Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslabené Slovenky prehrali obe dvojhry. Kužmová hrať nemohla

Dvojka hostiek Karolína Schmiedlová prehrala s domácou jednotkou Anastasiou Sevastovovou za 77 minút 4:6, 0:6 v druhej sobotňajšej dvojhre v rámci víkendového stretnutia Lotyšsko - Slovensko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2019. Po úvodnom dni je stav 2:0 pre domáce Lotyšsko.

09.02.2019 17:15 , aktualizované: 19:00
Lotyšsko SR Tenis Fed Cup Slovensko šramková Foto: ,
Rebecca Šramková v úvodnej sobotňajšej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Lotyšsko - Slovensko v Rige.
debata (7)

V nedeľu od 14.00 h postupne prídu na rad dvojhry Sevastovová – Kužmová a Ostapenková – Schmiedlová a potom záverečná štvorhra, na ktorú kapitáni Adrians Žguns a Matej Lipták nahlásili páry Anastasia Sevastovová, Jelena Ostapenková – Viktória Kužmová, Rebecca Šramková. V druhý deň sa však podľa pravidiel týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) môžu udiať zmeny.

Dvadsaťštyriročná Karolína Schmiedlová nezačala stretnutie proti o štyri roky staršej Sevastovovej najlepšie, keď hneď v úvodnom geme zápasu prišla o svoj servis. Lotyšska potvrdila zisk brejku pri svojom podaní a viedla 2:0. Vo štvrtej hre mala Schmiedlová k dispozícii prvý brejkbal v stretnutí, no ostal nevyužitý.

Čo sa jej neporadilo vo 4. hre, dokázala slovenská tenistka v šiestom geme, keď prelomila súperkin servis a vyrovnala na 3:3. Sevastovovú to však nerozhodilo a v nasledujúcej hre zobrala čistou hrou Schmiedlovej druhýkrát v sete podanie.

Slovenka odpovedala rovnakou mincou a čistou hrou na príjme vyrovnala skóre na 4:4. Ani v 9. hre si podávajúca Schmiedlová nedokázala udržať svoj servis. Za stavu 5:4 išla Sevastovová podávať na víťazstvo v prvom sete a po premenení prvého setbalu ho aj získala.

Podobne ako v prvom sete hneď v prvej hre druhého dejstva prišla Schmiedlová o svoj servis. Sevastovová naďalej dominovala v stretnutí. Po potvrdení brejku na 2:0, zobrala Slovenke aj nasledujúci servis a viedla už 3:0.

Vo štvrtej hre to Schmiedlová dotiahla dvakrát na zhodu, nedokázala však získať prvý gem v druhom sete. Sevastovová nezľavila zo svojho tempa ani vo zvyšku zápasu a za stavu 5:0 išla podávať na víťazstvo. Lotyška premenila v nasledujúcej hre hneď prvý mečbal a vybojovala pre svoj tím druhý bod v stretnutí.

Aktuálne 61. hráčka singlového poradia Schmiedlová odohrala predtým so Sevastovovou (12.) tri vzájomné stretnutia. Vo všetkých uspela lotyšská hráčka. Vlani zdolala Slovenku v 1. kole na antukovom turnaji v Madride 6:3, 4:6, 6:3.

Rovnako sa Lotyška tešila z triumfu aj v 1. kole na US Open 2016, keď uspela 6:3, 6:3. Ich premiérový vzájomný duel sa odohral pred šiestimi rokmi v 1. kole kvalifikácie na turnaji v novozélandskom Aucklande, víťazstvo Sevastovovej sa vtedy zrodilo po výsledku 6:4, 6:1.

V úvodnom singli nestačila 22-ročná Bratislavčanka Rebecca Šramková na lotyšskú dvojku Jelenu Ostapenkovú, ktorej podľahla v troch setoch za 160 minút 5:7, 7:6 (5), 1:6. Pôvodne mala hrať proti Ostapenkovej slovenská jednotka Viktória Kužmová, no pre zdravotnú indispozíciu 20-ročnej Košičanky musela nakoniec nastúpiť Šramková. Slovenka predviedla v prvých dvoch setoch dobrý výkon.

V úvodnom dejstve viedla Šramková už 5:2, Lotyška však šnúrou piatich víťazných gemov otočila na 7:5 vo svoj prospech. V druhom sete sa dostala Slovenka do vedenia 3:1, Ostapenková dokázala otočiť skóre na 5:3, Šramková zareagovala ziskom troch hier za sebou a pre zmenu viedla zase Slovenka 6:5.

Nakoniec musel o víťazke druhého sejstva rozhodnúť až tajbrejk, v ktorom uspela Šramková a vynútila si rozhodujúci set. V ňom už dominovala Ostapenková, ktorá svojej súperke dovolila uhrať iba jeden gem.

Rebecca Šramková v úvodnej sobotňajšej dvojhre... Foto: TASR/AP, Raimonds Volonts
Lotyšsko SR Tenis Fed Cup Slovensko šramková Rebecca Šramková v úvodnej sobotňajšej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Lotyšsko -Slovensko proti Lotyške Jelene Ostapenkovej v Rige.

„V treťom sete zahrala Jelena neuveriteľné lopty. Mohla som len dúfať, že sa to otočí a začne robiť chyby. No tretí set bol nakoniec iba o nej. Prvé dva sety si myslím, že som zvládla výborne a tretí set som mohla lepšie odservovať, ale inak som to asi nemala ako ovplyvniť. Súperka odohrala naozaj skvelý zápas,“ uviedla Šramková po stretnutí pre RTVS.

O svojom štarte namiesto Kužmovej sa dozvedela približne hodinu pred začiatkom samotného stretnutia. „Nečakala som, že budem hrať. Očakávala som to až v nedeľu. Je to tenis a ten prináša aj takéto situácie. Len škoda, že som to dnes nezvládla.“

Momentálne 188. hráčka singlového renkingu WTA Šramková a Ostapenková (22.) sa prvýkrát stretli vo vzájomnom zápase pred štyrmi rokmi. V turnaji ITF vo Švajčiarsku uspela v semifinále Šramková v dvoch tajbrejkoch. Šramková sa na fedcupové stretnutie v Rige naladila triumfom na podujatí ITF vo Francúzsku.

V Pohári federácie nastúpila na svoje štvrtú dvojhru. Pri nezabudnuteľnom debute v roku 2017 zdolala v Taliansku obe domáce legendy Saru Erraniovú a Francescu Schiavoneovú a najvýraznejšou mierou prispela k prekvapivému triumfu Sloveniek 3:2. Prvú prehru v dvojhre v rámci Fed Cupu jej uštedrila v tom istom roku Holanďanka Kiki Bertensová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Fed cup dinner ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Rebecca Sramkova (@rebbsramkova),

Slovensku chýbajú bývalá štvrtá žena rebríčka a terajšia národná jednotka Dominika Cibulková (30.) a rovnako aj Magdaléna Rybáriková (69.).

Víťaz súboja v Rige postúpi do play-off o svetovú skupinu edície 2020. Zdolaný takisto 20. – 21. apríla bude hrať v play-off o II. svetovú skupinu nasledujúcej edície. Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky sa naposledy predstavili v I.svetovej skupine v roku 2014, kedy v prvom kole podľahli doma Nemkám 1:3.

Vlani v súboji play-off o postup do I. svetovej skupiny podľahli domácim Bieloruskám 2:3, keď o víťazovi stretnutia rozhodla až záverečná štvorhra.

LOTYŠSKO – SLOVENSKO 2:0 po II. sobotňajšej dvojhre

Sobota – dvojhry
Jelena Ostapenková – Rebecca Šramková 7:5, 6:7 (5), 6:1 za 160 minút
Anastasia Sevastovová – Karolína Schmiedlová 6:4, 6:0 za 77 minút

Zostávajúci program – nedeľa (od 14.00 h)

Dvojhry
Anastasia Sevastovová – Viktória Kužmová
Jelena Ostapenková – Karolína Schmiedlová

Štvorhra:
Anastasia Sevastovová, Jelena Ostapenková – Viktória Kužmová, Rebecca Šramková

7 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Rebecca Šramková #Fed Cup 2019