Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohár federácie: Slovenky privítajú v aprílovej baráži Brazíliu

Slovenské tenistky privítajú v baráži o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie Brazíliu. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF.

12.02.2019 13:18
fedcup, tenis, kuzmova Foto: ,
Slovenský fedcupový tím.
debata

Hrať sa bude 20.-21. apríla. Slovenky boli pri žrebe nasadené a okrem Brazílčaniek ešte mohli naraziť na Taliansko, Japonsko, Kazachstan alebo Brazíliu.

Slovensko a Brazília sa vo fedcupovej histórii ešte nestretli a tak o výhode domáceho prostredia rozhodol až dodatočný žreb. Zverenky kapitána Mateja Liptáka počas uplynulého víkendu prehrali v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v Rige s domácim Lotyšskom 0:4.

V aréne Riga nastúpili bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Magdalény Rybárikovej a Viktórie Kužmovej.

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku výsledok londýnskeho žrebu potešil.

„Rovnako ako minulý týždeň pri žrebe Davisovho pohára sme mali šťastie. Brazília je prijateľný súper. Veľmi sa teším, že budeme hrať pred našimi fanúšikmi. Domáce prostredie je v tímových súťažiach vždy veľmi dôležité. Budeme v pozícii favorita a verím, že kapitánovi Maťovi Liptákovi sa podarí zostaviť najsilnejší možný tím. Zápas sa uskutoční v apríli tesne pred začiatkom antukovej sezóny. O povrchu sa poradíme s kapitánom a hráčkami. Bude veľmi dôležité udržať sa v najlepšej svetovej šestnástke. Prezident ITF David Haggerty má počas daviscupového stretnutia s Kanadou v Bratislave informoval, že na letnom kongrese v Lisabone by malo prísť k reorganizácii Fed Cupu po vzoru Davisoho pohára,“ uviedol Moška.

Oslabené Slovenky prehrali v Lotyšsku hladko... Foto: TASR, Raimonds Volonts
Lotyšsko SR Tenis Fed Cup Slovensko Oslabené Slovenky prehrali v Lotyšsku hladko 0:4 a čaká ich boj o záchranu. Na snímke Rebecca Šramková pred štartom fedcupového súboja proti Jelene Ostapenkovej.

„Myslím si, že tým ako sme si za posledné dva týždne prešli trošku nešťastím, tak teraz sme mali zase trochu šťastie. Podľa mňa z tých možností, ktoré sme mali, dopadol žreb najlepšie a ešte aj budeme hrať doma. Takže som určite rád. Teraz je naša úloha správne zvoliť povrch, aby sme hrali v silnom zložení a potom verím, že to môžeme zvládnuť. Sú dve alternatívy, jedna, že zvolíme povrch podľa turnajov a druhá, že ho zvolíme podľa hráčok. Prvá je tam myslím Beatriz Haddadová Maiová, ktorá vie hrať na harde aj na antuke, tie ostatné príliš nepoznám, ale myslím si, že sú skôr na antuku. Treba to zvážiť, no keďže v tej časti sezóny začína antuka, tak je to najpravdepodob­nejšie. Ale ešte si to premyslíme,“ povedal po žrebe fedcupový kapitán Matej Lipták.

Brazílčanky si zabezpečili účasť v baráži o II. svetovú skupinu vďaka triumfu na turnaji americkej zóny na antuke v kolumbijskom Medelline. Vo finále zvíťazili nad Paraguajom 2:0. O prvý bod sa zaslúžila Carolina Meligeniová Rodriguesová Alvesová.

Druhý pridala aktuálna brazílska jednotka Beatriz Haddadová Maiová, ktorá je na 172. mieste svetového rebríčka WTA. V Londýne v utorok vyžrebovali aj baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. Lotyšky hostia Nemecko, obhajkyne titulu Češky hrajú doma s Kanadou.

Žreb baráže o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie
Rusko – Taliansko, Japonsko – Holandsko, Veľká Británia – Kazachstan, SLOVENSKO – Brazília

Žreb baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie
Česko – Kanada, USA – Švajčiarsko, Lotyšsko – Nemecko, Belgicko – Španielsko

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup #slovenské tenistky