Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostanú radostné i smutné spomienky. Cibulková odohrá posledný fedcupový zápas

Veľkonočné stretnutie Pohára federácie proti Brazílii bude pre tenistku Dominiku Cibulkovú rozlúčkou so slovenskou reprezentáciou. O necelý mesiac (6. mája, pozn.) oslávi bývalá svetová štvorka Cibulková tridsiate narodeniny a víťazná rozlúčka so slovenským tímom navyše pred domácim publikom by bola príjemným darčekom k blížiacemu sa jubileu.

10.04.2019 11:48 , aktualizované: 17:31
Dominika Cibulková Foto:
Dominika Cibulková.
debata (3)

Svoju fedcupovú kariéru začala pred štrnástimi rokmi. Doteraz nastúpila v 40 zápasoch s bilanciou 21 víťazstiev a 19 prehier. Viac sa jej darilo v dvojhre, v ktorej uspela v 20 dueloch a jedenásťkrát odchádzala z kurtu ako zdolaná.

Hrať za svoju rodnú krajinu bolo pre Cibulkovú vždy poctou. Ukončiť túto životnú kapitolu nebolo pre hrdú reprezentantku podľa jej vlastných slov ľahké.

„Takéto rozhodnutie nie je nikdy jednoduché. Pohrávala som sa s touto myšlienkou už pár mesiacov. Sama som bola prekvapená, ako ťažko sa mi o tom uvažovalo. Povedala som si, že fanúšikovia si to zaslúžia vedieť vopred. Aj keď to možno bude väčší stres, väčšia nostalgia doľahne na mňa. Urobila som to najmä kvôli nim, fandia mi a podporujú ma a takto sa budú môcť prísť aj osobne pozrieť. Som naozaj rada, že to môžem takto pre nich urobiť,“ povedala Cibulková.

Brazílčanky by podľa papierových prognóz nemali predstavovať pre hráčky SR veľkú hrozbu. Túto skutočnosť si uvedomuje aj Cibulková.

„Sme v pozícii favorita. Vieme však, aký vie byť Fed Cup nevyspytateľný. Budem veľmi šťastná, keď to potvrdíme. Bude to môj posledný reprezentačný zápas, tak verím, že ma nepremôžu emócie a bude to všetko v pohode. Brazílsku jednotku Beatriz Haddadovú-Maiovú som videla hrať možno dvakrát v živote. Kapitán ju sledoval, keď sme boli na turnajoch v USA. Ich druhú hráčku vôbec nepoznám. Verím, že to nebude nová Andreescuová (Cibulková podľahla 18-ročnej Kanaďanke v Indian Wells 2:6, 2:6. pozn.). Dúfam, že to bude prebiehať tak, ako si to predstavujeme. Hrala som neskutočne veľa zápasov proti ľaváčkam, proti ich jednotke však ani jeden, takže si jej hru určite dobre naštudujem,“ dodala Cilbulková.

Pri spomienkach na svoju reprezentačnú kariéru vyzdvihla Cibulková dva momenty, ktoré jej najviac utkveli v pamäti. V roku 2007 nastúpila ako 18-ročná proti vtedajšej členke Top 10 rebríčka WTA Češke Nicole Vaidišovej. Oveľa skúsenejšej súperke podľahla až po tuhom boji 6:3, 4:6, 5:7.

„Ja som bola okolo 200. miesta a prehrala som s ňou v troch setoch. To bolo asi prvýkrát, keď mohli o mne Slováci počuť, že existujem. Bol to pre mňa veľmi emotívny zápas. Pamätám si, že sme hrali tu v Bratislave na antuke,“ zaspomínala si Cibulková.

Dominika Cibulková, kapitán Matej Lipták a... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Dominika Cibulková, Matej Lipták, Igor Moška Dominika Cibulková, kapitán Matej Lipták a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška počas tlačovej konferencie k nominácii Slovenska na barážový zápar proti Brazílii.

V tomto istom roku absolvovala v Pohári federácie proti Srbke Jelene Jankovičovej ďalší tenisový maratón s neúspešným koncom (5:7, 6:1, 7:9).

„Aj tento zápas som prehrala, no tak som ju zničila, že na druhý deň nemohla nastúpiť a vyhrali sme celý duel,“ uviedla s úsmevom Cibulková.

V pamäti jej však ostanú smutné spomienky. Mrzí ju najmä semifinálová prehra z roku 2013. Vtedy Slovenky viedli po prvom dni nad domácimi Ruskami 2:0, v druhý hrací deň sa však ich súperkám podaril dokonalý obrat a Slovenkám ostali iba oči pre plač.

„Veľmi to dodnes mrzí. Bola to šanca, aká sa nevyskytuje každý deň alebo každý rok. Bol to jeden z tých momentov v mojej kariére, ktorý ma bude stále bolieť,“ povedala Cibulková.

V uplynulých rokoch sa finalistka Australian Open 2014 Cibulková viackrát rozhodla uprednostniť svoju individuálnu kariéru pred reprezentáciou rodnej krajiny. Aktuálna slovenská ženská jednotka sa v tejto tímovej súťaži zatiaľ naposledy predstavila v apríli 2016 proti Kanade.

„Bola som aj staršia, musela som viac dbať na svoje zdravie a aj na to, že fedcupové zápasy ma vždycky stáli mnoho síl. Na nasledujúcich dvoch-troch turnajoch som na to stále doplácala. Mala som aj priority v singlovom rebríčku. Fed Cup bol pre mňa zakaždým emotívny zážitok. Sú to najťažšie zápasy a víťazstva sú najkrajšie. Zanechávajú vo mne hlbokú stopu,“ skonštatovala Cibulková.

Rodáčka z Bratislavy Cibulková zostáva pozitívna, pokiaľ ide o budúcnosť slovenského fedcupového tímu.

Dominika Cibulková v rozhovore s novinármi... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Dominika Cibulková Dominika Cibulková v rozhovore s novinármi počas tlačovej konferencie k nominácii Slovenska na fedcupovú baráž proti Brazílii.

„Verím, že okrem Viki (Viktória Kužmová, pozn.) sa bude dariť aj ostatným dievčatám a budú dobre reprezentovať Slovensko. S Danielou Hantuchovou sme boli veľmi silný tím. Boli sme krôčik od finále, verím, sa aj naše nasledovníčky sa tam postupne môžu dostať. Vo Fed Cupe je vždy dôležitá aj štvorhra. Preto verím, že v budúcnosti budeme mať v tíme aj skúsenú a kvalitnú deblistku.“

Cibulková, Viktória Kužmová, Karolína Schmiedlová a Magdaléna Rybáriková tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu tenistiek Slovenska na domáce play off stretnutie s Brazílčankami (20. – 21. apríla) o zotrvanie v II. svetovej skupine Pohára federácie 2020 reprezen­tačných družstiev.

Stretnutie sa odohrá na antuke v AXA Arene NTC v Bratislave. Slovenky sa pokúsia zachrániť v II. svetovej skupine, z ktorej zatiaľ naposledy vypadli v roku 2005 po prehre 1:4 v Thajsku. Obe družstvá čaká premiérový vzájomný duel v Pohári federácie. Slovensko figuruje na 16. priečke v renkingu krajín ITF, Brazília je na 21. mieste.

V slovenskej nominácii figuruje aj Magdaléna... Foto: SITA, Diana Černáková
Magdaléna Rybáriková V slovenskej nominácii figuruje aj Magdaléna Rybáriková.

Kapitán hostiek Matej Lipták zverejnil svoj káder na stredajšej tlačovej konferencii v Národnom tenisovom centre (NTC) v Bratislave. Práve v stredu 10. apríla je všeobecná uzávierka oficiálnych predbežných nominácií na tento asociačný termín Fed Cupu.

V každom tíme potom môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu v piatok 19. apríla. V uplynulom stretnutí Pohára federácie proti Lotyšsku (prehra 0:4) slovenský kapitán Matej Lipták mal k dispozícii mladú štvoricu Viktória Kužmová, Karolína Schmiedlová, Rebecca Šramková a Terézia Mihalíková. Proti Brazílii sa v nominácii ocitlo skúsené duo Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková.

„Po dlhšom čase sa nám podarilo poskladať silný tím. Všetky hráčky by mali byť v poriadku. Verím, že zostava sa už nezmení. S oficiálnou prípravou začneme v pondelok. Budeme mať počas tréningov sparinga ľaváka, keďže ich jednotka je ľaváčka. Súperky prídu v pondelok, my by sme chceli trénovať už v piatok. Kaja a Viki hrajú na turnajoch, takže počkáme na nich podľa výsledkov,“ uviedol na tlačovej konferencii slovenský kapitán Matej Lipták.

Súperky Sloveniek z Južnej Ameriky nedisponujú hráčkou z prvej stovky rebríčka WTA. Najvyššie postavenou Brazílčankou je Beatriz Haddadová-Maiová aktuálne na 151. priečke. Ďalšie brazílske reprezentantky sú mimo Top 300. V deblovom renkingu sa v druhej stovke nachádza Luisa Stefaniová (128.).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Dominika Cibulková #Fed Cup #Karolína Schmiedlová #Viktória Kužmová