Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal stráca víťaznú auru. Aj vo svojej obývačke

Rafael Nadal je kráľom antuky. A stále najväčším favoritom blížiaceho sa Roland Garros. Ale...

02.05.2019 15:14
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal na antukovom turnaji v Barcelone.
debata

Keď sa španielsky tenista vrátil po zranení na tenisové dvorce, nesprevádzali ho žiadne pochybnosti. Rodák z Malorky mal ladiť formu na druhý grandslamový turnaj v sezóne tam, kde to má najradšej – na obľúbenej antuke. Najprv v Monte Carle a následne v Barcelone. Na turnajoch, na ktorých rok čo rok dominoval.

Toto je však iná sezóna. Akoby nie Nadalova. Čoskoro 33-ročný tenista prehral v monackom kniežatstve s Talianom Fabiom Fogninim a presne o týždeň aj v metropole Katalánska s Rakúšanom Dominicom Thiemom. V oboch prípadoch v semifinále.

Fognini aj Thiem sú skvelí tenisti, druhý z nich je na antuke ako doma, ale prehrať dvakrát v rade v semifinále? To je ako keď Brazília prehrá dva futbalové zápasy po sebe. Niečo zvláštne. Znamená to však, že Nadal nemá najväčšiu šancu ovládnuť Roland Garros? V žiadnom prípade.

V Paríži dvíhal trofej už jedenásťkrát a kurty pri Boulogneskom lesíku opúšťal bez víťazného gesta iba v dvoch prípadoch. V roku 2009 v 4. kole proti Švédovi Robinovi Söderlingovi a vo štvrťfinále 2015 s Novakom Djokovičom.

„Iba blázon by ho mohol odpisovať. Ale napriek tomu je tohtoročný antukový grandslam najotvorenejšou záležitosťou za uplynulé roky,“ napísal športový portál Sportskeeda.com.

Španielsky tenista sa najbližšie predstaví na domácom podujatí v Madride. Je to však ten z antukových turnajov, ktorý mu až tak nesedí. Hrá sa vo vysokej nadmorskej výške a na relatívne rýchlom povrchu, ktorý obľubujú skôr ofenzívni tenisti.

„Rafa je vždy najhorúcejším kandidátom na zisk trofeje, ak sa hrá na antuke a nezmení sa to, kým bude v tenisovom kolotoči. Keď mu to zdravie dovolí, je medzi nami najlepším tenistom na najpomalšom povrchu,“ priznal na začiatku antukovej sezóny Novak Djokovič.

Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal. Foto: SITA/AP, David Vincent
Novak Djokovič, Rafael Nadal Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal.

Ale Nadal už dvakrát prehral.

Pred začiatkom Roland Garros absolvuje ešte dva turnaje kategórie Masters. Po Madride sa ukáže aj v Ríme. Potrebuje vyhrať aspoň jeden z nich, ak nie oba. Ak by cestoval do Francúzska bez turnajového víťazstva, dostala by jeho aura nezdolateľného kráľa antuky na frak.

Kurz na jeho triumf v Paríži je 2,2 – na Djokoviča tri. Malý rozdiel.

Vyzerá to na solídnu zápletku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič