Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Shiffrinová. Hviezdička verí predstavám a srdcu

Každé ráno sa venuje rovnakému rituálu. Na pätnásť minút zavrie oči, uvoľní myseľ a ponechá voľnosť fantázii. Čo sa jej odohráva v mysli?

19.03.2019 20:51
Bianca Andreescuová Foto: ,
S víťaznou trofejou. Bianca Andreescuová senzačne ovládla jeden z najprestížnejších turnajov sveta - Indian Wells.
debata

Kľúčová rada od mamy

Predstavuje si najrôznejšie situácie, v ktorých sa môže ocitnúť na kurte. Po stlačení pomyselného gombíka si prehráva údery – z bekhendu, forhendu či pri podaní. Aj to je jeden zo zvykov, ktorý priviedol kanadskú tenistku Biancu Andreescuovú k dosiaľ životnému úspechu. Nie div, rovnakú techniku mysle využívajú v príprave mnohí špičkoví športovci, šampióni. Medzi nimi aj Mikaela Shiffrinová – najlepšia lyžiarka súčasnosti.

„Kedysi som sa tejto činnosti venovala hodiny a hodiny. Až neskôr som zistila, že mi stačí pätnásť minút. Pomohla mi mama, ktorá ma k tejto metóde priviedla v trinástich rokoch,“ vraví Andreescuová, ktorá počas uplynulého víkendu senzačne ovládla jeden z najprestížnejších turnajov sveta – Indian Wells.

Na podujatie, ktoré tenisoví experti označujú aj za piaty grandslam, pritom cestovala v pozícii jednoznačnej outsiderky. Hráčky, ktorá mala vďaka voľnej karte na zopár okamihov nazrieť do hlavnej súťaže a potom sledovať ďalší priebeh turnaja už len v televízii.

Pokus o zápis do histórie

No Kanaďanka zaskočila veľké tenisové esá. Po tom, ako v druhom kole zdolala Slovenku Dominiku Cibulkovú, vo štvrťfinále zničila Španielku Garbine Muguruzovú (6:0, 6:1) a v semifinále zaskočila Ukrajinku Jelinu Svitlolinovú, mala gratulovať k triumfu Nemke Angelique Kerberovej. Lenže ani vo finále sa Andreescuová nezľakla. Niekdajšiu svetovú jednotku zdolala v troch setoch.

Keď potom odpovedala na novinárske otázky, sama neverila, čo dokázala. Sedela na stoličke a hlavu si držala v oboch rukách. „Aké sú moje pocity? Neviem. Bojujem s neuveriteľným počtom myšlienok. Keď som nastupovala na kurt, chcela som splniť cieľ. Tým bol pokus o zápis do histórie. Bože, mne sa to podarilo,“ usmievala sa prekvapujúca hrdinka.

Andreescuová si – ako správna športovkyňa – stavia pred seba ciele pravidelne. Na začiatku roka, keď jej vo svetovom rebríčku patrilo 178. miesto, túžila po jedinom – vyšplhať sa v renkingu tak vysoko, aby na druhom grandslame sezóny, Roland Garros, mala právo štartu v hlavnej súťaži.

„Nikdy by som nepovedala, že sa mi to podarí tak skoro,“ tvrdila novinárom. Andreescuová je v súčasnosti svetovou 24-kou a jej život sa zmenil od základov – minimálne z finančného hľadiska. Vďaka triumfu v Indian Wells zarobila 1,3 milióna amerických dolárov – trikrát viac, ako jej na konto pribudlo počas doterajšej kariéry.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

This happened today...

Príspevok, ktorý zdieľa Bibi (@biancaandreescu_),

Do Kanady s dvoma kuframi

Pravdou však je, že tá Andreescuovej nie je dlhá. Má stále len 18 rokov a je jedným zo supertalentov, ktoré v súčasnosti vyprodukoval kanadský tenis. Zaujímavosťou je, že rovnako ako Denis Shapovalov, aj Andreescuová je potomkom európskych prisťahovalcov.

Vyštudovaná ekonómka Maria a strojný inžinier Nicu prišli z Rumunska do Kanady v roku 1994, za nový domov si zvolili Toronto. Práve tu sa im narodila Bianca.

„Do Kanady sme pricestovali s dvoma kuframi. Naše prvé dojmy boli skvelé. Viete, prišli sme z postkomunistickej krajiny, túžili sme po lepšej budúcnosti pre naše deti,“ prezradil Andreescuovej otec.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy Father’s Day daddioo. You’re a true father figure. I also have no idea how you put up with me lol (his face says it all). Te iubesc

Príspevok, ktorý zdieľa Bibi (@biancaandreescu_),

Napriek tomu, že jeho dcéra vyrastala za morom, ku krajine svojich predkov má mimoriadne pozitívny vzťah. Na kurte v sebe nezaprie bojovníčku, emóciám necháva voľný priebeh. „Som vášnivá, pred rozumom uprednostňujem srdce. To som zdedila po rodičoch,“ uviedla vydhádzajúca hviezda svetového tenisu.

K Rumunsku ju viažu aj vzory – okrem Belgičanky Kim Clijstersovej obdivuje tiež Simonu Halepovú, bývalú svetovú jednotku, v súčasnosti tretiu hráčku sveta.

Dotiahne to jedného dňa tak vysoko aj Andreescuová? Zdá sa, že potenciál na to má.

TV Pravda: Petra Vlhová má za sebou sezónu, o akej ani nesnívala. Aká budúcnosť čaká na slovenskú lyžiarsku hviezdu? Aj o tom diskutovala v relácii Týždeň v športe dvojica športových redaktorov Pravdy.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Indian Wells #Bianca Andreescuová