Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehry i spor s Federerom. Politika brzdí Djokoviča

Keď v Melbourne preberal trofej za víťazstvo na Australian Open, svetové médiá písali o jednoznačnom šampiónovi.

29.03.2019 16:49
Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič na turnaji Miami Open.
debata

„Prvotriedny a magický,“ nadchýnal sa portál Ausopen.com. „Videli sme iskrivého Srba a nešťastného Španiela,“ pridal sa denník Sydney Morning Herald.

Uplynuli dva mesiace a situácia medzi tenisovými velikánmi je nasledovná. Z nešťastného Španiela Rafaela Nadala je zranený Španiel a iskrivý Srb akoby vyhasol. Novak Djokovič na americkom betóne stratil svoje víťazné ja.

Nervózny a neistý

Nedávno to bolo v Indian Wells, kde 31-ročný Belehradčan vypadol už v 1. kole, teraz sa porúčal aj z druhého, slnkom zaliateho turnaja kategórie Masters. V Miami to zverencovi Mariána Vajdu vydalo iba na 4. kolo. Španielovi Robertovi Bautistovi-Agutovi podľahol 6:1, 5:7, 3:6.

A ešte jedno porovnanie s nezabudnuteľným finále v Austrálii. Djokovič v ňom zahral 34 víťazných úderov, spravil iba deväť nevynútených chýb a Nadala pustil k jedinému brejkbalu – jednostranná dominancia, aká sa v zápasoch medzi hrajúcimi legendami len tak nevidí.

A Miami?

Tak to bol už iný Djokovič. Občas zúfalý, inokedy nervózny, po väčšinu času neistý. Chvíľami pripomínal toho hráča, ktorý pred rokom márne hľadal stratenú formu. Nad Bautistom-Agutom viedol 6:1 a 5:5, keď do diania na kurte zasiahlo počasie.

Po 40 minútach si síce Srb vybojoval ďalší brejkbal, ale nevyužil ho. Napokon, v zápase premenil iba štyri z 13, čo je slabá, 31-percentná úspešnosť.

„Takéto stretnutie by som nemal prehrať. V druhom sete som stratil rytmus, umožnil som mu, aby sa chytil. Dostal malú nádej a premenil ju na veľký návrat. Je to však len moja chyba, premárnil som príliš veľa príležitostí,“ sypal si Djokovič popol na hlavu v rozhovore pre agentúru AP.

Netenisové záležitosti

Čo ťa nezabije, to ťa posilní, dvojnásobný otec zatiaľ nepanikári.

„Nestalo sa mi prvýkrát, že som skoro vypadol v Indian Wells a následne aj v Miami. V každom prípade sa budeme musieť zamyslieť nad tým, ako sa na tieto turnaje pripravím o rok,“ vyhlásil 15-násobný grandslamový šampión, ktorý by sa v prípade floridského víťazstva odpútal v počte trofejí od Američana Andreho Agassiho. Dosiaľ ich má šesť.

Čo však bude o rok, v tejto chvíli dôležité nie je. Podstatné je, kam sa podela Djokovičova forma. Svetová jednotka má logické vysvetlenie.

„Pravdepodobne ma rozptyľovalo príliš veľa netenisových záležitostí,“ zamyslel sa.

O čo ide?

Djokovič je šéfom Hráčskej rady volajúcej po zmenách v tenisovom hnutí. Okrem iného sa postaral aj o odchod Chrisa Kermonda z pozície výkonného riaditeľa ATP. Dôvod? Distribúcia peňazí na turnajoch.

Okrem poklesu formy sa však svojim „politicko-tenisovým“ počínaním dostal aj do konfliktu s Federerom a Nadalom. Tí sa už dokonca stihli posťažovať, že Srb si nenašiel čas na to, aby sa s nimi čo i len stretol.

„Prehodili sme pár slov, ale na politiku nebol čas. Ale nájdeme si ho. Nie je nevyhnutné, aby ste medzi nami vytvárali neexistujúce napätie. Môj vzťah s Federerom i Nadalom je veľmi dobrý,“ odkázal.

Djokovič sa teraz presunie domov do Srbska, kde sa začne pripravovať na antukovú časť sezóny. A chystať útok na kalendárny grandslam – triumf na všetkých turnajoch veľkej štvorky v jednej sezóne.

Ale späť do Miami.

Prehra s Bautistom-Agutom nemusí byť pre Srba skľučujúca. Španiel už raz v tejto sezóne Djokoviča zdolal. Stalo sa tak v januári na turnaji v Katare. Potom však prišiel Australian Open a všetci vieme, ako to dopadlo.

TV Pravda: O blížiacich sa monumentálnych klasikách – Okolo Flámska a Paríž-Roubaix – sme sa pozhovárali so šéfom slovenskej cyklistiky Petrom Privarom.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič