Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaseknutá v tieni. Život po boku slávnej sestry je úsmev obalený v slzách

Súrodenci na jednom turnaji? V tenise nič výnimočné. Sestry Williamsové spravili z tejto nevšednej záležitosti rutinu - na okruhu WTA sa pohybujú dve dekády a za ten čas si skrížili rakety už 30-krát. Medzi mužmi bratia Zverevovci zatiaľ iba raz.

26.03.2019 16:29
tenis Osaková Miami Foto: ,
Mari Osaková na turnaji v Miami.
debata

To sú však príbehy úspešných – všetci z nich dlhodobo pôsobia medzi tenisovou elitou. Prestížny turnaj v Miami však píše aj story dvoch odlišných svetov. Hviezdnej Naomi Osakovej a jej staršej sestry Mari.

Len vďaka menu

Prvá je svetovou jednotkou a dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou. Ak sa nič mimoriadne nestane, práve ona bude podľa tenisových expertov najväčšou hviezdou budúcnosti.

A Mari? Tá by za bežných okolností nemala na turnaji v Miami čo hľadať. Aktuálne 338. hráčku sveta tam prepašovali organizátori vďaka divokej karte, napísal americký denník The New York Times.

Pochopiteľne, že s takýmto rebríčkovým postavením 22-ročná Mari nemohla pomýšľať na prenikavý úspech. Prehrala už v 1. kole s 205. hráčkou Whitney Osuigweovou 2:6, 4:6.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

I am thankful to survive Nao’s driving

Príspevok, ktorý zdieľa Mari Osaka (@mari.osaka),

Na kurte číslo 6 bolo niekoľko desiatok divákov a niektorí z nich si ani neuvedomili, ktorá zo sestier práve bojuje o postup.

"Poďme, Naomi!” ozývalo sa chvíľami na slnkom zaliatom kurte. Nie div, aj keď je Naomi o pár centimetrov vyššia, podobnosť s Mari je neprehliadnuteľná. A nielen fyzická – aj ich šepotavý hlas znie rovnako.

Tenisovú analógiu by ste však v ich životoch hľadali márne. Na ilustráciu iba dve čísla. Naomi si dosiaľ zarobila takmer 11 miliónov amerických dolárov, Mari ledva 50-tisíc. Prvá vypredáva arény v Melbourne, v Paríži, Londýne či v New Yorku, tá druhá sa musí uspokojiť s prázdnymi tribúnami v Midlande v štáte Michigan, v kalifornskom Stocktone a keď už prekročí hranice USA, potom kvôli turnaju v nemeckom Bruanschweigu.

Zatiaľ čo sestry Williamsové, alebo Marat Safin a jeho sestra Dinara sa dostali až na vrchol, v tenisovom kolotoči jednoznačne prevládajú súrodenecké dvojice, v ktorých jeden žiari a druhý sa trápi.

Sestry Osakové majú aj svoju mužskú paralelu – boli nimi bratia Djokovičovci. Mimoriadne úspešný Novak má dvoch mladších bratov, ktorí sa akoby zasekli v jeho veľkom tieni. Marko Djokovič sa napriek tomu, že organizátori ho vďaka slávnemu priezvisku pozvali na mnoho solídne obsadených turnajov, nikdy nedostal vyššie ako na 571. miesto v rebríčku ATP.

Djordje bol na tom ešte horšie – jeho kariérnym maximom zostalo číslo 1463. Prvý z nich má dnes 27 rokov, trénuje a hrá už iba príležitostne, 23-ročný Djordje raketu definitívne odložil pred štyrmi rokmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nole, Marko and Djordje together visited The Great wall #China

Príspevok, ktorý zdieľa Novak Djokovic Fan Club (@novakfanclub),

Bratia ho vyslobodili

A čo na to ich brat Novak?

Ten v jednom z rozhovorov vyhlásil, že predčasné ukončenie kariéry Marka i Djordjeho bolo preňho akýmsi vyslobodením.

„Som nesmierne rád, že sa rozhodli sami, čo chcú v živote robiť. Nemali to jednoduché, neustále boli pod tlakom očakávaní. Boli súčasťou toho istého športu a je prirodzené, že každý ich porovnával s úspešnejším súrodencom. Nie je to ideálne, obzvlášť, keď ich brat je najlepší na svete,“ prezradil.

Pochopiteľne, získať divokú kartu len pre slávne priezvisko môže zväzovať. „Šťastlivec“ tuší, že okolie mu toto privilégium nemusí dopriať a keď má tento status potvrdiť na kurte, poľahky zlyhá.

Mari Osaková sa dostala do Miami aj napriek tomu, že mnohé hráčky, ktoré boli v tom čase o 200 miest vyššie, nemohli ísť ani do kvalifikácie. Bývalý americký tenista a v súčasnosti riaditeľ podujatia James Blake si však za rozhodnutím jednoznačne stojí.

„Bez debaty, Naomi je úspešná hráčka a takýmto spôsobom som chcel podporiť aj jej sestru Mari. Napadlo mi, či aj v nej nedrieme rovnako veľký talent a len nemá porovnateľné možnosti,“ poznamenal.

Blake nerozpráva do vetra, tenisový život súrodencov – jedného úspešného a druhého menej – si vyskúšal. Zatiaľ čo on sa v rebríčku vyšplhal na 4. miesto, jeho brat Thomas iba na 264. „Áno, aj on dostal v živote niekoľko pozvaní iba vďaka priezvisku Blake a mal z toho veľkú radosť. Mari a jej rodičia sa mi poďakovali. Všetci si uvedomujú, že toto môže byť pre ňu obrovská príležitosť,“ do­dal.

Je celkom nezvyčajné, aby sa v profesionálnom tenise presadili najprv mladší súrodenci. Veď Mari v súbojoch s Naomi dlho dominovala. „Pokiaľ som nemala 15 rokov, bolo to len samých 0:6. Neviem, čo sa potom udialo, možno mi len niečo ťuklo v hlave. V každom prípade vo vzájomnej bilancii prehrávam niečo málo k miliónu,“ pousmiala sa víťazka tohtoročného Australian Open.

Mari Osaková, Naomi Osaková, prezident Haiti... Foto: SITA/AP, Dieu Nalio Chery
Haiti Tennis Naomi Osaka Osaková Mari Osaková, Naomi Osaková, prezident Haiti Jovenel Moise, jeho manželka Martine Etienne Josephová, matka tenistiek Tamaki Osaková a ich otec Leonard Maxime Francois počas stretnutia na Haiti.

Porovnávanie a slzy

V roku 2014 sa obe prihlásili do kvalifikácie v Stanforde. Naomi mala vtedy iba šestnásť, ale napriek tomu sa jej podarilo prebiť do hlavnej súťaže. V 1. kole dokonca zdolala víťazku US Open 2011 Samanthu Stosurovú.

„Bolo to zrejme druhé najkrajšie víťazstvo v živote. To prvé bolo, keď som premiérovo zdolala sestru,“ zaspomínala si.

Zatiaľ čo Naomi začala raketovo stúpať, Mari stagnovala. Jej najlepším umiestnením zostáva 280. miesto z mája lanského roku. Pred zápasom v Miami mala mesiac prestávku, keďže laborovala so zranením pravého ramena. Na úvod sezóny si dokonca pripísala krutú prehru 0:6, 0:6 so 471. hráčkou sveta Katie Volynetsovou.

O tom, že v Miami dostane divokú kartu, vedela už šesť mesiacov predtým. „Veľmi som sa tešila,“ priznala.

Keď sa na tlačovej konferencii v útrobách novej arény zvrtla reč na veľký progres jej sestry Naomi, usmiala sa. „Som na ňu hrdá. Idem však po vlastnej ceste a nevyhnem sa neustálemu porovnávaniu. Uznávam, je to frustrujúce,“ prezradila a úsmev vystriedali slzy. Následne sa ospravedlnila a na pár minút odišla z novinárskej miestnosti.

Nie div, tenisový život menej úspešnej sestry je ako úsmev obalený v slzách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Djordje Djokovič #Naomi Osaková #Mari Osaková