorhre

Slovenská tenistka Dominika Cibulková a Češka Lucie Šafářová nepostúpili do 2. kola štvorhry. V stredajšom stretnutí 1. kola podľahli americko-nemeckej dvojici Sofia Keninová, Andrea Petkovicová 4:6, 0:6.

Tridsaťročná Cibulková sa do 2. kola deblovej súťaže na Roland Garros prebojovala v rokoch 2010, 2012, 2014 a 2016. Jej grandslamovým maximom vo štvorhre je štvrťfinálová účasť na US Open 2008, kde bola jej partnerkou Francúzka Virginie Razzanová.

Na okruhu WTA sa jej v debli najviac darí v holandskom Hertogenboschi. Všetky tri doterajšie finálové účasti si pripísala práve na miestnej tráve, zakaždým po boku s inou partnerkou. Z celkového triumfu sa Cibulková tešila až na tretí pokus, keď sa radovala spoločne s Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

Jej „parížska“ partnerka 32-ročná Šafářová je miestnou deblovou šampiónkou z rokov 2015 a 2017. V oboch prípadoch zdvihla víťaznú trofej nad hlavu spoločne s Američankou Bethanie Mattek-Sandsovou.

Päťnásobná víťazka Pohára federácie Šafářová už počas vlaňajšieho finále Fed Cupu informovala o konci svojej profesionálnej kariéry. Vinou zranení sa jej rozlúčka uskutočnila na viac etáp. Pôvodne plánovala povedať fanúšikom zbohom na domácom podujatí WTA v Prahe.

Jej stála „spolubojovníčka“ Mattek-Sandsová však musela svoju účasť nakoniec odrieknuť. Keďže sa Američanka nemohla predstaviť ani vo francúzskej metropole, absolvuje Šafářová svoj posledný súťažný štart po boku slovenskej stálice Dominiky Cibulkovej.

Roland Garros, štvorhra žien – 1. kolo

Sofia Keninová, Andrea Petkovicová (USA/Nem.) – Dominika Cibulková, Lucie Šafářová (SR/ČR) 6:4, 6:0

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy. A od uplynulého víkendu aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky #2. kolo #Kristína Kučová #Roland Garros 2019