Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeho priezvisko nevyslovíte. Kanada pustila do sveta hviezdu bez hokejky

Sú to necelé tri roky odvtedy, čo v rozľahlom americkom národnom tenisovom centre v New Yorku vstal od stola jeden z novinárov - dokonale znalý pomerov - a zahlásil, že sa ide pozrieť na mladú vychádzajúcu hviezdu.

04.04.2019 15:42
Felix Auger-Aliassime Foto: ,
Felix Auger-Aliassime.
debata

„Volá sa Felix,“ prezradil ostatným. Keď však chcel doplniť aj jeho priezvisko, znelo to, ako keby mu v tej chvíli zabehlo. Alebo mal vážnejší zdravotný problém. „F-A-A. Je z Kanady,“ vzdal to nakoniec.

Takto si spomína na prvý kontakt s Felixom Auger-Aliassimom známy americký novinár Scott Stinson. Mladý Kanaďan mal vtedy iba pätnásť a na opačnej strane kurtu stál o tri roky starší hráč. Na drevených laviciach okolo zastrčeného kurtu sedeli desiatky tenisových zasvätencov, skautov, sponzorov a nakoniec aj reportérov – aj tí sa dopočuli o potenciálnej superstar v športe, ktorý uplynulé dve dekády poznal iba tri mená – Federer, Nadal a Djokovič.

Auger-Aliassime ten zápas prehral, ale tí, ktorí ho mali šancu vtedy vidieť, si ho už zapamätali.

Od Bratislavy po Miami

Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Sidney Crosby… Nedotknuteľné hviezdy, ktoré budú na javorom liste žiariť najviac zo všetkých – aspoň pokiaľ Kanada Kanadou zostane. Krajina, kde bude vždy športom číslo 1 hokej, však teraz pustila do sveta generáciu výnimočných tenistov. Už spomínaný Auger-Aliassime, Denis Shapovalov a Bianca Andreescuová – mená, ktoré možno čoskoro vyprevadia generáciu titanov do tenisového dôchodku.

Ale späť k Felixovi.

Keď na začiatku februára pricestoval do Bratislavy na stretnutie Davisovho pohára, sedel v tmavom tieni o rok staršieho Shapovalova. V rebríčku ATP bol Auger-Aliassime na začiatku druhej stovky a mal to byť práve on, cez koho mala viesť slovenská cesta do veľkého finále v Madride. Prvý zápas síce s Kližanom tesne prehral, ten druhý, rozhodujúci, proti Gombosovi už zvládol. „Ak bude takto pokračovať, bude nielen v stovke, ale aj v najlepšej päťdesiatke,“ predpovedal kapitán Dominik Hrbatý.

Rodák z Montrealu na to nepotreboval ani dva mesiace. Minulý týždeň dokráčal na turnaji kategórie Masters v Miami až do semifinále a 1. apríla sa tak mohol tešiť z rebríčkového postupu na 33. miesto. Aj takúto podobu môžu mať kanadské žarty. Posúďte sami, do akej spoločnosti sa dostal tento mladík.

Hviezdny zoznam

Za dlhých 35 rokov, čo sa v Miami bojuje o body a astronomické peniaze, zvládlo dôjsť do rovnakej fázy turnaja iba päť tínedžerov. Andy Murray, Novak Djokovič, Rafael Nadal, Lleyton Hewitt a Andre Agassi.

Jedna hviezda za druhou. V zozname nenájdete žiadny premrhaný talent, ktorých je na okruhu aj tak požehnane.

„To, že ma s nimi porovnávate, je obrovská pocta. A ukazuje to, že robím veci správne,“ raduje sa Auger-Aliassime. „Ale zároveň nikdy neviete, čo príde zajtra. Dlhodobé hľadisko, to je niečo úplne iné, preto sa radšej sústredím len na dnešok, na súčasnosť. A tú si užívam,“ zafilozofoval si.

Zaslúžene. Veď syn konžského otca a matky – frankofónnej Kanaďanky – je v uplynulých mesiacoch na nezastavenie. Tu je zopár štatistík, ktoré potvrdzujú nie len talent, ale momentálne aj veľkú výkonnosť stále iba 18-ročného chlapca.

Od začiatku kalendárneho roka vyhral štrnásť zápasov na okruhu ATP, čo ho radí na šieste miesto spomedzi všetkých hráčov. Minitabuľku s 18-timi triumfami vedie Federer, no Djokoviča by ste pred Augerom-Aliassimom hľadali márne. Okrem toho je aktuálne najmladším hráčom v prvej svetovej stovke. Od úvodu sezóny poskočil o 75 miest. Z posledných šiestich meraní síl s hráčmi z top 20 vyhral až päťkrát. Na jeho rakete skončili túto jar aj Čorič, Basilašvili, Tsitsipas, Fognini a Pouille. Až v Miami ho zastavil americký bombardér Isner.

Za najlepšími do Monaka

Pravda, všetko skvelí hráči, no stále iba druhý sled. Možno aj preto sa Auger-Aliassime rozhodol zmeniť bydlisko a z Montrealu sa – tak ako mnohí iní tenisti – presunul do Monaka. Tvrdí, že bude menej cestovať a zároveň mať neporovnateľne viac príležitostí trénovať s hviezdami z elitnej desiatky.

Aj to je súčasť jeho cesty za vysnívaným cieľom.

„Kráčam správnym smerom, ale podobne je na tom veľa ďalších mladých tenistov. Ale stále platí, že vyhrať grandslamový turnaj a byť na čele rebríčka je mojím najväčším snom,“ priznáva.

Verte, že Kanaďan bez hokejky má na to všetky predpoklady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Denis Shapovalov #Félix Auger-Aliassime